Dünyanın Kuklaları Lüleburgaz'da Buluşuyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’nin en büyük kukla festivallerinden biri olan “5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali” Lüleburgaz’da başladı.

Lüleburgaz Uçaneller Kuklaevi tarafından düzenlenen festival kapsamında bu yıl 26 ülkeden 35 tiyatro grubu Trakya ile buluşuyor. Uçaneller Kuklaevi’nin hazırladığı ‘Keloğlan’ oyunu ile başlayan festivalin ilk gösterisine çocuklar büyük ilgi gösterdi.

10 Nisan’a kadar sürecek olan festivalde bu yıl, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Tunus, Türkiye, Peru, Rusya, Ukrayna, Uruguay ve Yeni Zelanda ülkelerinden 35 tiyatro grubu gösteri sunacak. 172 merkezde toplam 700 gösteri yapılacak olan festivalde 100 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Festivali Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Vize, Babaeski, Kapaklı, Büyükkarıştıran, Evrensekiz, Ahmetbey, Kavaklı, Belediyeleri ile Havsa ve Lüleburgaz Kaymakamlıkları destekliyor. Festival kapsamında Lüleburgaz’a gelen ekipler festival boyunda Trakya’nın birçok yerinde, okul bahçelerinde, meydanlarda, salonlarda ve sokaklarda çocuklarla birlikte olacak.

25 gün boyunca sürecek olan festivalde çocukların yanında büyükler içinde gösteriler olacak. Trakya Kalkınma Ajansı’nın mali destek verdiği festivalde tüm oyunlar ücretsiz sahnelenecek. Oyunların rezervasyonları Biletway ve Uçaneller Kuklaevi tarafından verilecek.

Öte yandan, festival için 31 Mart’ta Lüleburgaz 8 Kasım Stadı’nda tüm grupların katıldığı büyük açılış yapılacak.

“FESTİVAL DÜNYA BARIŞI ÜZERİNE VURGU YAPIYOR”

Uçaneller Kuklaevi Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu, festivalin dünya barışı üzerine vurgu yaptığını söyledi. ABD ile İran’ın aynı festivalde yer aldığını söyleyen Sarıoğlu, “Bu Türkiye’nin en büyük festivali. Ve seyirci açısından da dünyanın en büyük festivallerinden biri. Festivalimizde 26 ülkeden 36 tiyatro grubu yer alacak. Bunun yanında Amerikalı arkadaşlarımızla İranlı arkadaşlarımız birlikte aynı festival içinde yer alıyorlar. Festival dünya barışı üzerinde de vurgu yapıyor” dedi.

Festival ile 100 bin çocuğa ulaşmak istediklerini dile getiren Sarıoğlu, çok sayıda belediyeden destek aldıklarını ancak Lüleburgaz Belediyesi’nin festivale destek vermediğini söyleyerek, “Festivale birçok belediye destek oluyor. Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Vize, Babaeski, Kapaklı, Büyükkarıştıran, Evrensekiz, Ahmetbey, Kavaklı Belediyeleri ile Havsa Kaymakamlığı ve Lüleburgaz Kaymakamlığı destek oluyor. Destek alamadığımız Belediye ne yazık ki Lüleburgaz Belediyesi. Aynı zamanda Lüleburgaz Belediyesi salon yasağı da getirerek ilke imza attı. Türkiye’nin en büyük festivalinde bize, halka ait olan salonu ne yazık ki belediye başkanının kişisel takıntıları nedeniyle kullanamıyoruz. O yüzden Lüleburgazlı çocuklar bazı oyunları Kırklareli’de Çorlu’da ya da Babaeski’de izlemek zorunda kalacaklar. Burada o oyunları oynayacak salon yok. 1 tane var onu da vermiyorlar” diye konuştu.

Festivalin 25 gün boyunca süreceğini ifade eden Sarıoğlu, 10 öğrencili köyde de bin öğrencili okullarda da gösteri yapılacağını kaydetti. Festivalde farklı teknikleri bir araya getirmeye çalıştıklarını söyleyen Sarıoğlu, “Festivalimizde ilginç oyunlar var. Almanya’dan gelen bir grubumuz 5 dakika boyunca 2 kişiye ve sadece büyüklere gösteri yapıyor. ABD’li, Perulu, İranlı arkadaşlarımız, İtalyan Laura Kibel büyüklere de kukla yapıyor. Ben özellikle Laura Kibel’i kimsenin kaçırmamasını tavsiye ediyorum. Çünkü dünyanın en iyisi. Ayaklarıyla kukla yapıyorlar. Peru ve Bosna Hersek’i kimse kaçırmasın onlar da sadece elleriyle kukla yapıyorlar” dedi.

Hedeflerinin 5 içinde Lüleburgaz’ı ve Trakya’yı kültür merkezi haline getirmek olduğunu söyleyen Sarıoğlu, “Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içerisinde Trakya’yı ve Lüleburgaz’ı bir kültür merkezi haline getirmek. Kukla alanında bir çekim merkezi yaratmak istiyoruz. Tüm Lüleburgaz’ı, tüm Trakya’yı gösterilerimize davet ediyoruz. Bu etkinliğe sahip çıktığımızda göreceğiz ki önümüzdeki 5 yıllık süreçte çok daha büyüyecek ve belki 5 yıl sonra dünyanın her yerinden insanlar buraya bu festivali izlemeye gelecekler” diye konuştu.

Pirsus Haber

Paylaş.

Yanıtla