“Ai Weiwei’ın Gözaltına Alınması”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imagesÇin’in ünlü muhalif çağdaş sanatçısı Ai Weiwei’ın yaşamını konu alan tiyatro oyunu “Ai Weiwei’ın Gözaltına Alınması” Londra Hampstead Tiyatrosu’nda sahne alıyor. Asılan Adam adlı kitaptan uyarlanan senaryo, sanatçının gazeteci Barnaby Martin ile yaptığı, 2011’de gözaltına alındığı döneme ilişkin röportajlar üzerine kurulu.

“Ai Weiwei’ın Göz Altına Alınması”, sanatçının düşünce özgürlüğü adına yürüttüğü kampanyanın bir parçası olarak Howard Brenton tarafından kaleme alındı. Brenton, Ai Weiwei’in göz altı sürecini bir tiyatro oyunu olarak nasıl yorumladığından söz ediyor: “Ai Weiwei, 2011 yılında 81 gün göz altındaydı. Tam da Arap Baharı döneminde içeri alındı. Birçokları sonsuza dek ortadan kaybolacağına, onu artık bir daha asla göremeyeceklerine kanaat getirdi. Ancak 81 günün sonra serbest bırakıldı. Sarsılmış haldeydi. Serbest bırakılması gizemli bir süreçti. Dramaturjiyi oluştururken yalnızca Barnaby Martin ile görüşmelerini değil, yetkililerin nasıl onu salmaya karar verdiğini ve tartışmanın nasıl hükümete dek uzandığını ele aldım.” Sanatçının göz altı sürecine ilişkin bir oyun yazma cesaretini gösteren senaryo yazarı, asıl tehlikenin Weiwei ile olan ilişkisi olduğunu da sözlerine ekliyor: “Bunu benden rica etti. Senaryoyu beğendiğine inanıyorum. Okuduktan sonra bazı Çince kelime ve isimleri düzelterek bana geri yolladı. Oyunu desteklediğine dair bir not yazmıştı. Bu eseri yazmanın benim için tehlikeli olmadığının bilincindeyim. Tehlikeli olan onun bana yazmamı rica etmesi. Tabii bu onun seçimi. Benim için ise bu projenin parçası olmak bir ayrıcalık.”

Politik eleştirileriyle yarattığı heykeller, enstalasyon çalışmaları ve fotoğraflarıyla dünyaca üne kavuşan Ai Weiwei 2011’de Pekin’de gözaltına alınmıştı.Vergi kaçakçılığı iddiasıyla 2,5 milyar Euro para cezasına çarptırılan sanatçının ülkeyi terk etmesi yasaklandı.

Euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.