Komşudan Davet Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sakız Adası’nda yapılacak Apokries Karnavalı’na Türkleri de davet ettiler.

Apokries Karnavalı’nının coşkulu geçtiğini belirten Moundros, “Timiana, Nehori, Agios Georgios Sikusi, Mesta, Pyrgi, Olimpi, Elata, Lithi, Kardamila ve Volisos köyleri iki gün boyunca festivalle şenlenecek. Burada yaşayanlar, şarkılar söyleyip, dans ederek gönüllerince bol bol eğleniyor. Geleneklerimizi Türk dostlarımıza tanıtmak istiyoruz. Çok ayrıcalıklı bir kutlama olan Apokries kutlamalarında Türk dostlarımızla eğlenmek bizleri mutlu eder” dedi.

GELENEK YAŞATILACAK
Hıristiyan Ortodokslar da paskalyadan önceki döneme Apokries Dönemi dendiğini anlatan Moundros, “Bu günlerde eğlence ve kılık değiştirme gibi adetler yerine getiriliyor. Bu, Antik Yunan Dünyası’nın Diyonissos kutlamalarına kadar dayanıyor. O dönemde insanlar tanrı Diyonissos şerefine kılık değiştirir, dans eder, şarkı söylerlerdi. Yergi ve hiciv sanatının örnekleri sergilenirdi. Adetler, köyden köye değişmekle birlikte şarap, şaka ve eğlence değişmeyen temel koşullardı” diye konuştu.

KÖYLERDE EĞLENCE
Köylerdeki etkinliklere de değinen Moundros, şunları söyledi:
“Adanın kuzeyinde bulunan Kardamila Köyü’nde 17 Mart’ta öğle saatlerinde müzik aletleri ve maskeliler eşliğinde geleneksel düğün canlandırılacak. Arından eğlence başlayacak. Yine aynı gün Nehori Köyü’nde de geleneksel düğün, dans ve müzik gösterileri olacak. Adanın güneyindeki Timiana Köyü’nde ise 17 Mart’ta, Mostra adeti yaşatılacak. Bu adetin kökleri Ortaçağa uzanıyor. Kutlamalar Cuma akşamından başlar ve Kudunatilere dönüşmek üzere köyün gençleri eski elbiseler giyip, maske takarak insanları neşelendirmeye çalışacaklar. Pazar günü ise, köy meydanında saat 11:00’de Talimi adında bir dans gösterisi sunulacak. Bu dansta Sakız halkının korsanlara karşı mücadeleleri canlandırılacak. Bir sonraki dansın adı Detos’tur yani Bağlı. Tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde dans edilir. Dansçılar omuzlarından birbiriyle bağlanır, bir çember halinde dans ederler. Saat 12.00’de ise gençler satirik temalarla gösteriler yapıp, müzik eşliğinde eğlencelerle gün tamamlanacak. Agios Georgios Sikusis, Volissos, Mesta, Olimpi, Elata ve Lithi köylerinde de çeşitli etkinlek olacak.”

Fulya OMAÇ / ÇEŞME, (DHA) / Hürriyet
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.