İzmir Tiyatro Günleri Yarın Perde Açıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir’in geleneksel sanat etkinliği, bu yıl da, uluslararası alanda isim yapmış oyunlarla kapılarını açıyor. Yarın Cumhuriyet Meydanı’na özel bir gösteri var

Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri, yarın Cumhuriyet Meydanı’ndaki gösteriler ile başlıyor. Bu yılki Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü, oyun yazarı Hidayet Sayın’a verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İzmir Devlet Tiyatrosu işbirliğinde düzenlenen 31.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri, bu yıl 27 Mart-11 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleşecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, bu sene 31.’si düzenlenen tiyatro günlerini “Büyük bir başarı” olarak tanımladı. Aydoğan, “2 yıldır uluslararası alana açık bir etkinlik. Ve ileride inanıyoruz çok daha geniş uluslararası katılımlarla çok daha güzel etkinlikler olacak. Tiyatro günlerinin amacı, sezonda isim yapmış önemli oyunları vatandaşlara izlettirebilmek. Bunun tabiki en azından bir ücret politikası var. Türkiye’de tiyatrolar zor şartlarda çalışıyor ama 50-60 liralık bir oyunu biz 7.5 TL’ye, öğrencilere 4 TL’ye izlettirebilirsek, seyirci kitlesinin artmasını umuyoruz. Vatandaş ile tiyatroyu daha yakından buluşturmak istiyoruz. Tiyatroyla hiç ilgisi olmayanı bile tiyatroya çekmek istiyoruz. Bir defa gelirse bir daha ayrılamayacağını da biliyoruz. Bu sene 5 tane kukla tiyatromuz var. 9 yabancı, 12 yerli tiyatromuz, söyleşimiz ve meydan gösterilerimiz var. Bunlar gerçekten kente birkaç günlük de olsa soluk getirecek, keyif verecek etkinlikler” dedi. Toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silku, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Nutku ve Düzenleme Kurulu Sanat Danışmanı Prof. Dr. Özdemir Nutku da toplantıda birer konuşma yaptı.

ÖZEL BİR GÖSTERİ

Hülya Nutku, 31.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri programı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“27 Mart sabahı herkesi Cumhuriyet Meydanı’na davet ediyoruz. Ulusal ve uluslararası bildiriler okunduktan sonra, İtalya’dan gelen Carnasciala topluluğunun bir açıkhava gösterisi olacak. Bunu mutlaka izleyin. Fransa’dan gelen Swat topluluğunun ki, onlar bir kurtarma operasyonu gurubu, bir oyuncak ayıyı kurtarma için iki ayrı binaya tırmanacaklar. Birisi Türkan Saylan Kültür Merkezi.. Diğer bina da Muzaffer İzgü Sokağı’nın başındaki bina.. Sokaktaki izleyicinin de dikkatini çekmek istiyoruz ki, onları tiyatroya çekelim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmeti çok büyük. Normal zamanda gelen tiyatroları izlediğiniz zaman 45-50 TL’ye varan ücretler ödeniyor. Öğrenciler 4 TL’den 10 tane oyunu 40 TL’ye izleyebilecekler. Bu çok müthiş bir hizmet.”

Düzenleme Kurulu Sanat Danışmanı Prof. Dr. Özdemir Nutku ise, “Ben Büyükşehir Belediyesi’ne şu bakımdan teşekkür ediyorum. Çünkü şu anda tiyatroya yetkililer tarafından büyük bir hor görme, bir hırpalama var. Tiyatro binaları çürütülmeye bırakıldı. Bu sene yaprak dökümü çok. Çok tiyatro sanatçısını kaybettik. Bütün bunların arasında Büyükşehir Belediyemize böyle bir ortamda kendi imkanları ile bu uluslararası festivali yaptığı için çok teşekkür ediyorum. Büyük bir duyarlılık ve fedekarlıktır” diye konuştu.

Atölye çalışması yapılacak

Tiyatro günleri kapsamında, İtalya, Bulgaristan, Brezilya, Almanya, Slovenya gibi ülkelerden farklı tiyatro gruplarının sahneleyeceği oyunlar ve ’31. Dekor Eskiz Maket sergisi’ yer alıyor. 31.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında, 1-5 Nisan 2012 tarihlerinde ise Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Polonyalı tiyatro ekibi ‘Regula Contra Regulam’ tarafından bir atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Emek ödülü Hidayet Sayın’a verilecek

31.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında yaşamı boyunca tiyatroya üstün hizmet vermiş sanatçı ve bilim adamlarına layık görülen Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nün 15.si oyun yazarı Hidayet Sayın’a verilecek. 1999 yılından bu yana verilen ödülü bugüne kadar, Münir Özkul, Duygu Sağıroğlu, Özdemir Nutku, Melih Cevdet Anday, Suna Pekuysal, Nur Uzmen, Sevda Şener, Güngör Dilmen, Osman Şengezer, Erol Keskin, Turgut Özakman, Prof.Dr. Ayşegül Yüksel, Rüştü Asyalı ve Hale Eren aldı.

31. Dekor – Eskiz – Maket Sergisi açılacak

31.Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında 31. Dekor – Eskiz – Maket Sergisi de sanatseverlerle buluşacak. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen sergi, bu yıl da Sahne Tasarımı Bölümü öğrencilerinin çeşitli tiyatro oyunu, opera, bale gösterimleri için hazırladığı desen, doku, maket, boyut çalışmaları; set tasarımı eskizleri ve maketleri ile çeşitli malzemelerden kostüm uygulamaları ve kukla tasarımlarından oluşuyor.

Yeni Asır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.