Köylü Kızlar Tiyatroyu Sevdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şanlıurfa’daki bir köy okulunda kız öğrenciler, boş zamanlarında tiyatroyla ilgileniyor.

Görenler Köyü İlköğretim Okulu’nda görev yapan ve 16 yıldır amatör olarak tiyatroyla ilgilenen ana sınıfı öğretmeni Perihan Çetinel, öğrencilerin okula ilgisini artırmak amacıyla geçen yıl tiyatro grubu kurdu. Gruba dahil olan 9 kız ve 5 erkek ilköğretim okulu öğrencisi tiyatro eğitimi aldı. Başlangıçta köydeki bazı aileler, çocuklarının tiyatro oyununda rol almasına tepki gösterdi. Grubun hazırladığı ilk oyunu köy meydanında sergilemesinin ardından, aileler tiyatroyla ilgilenerek kız çocuklarına daha çok destek vermeye başladı. Okuldan arta kalan zamanlarda tiyatro oyununa hazırlanan kız öğrenciler, köylerinin gururu oldu.
-‘Tiyatro olmazsa okula göndermeyeceğim’-
Ana sınıfı öğretmeni Çetinel, yaptığı açıklamada, köydeki tiyatro grubunu kurduğu dönemlerde bazı velilerin sorun çıkardığını söyledi. Ailelerin fikrini değiştirmek ve tiyatro konusunda onları bilinçlendirmek amacıyla bazı faaliyetlerde bulunduğunu belirten Çetinel, oyunu sahneleyecekleri mekana aileleri de davet ettiğini ifade etti.Velilere oyunu izledikten sonra fikirlerinin değişeceğini söylediğini aktaran Çetinel, ‘Oyun günü salonumuz, ışık sistemimiz, müzik sistemimiz yoktu.

Bir halıyı yere serdik ve sahne olarak bu halıyı kullandık. Onun üzerinde çalışma yaptık. Neredeyse köydeki herkes tiyatro oyununu izledi. Başka köyden öğretmenlerimiz bile gelip izledi ve çok beğendiler’ dedi. Çetinel, ailelerin tiyatroyla ilgilenen çocukların derslerinde de başarılı olduğunu gördüğünü vurgulayarak, velilerle yaşadıklarını şöyle anlattı:’Geçen yıl kız çocuğunu tiyatro grubuna aldığımız için tepki gösteren bazı veliler, ‘Kızımı tiyatro olmazsa okula göndermeyeceğim’ demeye başladı. İki kız çocuğu olan bir velimiz, ‘tiyatro olmazsa onları okula göndermeyeceğim, kızlarım mutsuz oluyor’ diyerek bize baskı yaptı. Onların talepleri üzerine bu sene tiyatro çalışmalarına yeniden başladık. Tiyatro sayesinde çocukların okula karşı ilgileri arttı.’ Nisanda Turgut Özakman’ın ‘Ah Şu Gençler’ oyununu sahnelemeyi planladıklarını dile getiren Çetinel, oyunun bazı yerlerinde değişiklikler yaptıklarını ‘kız çocuklarının okullaştırılması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi’ne yönelik mesajlara yer verdiklerini belirtti. Çetinel, kız öğrencilerin erkeklere göre tiyatroya daha yatkın ve meraklı olduğunu ifade ederek, ‘Gruptaki 14 öğrencinin büyük çoğunluğunu kızlar oluşturuyor. Erkeklerin rol alması gereken bazı karakterleri bile kız öğrenciler canlandırıyor’ diye konuştu.
-Kız çocuklarının okullaşmasına katkı-
Okul Müdürü Cengiz Bülbül ise idarecilerin oluşturduğu Risk Takip Kurulu’nun (RİTAK) faaliyetlerinin yanı sıra tiyatro çalışmalarının da kız çocuklarının okullaşma sürecine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Tiyatro sayesinde öğrencilerin öz güveninin arttığını ifade eden Bülbül, ‘Bölge olarak kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda katıyız. Tiyatro sayesinde bu engelleri aştık. Hatta tiyatro eğitimine kendi kızımı da gönderdim. Artık kızlarımız hem okula gidiyor hem de etkinliklere katılıyor’ dedi.
-Oyunda sahne alan öğrenciler-
‘Ah Şu Gençler’ adlı oyunda rol alacak öğrencilerden Zehra Direk de ilk başlarda tiyatro oyununda rol almasını istemeyen ailesinin şu anda kendisine destek verdiğini söyledi.Zeliha Doğan ise iki yıl öncesine kadar ailesinin kendisini okuldan almayı bile düşündüğünü ancak öğretmenlerinin çabasıyla hem okula kaydının yapıldığını hem de tiyatro grubunda yer aldığını ve çok mutlu olduğunu belirtti.

Star

Paylaş.

Yanıtla