Şişli Kent Kültür Merkezi Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şişli Kent Sineması artık Şişli Kent Kültür Merkezi olarak hizmet verecek.
Yenilenen kültür merkezinin açılışı sanatçıların da katıldığı bir etkinlikle gerçekleşti. Açılışa Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, tiyatro sanatçıları Genco Erkal, Dilek Türker, Müjdat Gezen, Ayla Algan, Rutkay Aziz, Ali Poyrazoğlu, Mustafa Alabora, Betül Arım, Enis Fosforoğlu, sinema sanatçısı Tarık Akan, yazar Ahmet Ümit, sunucu Halit Kıvanç, sanatçılar Edip Akbayram, Orhan Gencebay ve diğer davetliler katıldı.
“BİR SALON KAPANIRSA YERİNE ÜÇ SALON BİRDEN AÇACAĞIZ”
Açılışta bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Şehrin dışarı ihraç edebileceği tek ürün sanat, kültür olmalıdır. İstanbul’a da bence en çok yakışan budur. Almanya savaştan sonra gökdelen yapmadı. Almanya savaştan sonra alışveriş merkezleri yapmadı. Almanya savaştan sonra tiyatroları kurarak bugün çok başka bir noktaya geldi. Bizim de yönümüzü Afganistan’a Pakistan’a İran’a değil demokratik dünyaya çevirmemiz lazım diye düşünüyorum ” dedi. Sarıgül, ” Bugün burada üzerinde gerçekten örtüler karaltılar olan ve terk edilmiş bir aynayı yeni bir hayat sahnesini yeniden İstanbul’umuza yeniden Şişlimize yeniden bütün insanlığımıza ve bütün sanatseverlere kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. Son iki gündür basınımızda İstanbul’da çok önemli, yeri gerçekten tarihi olan sinemalarımızın yıkılma haberlerini üzelerek okuyorum. Biliyorum yüreğimiz sızlıyor ve üzülüyoruz. Ama İstanbul asla sanatın dışında kalmayacaktır. Bir salon kapanırsa yerine üç salon birden açacağız. Bugün burayı açıyoruz. 6 ay sonra Halide Edip Adıvar Kültür Merkezini açacağız. 3 – 4 ay sonra da Ayazağa’da yaptırdığımız Rauf Denktaş Kültür Merkezini açacağız ve yurttaşlarımızla buluşturacağız ” dedi.
“ASLINDA BİZ SENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ AMA…”
Sahneye çıkan Halit Kıvanç, sanatın tur atlamak yerine uçması gerektiğini söyledi. Kıvanç, ” Üç beş gün önce Galatasarayımız tur atladı. Ardından Fenerbahçe tur atladı. Hepsi tur atlasın ama spordaki tur atlamalar dururken Türkiye’deki sanat tur atlamak yerine adeta uçsun. Çünkü onlar uçacak kadar büyük” dedi. Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen ise Sarıgül’e, ” Aslında biz seni Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek istiyoruz ama bunun tehlikeli bir yanı var. Çünkü oradan başka yerlere gidiliyor biliyorsun. Onu da istemeyen gruplar da var. Mustafa Başkan, çok değerli çok başka bir kardeşimiz. Biz bu sinemada ne kadar güzel filmler seyrettik. Buranın yeniden böyle olması üstelik de dünya ve Türk tiyatrosunun ender yetiştirdiği bir insanın buraya gelmesi beni çok mutlu etti ” diye konuştu. Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz ise, ” İstanbul gibi böylesine önemli bir kentte sahneler salonlar kıyıma uğrarken, darbe yerken böyle bir salonu İstanbul’umuza kazandırmak başlı başına büyük bir mutluluktur. Bu anlamda Sayın Başkanı ve emeği geçen herkese kutluyorum. Bu AKP iktidarının kültür ve sanat alanında olan sansürcü ve düşmancı yaklaşımına karşı biz gerçekten kültür ve sanat alanında ilerici demokrat ve devrimci tavrımızı koruduğumuz sürece bu ülkeyi gerçek anlamda aydınlık yarınlara taşıyacağımıza inanıyorum ” dedi.
AYLA ALGAN’DAN, HEDİYE MUHSİN ERTUĞRUL BÜSTÜ
Açılışa katılan sanatçı Orhan Gencebay ise, kültür ve sanatın önemine değindi. Gencebay, ” Bilgi esastır, bilgildendikçe daha mutlu olacağımız kesindir. İşte burada bilgiyle ilgili çabaları gösteren herkese teşekkür ediyorum. Sevgili başkanımız kültürün önemini ve bilginin önemini burada bize ispat ediyor. Diyor ki ‘ Sizler burada anlatacaksınız . Ben size zemin hazırlıyorum. İnsanlara ve insanlığa daima daha yararlı daha güzel şeyler öğreteceksiniz ‘. Size teşekkür ediyorum ” dedi. Tiyatro sanatçısı Ayla Algan ise, Muhsin Ertuğrul büstünü kültür merkezine hediye etti. Algan, Muhsin Ertuğrul’dan bahsederek ” Onun kitabında şöyle birşey yazıyor. ‘ Efendiler bana bir tiyatro sahnesi verin ‘. Daha ne desin adam ? Keşke hayatta olsalardı da sizleri görselerdi ” şeklinde konuştu. Tiyatro sanatçısı Genco Erkal ise, ” İşte bir belediye başkanının nasıl olması gerektiğini gösteren saygıdeğer bir örnekle karşılaşıyoruz bugün. Bu salonu yoktan var eden belediyenin tüm parasal imkanlarıyla büyük fedakarlıklarla burayı alan, burayı bütün sanatçı dostlarımız için bir mabet haline getiren bize bu olanağı saplayan Sayın Başkana ben çok teşekkür ediyorum ” dedi. Ardından Belediye Başkanı Sarıgül ile sanatçılar toplu olarak fotoğraf çektirdi. Açılışa katılanlar, İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu’nun verdiği konserle keyifli dakikalar geçirdi.
ŞİŞLİ KENT KÜLTÜR MERKEZİ
Şişli Kent Kültür Merkezi ‘ 7 gün, 7 iklim, 7. sanata dek ‘ sloganıyla sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Şişli Belediyesi tarafından yenilenen Kent Kültür Merkezinde sergi salonları, fuaye alanı, tiyatro ve sinema gösterimleri için sahne ve tam donanımlı 4 ayrı kulis yer alıyor. 780 koltuk kapasiteli Şişli Kent Kültür Merkezi çeşitli sergiler, söyleşiler, sinema gösterimleri, tiyatro oyunları, konser ve dans gösterileri için kullanılacak. Şişli Kent sinemasından, Şişli Kent Kültür Merkezine dönüşen merkezin yenilenmesi için, yaklaşık 3 milyon lira harcandı.
Pınar ÇITAK KOYGUN – İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL DHA

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.