Afişe Çıkmak, 1963-1980: Solun Görsel Serüveni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber  / Ülkemizdeki ilk sol grafik örneklerinin ortaya çıktığı ‘60’lı yılların ortalarından başlayıp 12 Eylül 1980’de noktalanan dönemde üretilen binbeşyüze yakın görsel çalışma, böylesine kapsamlı bir kitapta ilk kez bir araya geliyor. Kitap, pek çok partinin, illegal hareketin, sendikaların, derneklerin, sanatçılar ve sanat gruplarının yarattığı afişler, dergiler, kitap ve albüm kapaklarından yola çıkarak, Türkiye’de solun önemli bir dönemine ayna tutuyor. Demokrasi ve sosyalizm mücadelesi tarihini, mücadelenin yansıdığı mecralar aracılığıyla derleyip-topluyor ve benzersiz bir kaynak olarak sunuyor.

Yılmaz Aysan tarafından hazırlanmış İletişim Yayınları’nın 30. yılında okuyucalarla buluşan bu kitabın ihtiva ettiği görseller 8 Şubat-24 Mart tarihleri arasında Tophane yer alan Tütün Deposu’nda sergileniyor. Sergideki eylem afişlerinin yanı sıra dönemin tiyatro oyunlarının çeşitli tiyatro,sinema ve sahne sanatları festivallerinin de afişleri yer alıyor. ODTÜ Oyuncuları’nın yetmişli yıllardan kalan oyun afişleri, tiyatro şenlikleri bildirileri, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın oynadığı Brecht ve Nazım Hikmet oyunların görselleri, Genco Erkal, Beklan Algan’ın sahneye koyduğu oyunların afişleri, Metin Deniz’in grafik tasarımları sergide yer alan tiyatro örneklerinden sadece bir kaçı.

Sergide yer alan yazılarda, Abidin Dino, Sait Maden, Tonguç Yaşar, İnci Tuğsavul Özgüden, İbrahim Niyazioğlu, Mehmet Sönmez, Murat Belge, Ertuğrul Kürkçü, Hasan Barutçu, Ali Artun, Ahmet Sönmez, Sait Kozacıoğlu, Sadık Karamustafa, Selçuk Demirel, Kemal Akıncı, Selim İmamoğlu, Mehmet Toker, Ahmet Asena, Emre Senan, Şadi Samer, Ferit Erkman, Bülent Erkmen, Orhan Taylan, Tan Oral, Erkal Yavi, Metin Deniz, Sungu Çapan, Ahmet Soner ve Emek Can Tülüş afiş, kapak, desen, fotoğraf ve amblemlerin hikayelerini anlatıyorlar.

Sergi 24 Mart’a kadar ücretsiz olarak ziyaretçilerini Tütün Deposu’nda bekliyor.

Bilal Akar- Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.