TEB Geleneksel Tiyatro Ödülleri Sahipleri Belli Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB)’nce “Dünya Tiyatro Günü” kapsamında verilen geleneksel yılın tiyatro ödüllerinin sahipleri belli oldu. “2012-2013 TEB Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü”nü “tarihsel, toplumsal, epik tiyatro ve içsel dünyanın coşkulu, şiirsel tiyatrosuyla; düş, iç durum ve varlık tiyatrosu arasındaki savaşı başarıyla birleştirmiş olması” gerekçesiyle Mehmet Birkiye yönetimindeki İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Sessizlik” aldı.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği adına yapılan yazılı açıklamada, üyelerin kararında “Sessizlik” başlıklı oyunda oyuncu yönetimindeki başarıdan, rollere dönük tüm yaklaşımların oyunculara “sezdirilmiş, bilgilendirilmiş, anlatılarak verilmiş” olmasından da söz edildi.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin tüm üyelerinin kapalı oyla belirledikleri geleneksel ödül oylamasında Sumru Yavrucuk, Altıdan Sonra yapımı “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi” başlıklı oyundaki oyunculuğuyla “2011–2012 TEB Yılın Kadın Oyuncusu” ödülünü kazandı. Murat Garipağaoğlu ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı “Zengin Mutfağı” oyunundaki Pehlivan Lütfü Usta karakteriyle “Yılın Erkek Oyuncusu” ödülüne değer görüldü.

“2011-2012 TEB Onur Ödülü”nünse, uzun tiyatro geçmişlerinde kazandıkları başarıları; oyuncu, yönetmen, eğitmen olarak tiyatronun çeşitli alanlarında titiz, tavizsiz çalışmaları; yaşamlarının neredeyse her anını tiyatroya adamalarıyla Gülriz Sururi-Engin Cezzar çiftine verilmesi kararlaştırıldı. Ödül gerekçesinde,  Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’ın “alevin fosfora bağlı olması örneği, tiyatroya bağlı” oldukları ve “tiyatronun da onların yıllardır parlamasını sağladığı” ifadesine yer verildi.

Ödüller, İstanbul Sadri Alışık Kültür Merkezi Çolpan İlhan Sahnesi’nde 8 Nisan akşamı düzenlenecek özel bir törenle sahiplerini bulacak.

Birliğin Ankara Temsilciliği ise, oylamasını bu yıl nisan ayı sonunda yapacak, sonuçlar mayıs ayı içinde açıklanacak ve ödüller ekim ayında kazananlara sunulacak.

Paylaş.

Yanıtla