Telif Darbeleri Oyuncuları da, Seyircileri de İsyan Ettiriyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Amatör tiyatrolardan telif istenmesine yönelik Milliyet Sanat’ta yer alan haberi paylaşıyoruz] 2012 yılında ağırlık kazanan üniversitelere bağlı amatör tiyatrolara gelen telif darbeleri oyuncuları da, seyircileri de isyan ettiriyor.

Oyuncular teliflere karşı “Amatör Tiyatrolardan Telif Sorununa Yönelik Bildiri” ve “Amatör Tiyatrolardan Telif Sorununa Yönelik Bildiri- 2” adlı bildiriler yayınladı, talebin meşru olmadığı kabul edilene kadar bu konudaki tavırlarını sürdürmekte ısrarcı olduklarını belirttiler.

20. yüzyılın en etkili Alman şairi, oyun yazarı ve tiyatro yönetmenlerinden Bertolt Brecht’in telif haklarını koruyan ve ONK Ajans’ın Türkiye’de temsilciliğini yaptığı Almanya’daki Suhrkamp Verlag firması, 2012 yılının Kasım ayında “Sezuan’ın İyi İnsanı” oyununu sahneleyen Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) grubunu uyararak temsilin durdurulmadığı takdirde yasal yollara başvuracaklarını bildirdi. Suhrkamp Verlag firması, amatör ya da profesyonel gibi bir ayrım yapmaksızın, Brecht eserleri oynayacak tüm toplulukların izin almak ve/veya gereken telifi ödemekle yükümlü olduğunu bildirdi. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları oyunu sergilemek adına yaklaşık 800 TL telif parası ödediler.
Yıldız Teknik Oyuncuları da telife takıldı
Yıldız Teknik Üniversitesi’ne bağlı olan tiyatro grubu Yıldız Teknik Oyuncuları, 2012 yılının Aralık ayında Peter Shaffer’ın “Karanlıkta Komedi” adlı oyunu ile 1. İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali’ne başvurdu. Fakat ekip turneden 3 gün önce, oyunun telif haklarını elinde bulunduran ajanstan izin alınmadığı için oyunu oynayamayacaklarını öğrendiler. Festival yönetimiyle iletişime geçen öğrenciler, bu oyun için kendilerine herhangi bir ödeme yapılmayacağını belgeleyerek ajansa faks çektikten sonra, sonra ajanstan arayarak festival yönetimiyle görüştüler ve oyunu ücretsiz oynayabilecekleri bildirildi.
Amatör tiyatrolardan telif ücreti talep edilmesinin sanatın önünün kapatılması olduğunu belirten amatör tiyatro oyuncuları, 70’li yıllardan beri Alman yazarın oyunlarının sahneye uyarlandığını ama daha önce böyle bir taleple karşılaşmadıklarını söyleyerek bu talebin sebebini anlamadıklarını belirttiler.

Milliyet Sanat

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.