Bugün Dünya Tiyatrolar Günü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünya Tiyatrolar Günü, her yıl 27 Mart’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl Dünya Tiyatrolar Günü’nün mesajını, dünya tiyatrosunun önemli ismi Dario Fo kaleme aldı. Fo’nun mesajı Kürtçe de okunurken,  Êlîh’te Tiyatro Günleri kapsamında Kürtçe ve Türkçe oyunlar sahnelenecek.

Êlîh Tiyatro Günleri başlıyor

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Êlîh Tiyatro Günleri bu yıl Dünya Tiyatrolar Günü’nde başlıyor. Êlîh (Batman) Belediyesi tarafından “İnsanı insana insanla anlatıyoruz” sloganıyla 27 – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Êlîh Tiyatro Günleri’nin programı basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. 12 tiyatro grubunun 5 gün boyunca sahne alacağı tiyatro günleri programında kadın ve çocuklara yönelik oyunların yanı sıra paneller de yer alıyor. Programı açıklayan Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, tiyatronun elit gurupların alanıymış gibi bir algıyla bugüne kadar geldiğini belirterek“yerel yönetimler olarak halkın kültür ve geleneğini bu sanat dalıyla buluşturma amacıyla bir organizasyon gerçekleştiriyoruz” dedi. Akel, sadece Türkiye’den değil, Kürtlerin yaşadığı diğer coğrafyalardan da grupların olacağını söyledi.

Panel de düzenleniyor

Tiyatro Günleri’nin programı ise şöyle: Bugün; Listikvane ê Başur “Li Ber Dergehê Derve” Yılmaz Güney Sineması 18.30, Yarın; DBŞT, “Papuçên Min ên Xweşik” Batman Sanat Tiyatrosu Salonu Saat: 11.00, Bahar Kültür Merkezi: “Di Nava Du Nikan de” Batman Sanat Tiyatrosu Salonu saat: 19.30, 29 Mart Cuma; Panel ‘Dünden bugüne Kürt Tiyatrosu’ Yılmaz Güney Sinesma Salonu 13.00 Batman Sanat Tiyatrosu: “Adaptasyon”  Yılmaz Güney Sinema Salonu saat: 16.00, Grup Abdê Lat “Başur” Batman Sanat Tiyatrosu Salonu saat: 19.30, 30 Mart Cumartesi; Şanoya Hêvi “Hêviya Me Hûnin” Yılmaz Güney Sinema Salonu saat: 15.00, Figürsüzler Tiyatro Grubu “Nêçirvan” Batman Sanat Tiyatrosu saat: 16.00, MKM “Şiret” Yılmaz Güney Sinema Salonu saat: 19.00, 31 Mart Pazar; Gölge Tiyatro Grubu “Serkeftina Moristana” Yılmaz Güney Sinema Salonu saat: 11.00, Sanoya Tov “Şizo” Batman Sanat Tiyatrosu Salonu saat: 14.00, Teatra Birca Belek “Xal û Xwarzî” Yılmaz Güney Sinema Salonu saat: 19.30.

Daha çok devrimci tiyatro

Mezopotamya Demokratik Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) , 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ibareler yer aldı: 27 Mart’ın biz Kürt Halkı için çok farklı bir anlamı vardır. Bu anlamı yaratan insan, Yekda Herekol (Erdoğan Kahraman) dur. 27 Mart Yekda arkadaşın şahadet günü aynı zamanda DünyaTiyatrolar Günü’dür. Toplumcu duruşun, adanmışlığın, fedailiğin ve halka bağlılığın sanatsal ifadesi olan Yekda arkadaş, kültür ve sanat faaliyetlerimizin devrimci çizgisinin sembollerindendir. Kürt Kültür hareketi ve tiyatrocular olarak Heval Yekda’yı anlamak, anlatmak en temel görevimizdir. Tiyatrolar Günü vesilesiyle Ş. Yekda ve onun şahsında şehit tiyatro sanatçı yoldaşlarımızı bir kez daha anıyor, kapitalizmin yaşamı ve insanı bittiren maddiyatçılığına inat her zamankinden daha çok devrimci tiyatro diyoruz.

Mitanni’de tiyatro etkinliği

Nisêbîn (Nusaybin) Belediyesi’ne bağlı Mitanni Kültür Merkezi tarafından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesiyle bugün 19.30’da Sarya Gösteri Salonu’nda kutlama etkinliği gerçekleştiriliyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan etkinlik programı, Dünya Tiyatrolar Günü’nün sonuç bildirgesinin okunmasıyla başlayacak. Bildirgenin ardından tiyatro tarihini anlatan sinevizyon ve kısa oyunların gösteriminin yapılacağı ifade edildi. Kutlamanın sonunda Mitanni Kültür Merkezi’nde tiyatro atölyesini başarıyla tamamlayan kursiyerlere, katılım belgelerinin verileceği açıklandı.

Fo, uluslararası metni okuyor

Bu yılki 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü mesajını, İtalya ve dünya tiyatrosunun önemli isimlerinden Dario Fo kaleme aldı. Fo, tiyatroya yönelik baskılara dikkat çekti. Fo’nun, mesajında şu sözler yer aldı: “Bu çıkmazlara karşı tek umudumuz, bizlere ve özellikle tiyatro sanatını öğrenmeye çalışan gençlerdir. Baskı altında bile, kuşkusuz hayal edilmesi güç kazanımlar elde edilerek yepyeni temsiller yaratacaktır.” Dario Fo’nun Dünya Tiyatro Günü Bildirisi Kürt Tiyatrosu adına ilk kez Aydın Orak tarafından Kürtçe okundu. 120 ülkede aynı anda yayımlanacak bildiriyi oyuncu Aydın Orak Kürtçe’ye çevirip seslendirdi ve videoya çekti.

‘Sessizlik’ yılın oyunu seçildi

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), Dünya Tiyatro Günü kapsamında verdiği yılın tiyatro ödüllerini açıkladı. “Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü”nü Mehmet Birkiye yönetimindeki İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Sessizlik” aldı. Altıdan Sonra yapımı “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi”ndeki rolüyle  Sumru Yavrucuk, “Yılın Kadın Oyuncusu” ödülünü kazandı. Murat Garipağaoğlu da İstanbul Şehir Tiyatroları yapımı “Zengin Mutfağı” oyunundaki Aşçı karakteriyle “Yılın Erkek Oyuncusu” ödülüne değer görüldü. Ödüller, İstanbul Sadri Alışık Kültür Merkezi Çolpan İlhan Sahnesi’nde 8 Nisan’da düzenlenecek törenle verilecek.

Özgür Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.