Usta Oyuncu Dinçer Çekmez'i Kaybettik!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kemal Sunal filmlerinin unutulmaz yüzü Dinçer Çekmez hayatını kaybetti.

Yeşilçam’da Kemal Sunal komedilerinin yan rollerde harikalar yaratan karakter oyuncularından Dinçer Çekmez,  Başkent Üniversitesi’nde geçirdiği kalp krizi sonucunda önceki gün hayatını kaybetti. Sinema ve tiyatro oyuncusu Metin Çekmez’in kardeşi olan Dinçer Çekmez için yarın Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde saat 10.00’da anma töreni düzenlenecek. Törenden sonra Çekmez’in naaşı Üsküdar Şakirin Cami’nde kılınacak öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Tiyatroya birincilikle girdi
1943’te İstanbul’da doğan Çekmez, Kabataş Lisesi’ni bitirdi. Tiyatroya merakı yüzünden tesadüfen girdiği Şehir Tiyatroları’nın seçme sınavlarında birinci oldu. Sabah gazetesinden Buke Cankat’a verdiği bir söyleşideki sözlerine bakarsak, oyunculuk aklından bile geçmiyordu, oyuncu olmak özel kişilerin işiydi, o ise sıradan biriydi. 1962’de girdiği Şehir Tiyatroları’ndan 2008’e kadar çalıştı.
Sinema ve seslendirme kariyeri boyunca asla tiyatroyu bırakmayı düşünmedi. Bu uzun dönemde sahneye çıktığı pek çok oyun arasında girdiği yıl rol aldığı “Hamlet”in yanı sıra “Susuz Yaz” (1983), diğer bir klasik eser olan “Keşanlı Ali Destanı” (1987) da bulunuyordu.

Şöhret ‘Şaban’la geldi

1970’lerden itibaren sinemada çok sayıda filmde rol aldı. Geniş kitlelerce tanınmasını ise Kemal Sunal filmlerinde canlandırdığı yan karakterlere borçluydu. İleride Kemal Sunal’ın onu özellikle filmlerde istediğini ve çok iyi anlaştıklarını, pek çok önemli sahnesini senaryolara kendisini eklediğini ve filmlerin uzun süren senaryo çalışmalarıyla başarılı komedilere dönüştüğünü anlatacaktı.

“Süt Kardeşler” filminde Çavuş adlı karakterini canlandırdığında izleyici, filmde en sevilen birkaç repliği onun ağzından duydu. 1977 yapımı “Şabanoğlu Şaban”da ise kabadayı Kadırgalı Eşref rolündeydi ki bu Gençer’in en ünlü karakterlerden biri olarak akıllara kazındı. 1984 tarihli yapımı “Atla Gel Şaban” adlı filmde izleyicinin unutamadığı bir sahnede yer alıyordu: Canlandırdığı mafya babasının “Şiki Şiki Baba”yı söylediği sahne…  Son yıllarında aralarında 2007’de rol aldığı “Affedilmeyen” adlı televizyon dizisinin de olduğu televizyon yapımlarında rol aldı.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.