Uzman Sahneye Big Bang ile Girdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Avustralya Dans Tiyatrosu (ADT) ve Victoria Deakin Üniversitesi’nin yeni sanatsal işbirliği, alışık olmadığımız bir şekilde teorik fizik malzemesi üzerine kuruluyor.

The Australian. 21 Kasım 2012, Çeviri: Gökhan Gökçen

Bu senenin başlarında ADT sanat yönetmeni Garry Stewart Melbourne Enstitüsü’ne uzman* olarak atandı ve bu görevlendirme ona tam olarak kavrayamasa bile yüreğinde yatan bir konuyla uğraşma fırsatı verdi.

ADT ile beraber Adelaide’de yaşayan Stewart, “teorik fizik ve sicim teorisi hakkında muhtemelen ana okulu seviyesinde bir anlayışım var” diyor.

“Ama evet, (ben de kendimce bir fizikçiyim). Paul Davies, Stephen Hawking ve Brian Greene okurum ve fiziğin bir dans işi için iyi bir konu olabileceğini her zaman düşünmüştüm.”

Koreograf, Deakin’de teorik fizikçi Andrew Melatos ile çalışıyor. Melatos, parçacık fiziğinin bir dalı olan ve kuantum fiziği ile genel görecelilik teorilerini birleştirmeye çalışan sicim teorisi üzerine uzman. Bu ikilinin işbirliği 2013’te yapılacak gösterimi öncesinde atölye çalışması aşamasında olan “animasyonlu yaratıcı bir dans işi” olan Multiverse‘ü yarattı.

Stewart, Multiverse‘ün –19.yy düşünürlerinden William James’in ortaya attığı çoklu paralel evrenler fikrinden alınan kavramın – canlı dans ile seyircilerin 3-D gözlükler takarak izleyeceği üç boyutlu animasyonların bir birleşimi olacağını söylüyor.

Bu iş üniversitenin Motion.Lab adlı laboratuvarı ile beraber hazırlanmakta. Bu laboratuvar hareket yakalama, sanal gerçeklik ve 3-D film teknolojilerinde uzmanlaşmış dünya ölçeğinde bir inovatif teknoloji merkezi.

Stewart “Hala bu işin ince detayları üzerinde çalışıyoruz, yeni teknolojileri dans ile eşleştiriyoruz. Seneye tekrar biraraya geleceğiz ve varolan fikirlerimizi daha da güçlendireceğiz” diyor.

Nisan ayında Stewart üniversitede uzman olarak görevlendirilen ilk sanatçı oldu. Adelaide’de ADT’deki işlerinin yanı sıra bu rolü yılda iki ay üstleniyor.

“Diğer uzmanların hepsi uluslararası akademisyenler” diyor. “Yani bu benim için büyük bir onur ve biraz da korkutucu. Üniversitede birçok kişi ile zaman geçiriyorum, fikir alışverişinde bulunuyorum. Performansla bu düşünceleri nasıl birleştirebileceğim üzerine düşünüyorum.”

Stewart’ın iki yıllık programı parçacık fiziğinde dünya lideri araştırma merkezi CERN’in Cenevre’deki merkezinde Gilles Jobin’i koreograf olarak görevlendirmesiyle aynı zamana denk geldi.

Higgs bozonunun –bir türlü bulunamayan “tanrı parçacığı”nın – bulunma olasılığına dair bu sene başındaki haberler ile beraber Stewart da büyük düşünürleri bile şaşırtacak bir bilim rönesansının geldiğini düşünüyor.

“Onu çekici kılan bu, gerçekten” diyor Stewart “İşte bu yüzden harika. Bu kadar gizemli…”

* “Thinker in residence” Adelaide Şehri Uzman Görevlendirme Programı, çok farklı disiplinlerde uzmanların belli sürelerde proje bazlı olarak şehirde görevlendirilerek şehre olumlu katkı sunması hedeflenen bir programdır. Görevlendirme,  bu program çerçevesinde yapılmıştır (-çev. notu)

Paylaş.

Yanıtla