"Komedi Meselesi" Uluslararası Müzikali Cevahir Sahnesi'nde…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Romanya, Finlandiya ortak yapımı “Komedi Meselesi” isimli müzikal İstanbul’da Cevahir Sahnesi’nde 22-23-24 Mart (20.30) tarihlerinde sahneleniyor. Avrupa turnesi kapsamında İstanbul’da sahnelenecek olan müzikalde ünlü müzisyen Stamatis Kraounakis canlı performanslarıyla yer alıyor. Büyüleyici bir müzik ve dans şöleni içeren oyun; Sokrates, Aristophanes ve antik kahramanlarıyla Avrupa tiyatrosunun çıkışına çağdaş bir bakış sunuyor.  Koreograf Sinan Temizalp, Meditatif Dans Tekniği ile izleyicileri dansın büyülü dünyasında gezdiriyor.

Biletler Biletix’den aşağıdaki bağlantılar yoluyla alınabilir.

http://www.biletix.com/etkinlik/PTGZ1/ISTANBUL/tr

www.artofglobe.com

http://www.facebook.com/groups/dutyofcomedy/

http://www.facebook.com/pages/Aristophanes-NOW/155076254646454?fref=ts

Stamatis Kraounakis, Yunanistan’da 80’ler ve 90’lardan bu yana çalışmalarıyla etki bırakan en önemli çağdaş bestecilerdendir. Atina’da doğdu ve Mrs Klelia Terzakis ile müzik çalıştı, Pandion Üniversitesinde Siyaset Bilimi okudu. 40 albüme ve 50 tiyatro oyunu müziklerine imza attı. Speira Speira, 1999 yılında oyuncular, şarkıcılar ve müzisyenler tarafından Stamatis Kraounakis’in bir semineri ile kuruldu.

Aristophanes’in komedi yazınında gelmiş geçmiş en büyük kişilerden biri olduğu evrensel olarak kabul edilir. Büyük Antik Yunan komedi yazarının eserleri, MÖ dördüncü ve beşinci yüzyıllarda Atina’da canlandırılmıştır ve Avrupa kültüründe komedi dram türünün yaşayan en eski kayıtlarıdır. Eserlerinin sanatsal katkısı hesap edilemez çünkü Avrupa tiyatro tarihinin temel taşlarıdır.

Aristophanes tüm toplumların yüzleştiği meseleler; iç ve dış politika, ünlülerin yaşamları ve skandalları, popüler eğlence, eğitim gibi konular hakkında şiirsel biçimde oluşturulmuş, hem kendi zamanının kültürel yapısına hem de günümüze kadar etkisini koruyan bir dille yazar. Hikayelerinin ünü, bir yanda gelenek ve tutuculuk, diğer yanda yenilik ve sıra dışılık arasındaki çelişkiyi işlemesinden gelir.

Aristophanes, Atina demokrasisinin son zamanlarını anlatır ve Atik komediyi, sosyal rolünü ortaya çıkararak zirveye taşır. Aristophanes ile yeni bir devir başlar. Şiirsel açık sözlülüğü ile yaptığı eleştiriler, insanları düşünmeye zorlar. Hiçbir yönden referans almadan gerçeği haykırır; kutsal olarak gösterilene karşı direnir, adaletsizliğe ve insanların acı çekmesine karşı çıkar; insanlar için sorumluluk üstlenir ve toplum için görevini yapar. Meselesine odaklanışı eserini eksiksiz kılar.

Aristophanes isminin kökeni mükemmellik ve parlaklık kelimelerine dayanır.

Paylaş.

Yanıtla