Amed'de Tiyatro Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

amedKürdistan’da gelenekselleşme yolunda ilerleyen ‘Amed Tiyatro Festivali’ bu yıl ikincisini gerçekleştiriyor. Tiyatro alanında bir ilk olan festival Kürt Tiyatrosu’nun istikrarlı ilerleyişinin önemli göstergelerinden. Kürdistan’ın diğer parçalarından da oyunların katılacağı festivale Türkiye’den de iki oyun katılıyor. Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ev sahipliği yaptığı festival, Aram Tigran Kent Konservatuarı, Dicle Fırat Kültür Merkezi ve Cegerxwîn Kültür Merkezi ile Yedirenk Sanat Organizasyonu’nun desteğiyle düzenleniyor. Festival, 26 Nisan günü, Karin Baystrand’ın yönettiği ve Dario Fo’nun yazdığı “Jina Wê Malê” adlı monodram oyunu ile açılacak.

Kürt tiyatrosu gelişiyor
Her geçen gün bünyesine yerel ve evrensel değerleri bir arada işleyen yeni oyunlar katarak önemli bir gelişim seyri izleyen Kürt Tiyatrosu, festivalde önemli temsiliyetler ortaya koyacak. Türkiye Kürdistanı’ndan önemli oyunlar tiyatroseverlerle buluşuyor.
28 Nisan Tiyatro Seyr-î Mesel “Ay Carmela” oyununu Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde saat 15.00’te sahneleyecek. Aynı gün Festival Atölye Çalışması’nın oyunu “Hewş” 19.00’da Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Yine aynı gün 12.00’de “Palyaçoye Winda” adlı çocuk oyunu DBŞT sahnesinde çocuklarla buluşacak.

Dimilkî oyun ‘Sayê Moru’
Nisebîn’de önemli çalışmalara imza atan Mîtannî Kütür Merkezi’nin oyunu “Xewna Azadiyê” 29 Nisan saat 15.00’te Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşuyor. Festivalde Dimilkî bir oyun da sahneleniyor. İstanbul’da Kürt Tiyatrosu’nun bir kaç temsilcisinden biri olan Seyr-î Mesel Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Sayê Moru” 29 Nisan saat 19.00’da Diyarbakır Büyükşehir Şehir Tiyatrosu’nda (DBŞT) sahneleyecek.

Güney Kürdistan’dan üç oyun
Festivalde Kürdistan’ın farklı parçalarından gruplar da yerini alıyor. Farklı parçalardaki grupların sahneleyeceği oyunların ortak bir mekanda buluşuyor olması ulusal kültürün yaratılması anlamında önemli bir yerde duruyor. İran Kürt Bölgesi Urmiye’den gelen tiyatro grubu, “Cîran” adlı oyunu 27 Nisan günü saat 15.00’te Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde oynayacak. 28 Nisan günü Saat 19.00’da Federe Kürdistan Duhok’tan gelen Şoreşvan Tiyatro Topluluğu “Şeva Kujeka” adlı oyunu DBŞT sahnesinde olacak. 3 Mayıs günü 19.00’da ise Hewler’den gelen Hewler Tiyatrosu “Defirê û Nafirê” adlı oyunu sahnelenecek. 2 Mayıs günü saat 19.00’da Süleymaniye’den gelen Güzel Sanatlar Merkezi’nin “Pîlan” adlı oyunu sahnelenecek.

Her ilden farklı oyunlar
Festival kapsamında sahnelenecek diğer oyunlar ise şunlar: 27 Nisan Tiyatro Destar “Cerb” DBŞT sahnesi, 30 Nisan Bahar Kültür Merkezi “Di Nava Dunikan De” Cegerxwîn Kültür Merkezi, İstanbul Talimhane Tiyatrosu “Öyle Bir Boşluk Oldu” DBŞT sahnesi, 1 Mayıs Tiyatro Avesta “Daf” Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde, Amed Şehir Tiyatrosu “Daweta Xwînî” DBŞT’de, 2 Mayıs DBŞT “Hamlet”, 3 Mayıs Festival Atölye Çalışması “Hewş”, 4 Mayıs Tiyaro Sî “Hırç û Xwezgînî” Cegerxwîn Kültür Merkezi, İstanbulimpro’nun “Ne Ala Temaşa” DBŞT sahnesi, 3 Mayıs Ankara Domus Sanat Çiftliği Topluluğu “Kadınlar Aşklar Şarkılar” DBŞT sahnesinde gösterilecek.

 
 
 

Paylaş.

Yanıtla