5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’nin seyirci bakımından en büyük kukla festivali olan ‘5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’ Vize, Pınarhisar ve Lüleburgaz’a bağlı köylerde başladı.

Okulu açık olan her köyde

5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’nin ilk ayağında Vize’ye bağlı Topçuköy, Hasbuğa ve Pınarhisar’a bağlı Tozaklı, Lüleburgaz’a bağlı Karaağaç, Tatarköy ve Turgutbey köylerindeki minikler ‘’Kırmızı Başlıklı Kız’’ adlı kukla gösterisi ile buluştu.

Festival kapsamında 10 Nisan’a kadar Trakya’da okulu açık olan tüm köylerde dünyanın en iyi kukla sanatçıları tarafından gösteriler sahnelenecek.

184 köy,  100 bin seyirci

Seyirci bakımından Türkiye’nin en büyük kukla festivali olan 5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’nde 10 Nisan tarihine kadar Trakya’da 3 il 23 ilçe 184 köy ve beldede 692 okulda 100 bin seyirciye ulaşılacak.

Yerel yönetimlerin de desteği ile yürütülen festivalde şu ana kadar yaklaşık 2000 çocuk kukla sanatı ile tanıştı.

26 ülke 34 ekip 700 gösteri

17 Mart’ta Lüleburgaz’da başlayıp 10 Nisan’da sona erecek olan 5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’ne bu yıl Güney ve Kuzey Amerika, Avustralya, Afrika, Asya ve Afrika’dan 34 ekip 30oyunla katılıyor.

Toplam 700 gösterinin sergileneceği festivale ABD, Avustralya, Avusturya, Arjantin, Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Rusya, Peru, Tunus, Ukrayna, Uruguay, Yeni Zelanda ve Türkiye’den ekipler katılıyor.

Türkiye-Ermenistan, Amerika-İran aynı festivalde

5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali’nde bazı ilkler de yaşanıyor.

Türkiye-Ermenistan ve Amerika-İran gibi aralarında diplomatik sıkıntı bulunan ülkeler 5. Trakya Kukla Festivali kapsamında Trakyalı çocuklara ortak bir amaçla gösterilerini sunacak.

Ermenistan grubu Ruben Theatre ‘Buluttan Düşen Masal’ oyunuyla aşk ve mutluluğun ne olduğunu sorgularken, festivale İran’dan katılan Apple Tree adlı grup İran’ın geleneksel ‘Pahlevan Kachal’ oyununu, Amerikalı oyuncu Hillary Chaplain ise kukla tiyatrosu ile klasik tiyatro öğelerinin bir arada olduğu ‘Düşlerim ve Ben’ adlı oyunu sahneliyor.

Atölye çalışmaları

Festival kapsamında Uçaneller Kuklaevi’nin yanı sıra İran’dan Apple Tree ve Ahmet Avkıran atölye çalışmaları ile çocuklarla buluşuyor. Uçaneller ve Apple Tree çocuklarla kukla yapım atölyeleri gerçekleştirirken Ahmet Avkıran da denge ve hareket tiyatrosu konusunda atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.

Atık getiren biletini alıyor

Festival kapsamında Lüleburgaz’da yapılacak gece gösterileri dışında kalan tüm gösteriler çocuklar tarafından ücretsiz olarak izlenecek. Çocuklar geri dönüşüme uygun kağıt, cam ya da plastik atkıları getirerek oyun biletlerini alacaklar.

Yerel yönetimlerden tam destek

Festivalde aynı zamanda bir imece de hayata geçiyor. Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Babaeski, Vize, Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Büyükkarıştıran, Evrensekiz, Ahmetbey belediyeleri ile Havsa Kaymakamlığı festivale destek oluyorlar. Özel kurum ve kuruluşlar da festivale destek sağlarken Lüleburgaz esnafı ve site yönetimleri ile yurttaşlar atık kampanyasına verdikleri destekle dikkat çekiyorlar.

Festival kapsamında 100 bisiklet dağıtılacak

Trakya’lı çocuklarda geri dönüşüm bilinci oluşturmak ve toplumsal hayatta sanatla rol almak üzerine hazırlanan festival projesi kapsamında 100 çocuğa da bisiklet dağıtılacak. Okullarda atık kampanyasına katılan çocuklardan en başarılı olanlar bisikletle ödüllendirilecek.

Çicek ve kitaplar dağıtılıyor

Festivalin çocuklar için hazırladığı bir başka sürpriz de kitap ve çiçekler. Belirlenen miktarda atığı toplayıp getiren çocuklara festival komitesi tarafından kitap ya da çiçek armağan ediliyor. Okullarda sürdürülen kampanya kapsamında atık getiren çocuklara tiyatro biletinin yanında tercihlerine göre kitap ve çiçek veriliyor.

‘Türkiye’yi Trakya’ya bekliyoruz’

Ülkenin gerek katılımcı, gerekse izleyici ve gösteri sayısı açısından en büyük kukla festivalini gerçekleştirdiklerini açıklayan Festival Yöneticisi Mesut Sarıoğlu şunları söyledi; “Hem katılımcı, hem gösteri hem de izleyici sayısı açısından ülkemizin en büyük bölgesel kukla festivalini gerçekleştirirken oyunların kalitesi konusunda asla taviz vermedik. Ulaşabildiğimiz ve izleme imkanı bulduğumuz en iyi oyunlarla çocuklarımızın karşısına çıkıyoruz.  Trakya’da 17 Mart ile 10 Nisan tarihleri arasında çok güzel şeyler olacak. Tüm ülke çocuklarını bu büyük festival şenliğine davet ediyoruz.”

Detaylı program için lütfen tıklayınız:

Ucanellerkuklaevi

Paylaş.

Yanıtla