Bitiyatro Mart Ayı Oyunları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yeni Kiracı Mart 2013  Oyun Programı

İonesco, 1954’de yazmış Yeni Kiracı’yı… Müthiş bir öngörü ile günümüz insanına dair yakaladığı tema, tüketim toplumun birer sadık üyesi haline gelmiş bizlere groteske doğru giden bir aynalar dizisi tutuyor. Uyumsuz Tiyatro’nun önde gelen yazarlarından biri olan Ionesco’nun yarattığı bu metin, kendi tepkiselliğimizi üzerine kurduğumuz bir taslak metin olarak ele alındı.

Tüketim toplumunun bireysel ilişkileri, değer ölçülerini, hatta gerçek aşkı ve sevgiyi yerle bir ettiği hayatlarımızın uyumsuzluğu, bitkinlik yaratan dünyanın ortasında, hala yaşama isteği ve anlamlandırma umudu ile muhalifliğimizi korumaya çalıştığımız için seçilmiştir.

Yeni Kiracı’da yaratılan dünya ve kişiler, halen yaşamakta olduğumuz dünyanın içinden çekilip alınmışlardır ve izdüşümleri hayatlarımızın neredeyse çok benzeridir. İonesco’nun evrenini, anlamsızca çoğalma ve genişleme telaşı içinde, dünyada hep kiracı konumunda tutulmaya çalışan ve sadece istatistiki bir tüketici olarak görülen bizlerin evreni ile birleştirdik . Kapitalizmin akıldışı hayat önermesinden çıkan tuhaflık evreniyle…

Jean Baudrillard’ın, ‘Tüketim Toplumu’ adlı kitabının en başına koyduğu alıntı, adeta Yeni Kiracı için söylenmiş gibi…

“Bütün maddi tatminleri sağlayın ona, öyle ki uyumak, çörek yemek ve dünya tarihini sürdürmeyi dert edinmekten başka yapacak şeyi kalmasın; Yeryüzünün tüm mallarına boğun ve saç diplerine kadar mutluluğa Gömün: Bu mutluluğun yüzeyine küçük kabarcıklar çıkacaktır, suyun üzerinde olduğu gibi.” – Dostoyevski / Yeraltından Notlar

Yazan: EugéneIonesco
Yöneten: Laçin Ceylan
Çevirmen: Pınar Güzelyürek Çelik
Oyuncular: Murat Taşkent, Devin Özgür Çınar,FehmiKaraarslan, Enginay Gültekin, Özbek Yıldız

Dekor: Arzu Koç
Kostüm: Ayşegül Sümer, Türkü Şahin
Teknik Ekip: Salih Kırlı, Gökçen Akbaş, Leyla Yüngül, Özbek Yıldız
Proje Sahibi: Bitiyatro
Süre: 1 saat 25 dakika

Yeni Kiracı’ ilk kez, 18.Uluslararası Tiyatro Festivali’nde 2 ve 3 Haziran’da Taksim Küçük Sahne’de oynanmıştır.

Oyun Programı

16  Mart  Cumartesi  20:30 –  22  Mart  Cuma  20:30 –  30  Mart  Cumartesi   20:30

ORTAKÖY  KÜLTÜR  MERKEZİ , AFİFE  JALE  SAHNESİ

***

KÜÇÜK  PRENS   Mart 2013  Oyun Programı

Saint-Exupéry’nin dünyaca bilinen eseri Küçük Prens, Türkiye’de tiyatro izleyicisinin karşısına gözalıcı bir ekiple geliyor. Bitiyatro ve Theater an der Ruhr ortak yapımı olan proje Exupery’nin hayatı ve bu ünlü eserinin yeniden okunması ve yorumlanması üzerine özel bir çalışma olarak sahneleniyor.

Tiyatroda farklı kültürlerin karşılıklı etkileşimini önemseyen Avrupa’nın en önemli yönetmenlerinden RobertoCiulli’nin önderliğinde daha önce Meksika, İran, Irak ve İspanya’da sahnelenen oyunun şimdiki durağı Türkiye. Almanya’daki Theater an der Ruhr’un kurucusu RobertoCiulli’nin yönetimiyle sahnelenecek olan eser, Türkiye’de BİTİYATRO ile izleyicilere ulaşacak. Yönetmenin Bitiyatro ekibine getirdiği öneriyle çalışmalarına başlanan yapımda, tiyatro, sinema ve televizyon izleyicisinin yakından tanıdığı Laçin Ceylan ve Nihat İleri oyuncu olarak sahneye çıkacaklar. Yapım Theater an der Ruhr’un 12 yıldır başarıyla sahnelenen ve ününe ün katan “Küçük Prens” inin bir Türkiye versiyonu olarak yoluna devam edecek.

Çocuk edebiyatına kazandırılmış bir eser olarak bilinen Küçük Prens adlı oyunun çocuklar için değil, yetişkinler için hazırlandığını belirtelim.

YAZAN: Antoine de Saint Exupéry

YÖNETEN: RobertoCiulli

YÖNETMEN YARDIMCILARI: ChristineSohn,HümayGüldağ Belgin

DEKOR ve KOSTÜM: Özlem Ölçeroğlu,ŞebnemÖlçeroğlu

IŞIK: Metin Belgin,Önder Ay

MÜZİK: GerdPosny

GRAFİK TASARIM: Bâlâ Kavlakoğlu

OYNAYANLAR: Nihat İleri,Laçin Ceylan

OYUN PROGRAMI17  MART  Pazar   18 : 30

Akatlar Kültür Merkezi , Melih Cevdet Anday Sahnesi

Biletler :www.bitiyatro.com

Bitiyatro Facebook

https://www.facebook.com/bitiyatro

BitiyatroTwitter

https://twitter.com/bitiyatro

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.