Assitej Türkiye Merkezi 20 Mart Etkinlikleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi, her yıl 20 Mart tarihinde kutlanmakta olan ‘Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü’nü  bu yıl Ankara’da, Tiyatro Tempo’nun salonunda kutlayarak başlattı. Dünya genelinde yapılan etkinlikler, okunan bildiriler, çocukları özellikle bugünde tiyatroyla buluşturma çabası son yıllarda özellikle çoğaldı. ASSITEJ Türkiye Merkezi de Ankara’da üç etkinlik yaparak bu özel günü üç güne bölerek kutluyor.

Kutlamaların ilki Tiyatro Tempo’da gerçekleştirilen oyunlarla başladı. 20 Mart günü sabah Tempo’nun salonuna gelen 3-6 yaş öğrencilerin ‘Bencilin Bahçesi’ oyununu izlemesi ile kutlamaları başlatan ASSITEJ Türkiye Merkezi, öğleden sonra da yine TEMPO’nun sergilediği “Uçmak Özgürlüktür” adlı oyunla kutlamaları sürdürdü. Öğrenciler meraklı gözlerle ‘Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma serüvenini sehnede izlerken en sonunda Hezarfen’in uçuşu onlarda büyük bir şaşkınlık yarattı. Kuklalarla sergilenen oyunda Marina Yüce, Savaş Bayram ve oyunun yönetmeni de olan Haluk Yüce rol aldılar. Oyunu Ahmet Önel kaleme aldı ve müziklerini Nedim Yıldız yaptı.

Etkinlik oyunun ardından çocukların ‘tiyatro nedir’ sorusuna verdikleri yanıtların videodan izlenmesi ve sonra çocukların oyunla ilgili resim yapmalarıyla sürdürüldü. Tiyatronun her tarafına yayılan çocukların resim yapmasının ardından çocuklar müzik eşliğinde yolcu edildi.

21 Mart’da yine sabah öğrencilere Tiyatro TEMPO tarafından sergilenen ‘Dostum Aslan’ oyunuyla kutlamalar sürdürüldü. ASSITEJ Türkiye Merkezi’nin KUKSADER (Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği) ile işbirliği yaparak sürdüreceği etkinliğin son ayağı Ankara’nın Ayaş içlisinin Yağmurdere Köyü’nde ‘Uçmak Özgürlüktür’ adlı oyunla son bulacak.

Oyun, söyleşi ve eğlenceler eşliğinde, tiyatronun vazgeçilmezliği, güzelliği ve öneminin altı bir kez daha çizilerek devam eden etkinliklerle ilgili ASSITEJ Başkanı Haluk Yüce; 20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları gününün, bütün Dünya’da olduğu gibi ülkemizdeki tüm sahnelerde de; çocuklarla birlikte gerçekleştirilecek etkinlikler eşliğinde kutlanması dileğini  belirtti. ASSITEJ Yöneticileri, bugünün izleyicileri olan çocukların nitelikli çalışmalarla buluşmasının önemine, onlarda tiyatro sevgisini pekiştirecek bu türden etkinliklerde ebeveynlere ve eğitmenlere de büyük görevler düştüğünün altını çiziyor.

Haluk Yüce/Assitej Türkiye Merkezi Başkanı

Paylaş.

Yanıtla