17. Afife Ödülleri Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

20130429_200849_resizedMimesis Haber / 17. Afife Tiyatro Ödülleri dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. Tiyatro dünyasından katılımın yoğun olduğu gece, aynı zamanda Afife Ödülleri İcra Kurulu Üyesi olan Haldun Dormen’in sunumu ile başladı. Sözlerine “tiyatro öldü diyenlere gülerek bakıyorum” diye başlayan Dormen, Türkiye’de istendiğinde her şeyi başarmanın mümkün olacağını söyledi ve tiyatronun günümüzde geldiği noktayı şöyle anlattı: “ 60’lı yıllarda tiyatromuzda başarılı yazarlarımız vardı. Fakat sonrasında bir dönem yeni yazarların yetişmediğinden şikayet ettik.  O dönem yazar azdı ama şu anda yeni yazarlar ortaya çıkıyor. Bugün alternatif tiyatrolar yaptıkları ile insanı o kadar heyecanlandırıyor ki bize ‘Türk tiyatrosu var’ dedirtiyor. Bu yüzden off-Broadway diyebileceğimiz bu tiyatrolar o kadar parlak oyunlar çıkardı ki bu sene onları de değerlendirmeye almak zorunda kaldık, 75 seyircilik salon sınırlamasından vazgeçtik.” Konuşmasının sonuna doğru Muhsin Ertuğrul’un ölüm yıldönümüne atıfta bulunan Dormen “Muhsin Ertuğrul’un ektiği tohumlar tuttu” dedi.

Haldun Dormen’in ardından Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın ve Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa konuşma yaptı. Başağa konuşmasında bu sene değerlendirme sisteminde yapılan değişikliklere vurgu yaptı. Küçük salonda oynayan tiyatrolarının da değerlendirmeye alındığını, jüri kadrosunun gençleştiğini ve sayısının arttığını, ayrıca bu yıl daha şeffaf bir sürecin işletildiğini belirtti. Ardından şunları söyledi: “Bu sene jüri üyelerimiz 2000 defa olmak üzere toplam 190 oyun izlemiş, 2999 adayı değerlendirip 15 farklı kategoride adayları belirlemiş, 12971 kere online sisteme giriş yapıp 13004 kere oylamada bulunmuştur. Bu rakamları vermemin sebebi ise bu işin el yordamı ile olmadığını sizlere anlatmaktır.”

Ödül töreninin devamında ise sırasıyla tüm kategorilerde ödül kazananlar açıklandı. Afife Ödülleri’nde bu yıl Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne Erol Keskin; Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne Yiğit Sertdemir; Yapı Kredi Özel Ödülü’ne ise Adalet Ağaoğlu layık görüldü. Diğer kategorilerde ise her sene olduğu gibi ödenekli tiyatroların daha çok ödül aldığı görüldü. Kazanlar şöyle:

Prodüksiyon Sessizlik – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Yönetmen Mehmet Birkiye – Sessizlik – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Erkek Oyuncu Öner Erkan – Babamın Cesetleri – Krek
Kadın Oyuncu Sumru Yavrucuk – Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi – Altıdan Sonra Yapım
Komedi/Müzikal Erkek Oyuncu Murat Garipağaoğlu – Zengin Mutfağı – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Komedi/Müzikal Kadın Oyuncu Ayşe Selen – Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık – Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu
Yardımcı Erkek Oyuncu Süleyman Atanısev – Sessizlik – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Yardımcı Kadın Oyuncu Gözde Çetiner – Çehov Makinesi – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Komedi/Müzikal Yardımcı Erkek Oyuncu Rüzgâr Aksoy – Sanat – Tiyatro Gerçek
Komedi/Müzikal Yardımcı Kadın Oyuncu Pınar Çağlar Gençtürk – Yalnızlar Kulübü – İkincikat
Genç Kuşak Sanatçı Cem Uslu – Parti: Ekip Tiyatro – Yazar/Yönetmen/Oyuncu Nerde Kalmıştık: Bulut Tiyatro – Oyuncu

Sahne Tasarımcısı Esat Tekand – Oyun – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Giysi Tasarımcısı Şirin Dağtekin Yenen – Çehov Makinesi – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Sahne Müziği Çiğdem Erken – Zengin Mutfağı – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Işık Tasarımcısı Şahika Tekand – Oyun – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Paylaş.

Yanıtla