Dostoyevski’nin İstanbul Düşü Gerçekleşiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

150417VeraBiron17 Nisan’da Beyoğlu İmam Adnan Sokak’ta Dostoyevski’nin 24 roman kahramanının sahneye çıkacağı Edebiyat Defilesi düzenlenecek. RS FM’e konuşan etkinliğin koordinatörü Vera Biron “Dostoyevski hep Konstantinopolis’i görmek isterdi. Roman kahramanlarının İstanbul’a gelmesiyle hayali gerçekleşecek” dedi.

15-21 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Rus Kültürü Festivali, sıradışı bir etkinliği Beyoğlu sokaklarına getiriyor. 17 Nisan’da Beyoğlu İmam Adnan Sokak’ta kurulacak podyumda ünlü Rus yazar Fyodor Dostoyevski’nin roman kahramanları boy gösterecek. Suç ve Ceza’dan Raskolnikov, İnsancıklar’dan Makar Devuşkin ve Budala’dan Prens Mişkin gibi toplam 24 tane Dostoyevski kahramanı, yazarın en ince detaylarıyla tanımladığı dönem giysileriyle sahnede olacak.

Etkinliğin adı “Edebiyat Defilesi”, ancak gösteri bir defileden de fazla. Dostoyevski kahramanlarını St Petersburg’un en iyi tiyatrolarında görev yapan usta aktörler canlandıracak. Ayrıca defile sırasında Dostoyevski’nin kitaplarından alıntılar Rusça ve Türkçe okunacak. Böylece Dostoyevski’nin kahramanları ve eserleri Beyoğlu’da kelimenin tam anlamıyla hayat bulmuş olacak.

Edebiyat Defilesi’nin koordinatörü ve St. Petersburg Dostoyevski Müzesi Tiyatrosunun sanat yönetmeni Vera Biron, Rus Kültürü Festivali’nde Rusya’nın en önemli yazarlarından birini temsil etme imkanına sahip oldukları için çok mutlu olduğunu söylüyor. Dostoyevski’nin hep Konstantinapolis’i görmeyi hayal ettiğini hatırlatan Biron “Festival vesilesiyle roman kahramanları İstanbul’a gelecek, böylece Dostoyevksi’nin hayali bir nebze de olsa gerçekleşek” diyor.

Vera Biron’un muhabirimiz Olga Haldız’a verdiği röportaj şöyle:

Edebiyat defilesine gelenler ne tür sürprizlerle karşılaşacak?

– Edebiyat Defilesi çok renkli bir şov havasında geçecek. Belki de ilk kez bu denli neşeli bir defile düzenliyoruz. Gösterimiz iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda Dostoyevski’nin romanlarında şapkasından düğmelerine kadar en ince şekilde anlattığı kostümler sunulacak. Defile sırasında sunucumuz Fyodor Mihayloviç, Dostoyevski’nin eserlerinden alıntılar okuyacak. Tiyatrocular, bu alıntıların eşliğinde hem kostümleri hem de bunları giyen karakterleri esprili bir şekilde tanıtacak. Dostoyevski’nin çeşitli eserlerinden toplam 24 karakteri bu şekilde canlandıracağız. İkinci kısımdaysa oyuncular spikerlerin okuyacağı kısa öyküler veya alıntılar eşliğinde Dostoyevski’nin karakterlerini canlandırmak üzere seyircilerin karşısına çıkacak. Tüm metinler hem Rusça hem de Türkçe okunacak.

İzleyiciler, Dostoyevski’nin en çok tanınan hangi karakterlerini görebilecek?

– En çok tanınan başkahramanlar muhakkak temsil edilecek. Dostoyevski’nin ilk romanı “İnsancıklar” kitabındaki Makar Devuşkin’den tutun da “Amcanın Rüyası”, “Stepançikovo Köyü” gibi eserlerindeki kahramanlara kadar herkes sahnede olacak. Ayrıca “Suç ve Ceza”, “Budala”, “Ecinniler” ve “Karamazov Kardeşler” gibi Dostoyevski’nin en çok bilinen romanlarındaki başkahramanlar da sahnede hayat bulacak.

Gösteriyi nasıl tanımlayabiliriz? Bir karnaval mı yoksa daha çok akademik bir tiyatro çalışması mı?

– Yapacağımız şey tabii ki bir tiyatro gösterisi değil. Daha çok sokak karnavalını andıracak. Gösteriye “ironik defile” de diyebiliriz. Sonuçta tarihi ayrıntılara yer verilen kostümler sahnelenecek. Dolayısıyla seyirciler hafif bir ironiyi de hissedebilecek.

– İstanbul’da düzenlenecek Rus kültürü festivali ile ilgili düşünceleriniz nedir?

– Bize festivalde Rusya’nın en önemli yazarlarından birini temsil etme imkanı tanındığı için çok mutluyuz. Dostoyevski, Konstantinopolis’i görmeyi çok isterdi. Ancak bu bir türlü mümkün olmadı. Onun roman kahramanlarını festival vesilesiyle İstanbul’a getirerek Dostoyevksi’nin hayalini bir parça da olsa gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Üstelik kendisi de podyumda canlandırılacak. Defileye St.Petersburg’un Büyük Drama Tiyatrosu, Avrupa Tiyatrosu ve Aleksandrinskiy Tiyatrosu gibi çeşitli sahnelerinden en ünlü oyuncularımız katılacak. Yani en güçlü tiyatro ekipleri İstanbul’a geliyor. Tüm bu etkinliklerle Dostoyevski’yi ve Rus kültürünü layıkıyla temsil edeceğimizden eminim.

Rusya’nın Sesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.