Molière'in Zamansız Kahramanları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Radikal gazetesi Hayat ekinde Tilde Tezman’ın izlenimlerini aktaran haber içeriğinin küçük bir bölümünü okuyucularımızla paylaşıyoruz…] Sanat, Cinayet Bulvarı, Misafir, Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler, Acımasız Tanrı, Haylaz gibi piyeslerle her zaman zirvede olan, Éric-Emmanuel Schmitt’in yazdığı son oyun ‘Fazla Kolay Bir Adam mı?’, Paris’te Gaité Montparnasse Tiyatrosu’nda sahnelenmeye başladı. Schmitt’in kaleme aldığı ’Anne Frank’ın Hatıra Defteri’ ise birkaç aydan beri aynı sokakta bulunan Rive Gauche Tiyatrosu’nda kapalı gişe oynanmaya devam ediyor.

Seyircinin payına düşen…

Oyunda, iki karakterin karşılıklı diyalogları akarken, seyirci de kendi hayatını düşünüyor. Olaylar karşısındaki tavrını, insanlarla ilişkilerini ve güncel hayatında ahlak kurallarına ne kadar riayet ettiğini ve hayattan isteyerek uzaklaştığında, her şeyi ve herkesi yargılayıp eleştirmenin ne kadar kolay olduğunu.

Molière’in ‘Misanthrope’u hiç bu kadar moda olmamıştı. Paris’te, bir yandan tiyatroda bu piyes oynarken, diğer yandan sinemalarda ‘Bisiklete Binen Alceste’ filmi ve başrolünde Fabrice Luchini var.

Nitekim ‘Misanthrope’ zamansız. Bu insanlardan nefret eden adam aynı zamanda insansız yaşayamıyor; hem kaçmaya çalışıyor hem de yalnız yapamıyor.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.