İstanbul'da Rus Kültürü Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

rusTürk-Rus Kültür Vakfı önderliğinde Rus ve Türk kültür bakanlıklarının desteğiyle düzenlenen Rus Kültürü Festivali, İstanbul’da başladı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki açılış gecesinde Rusların dünyaca ünlü İgor Moiseyev Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu unutulmaz bir gösteri sundu.-21 Nisan tarihlerini kapsayan Rus Kültürü Festivali iki ülke arasındaki kültürel alışverişin gelişmesi için ilk kez yapılıyor. Fotoğraf sergisinden, tiyatro gösterisine; edebiyat defilesinden, Rus panayırına, sinema günlerinden, operaya kadar farklı etkinliklerin yer alacağı festivalin açılış gecesinde 4 bin kişilik konser salonunda unutulmaz anlar yaşandı.

Festivalin açılış programında konuşan Türk-Rus Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, amaçlarının bu tür etkinliklerle her iki ülke arasındaki kültürel bağları daha da güçlendirmek olduğunu söyledi. Baltacı yaptığı konuşmada “Her iki ülkenin, her iki halkın kültürel güzellikleri ortak anlayış altında birleştirip, iki ülkenin halkları arasında var olan, var olduğunu düşündüğümüz ön yargıları daha pozitif bir noktaya taşımak istiyoruz. Türkiye, Ruslar için bir tatil destinasyonu değil, Türkler için de Rusya bir enerji merkezi ötesinde bir şey ifade etmeli.” dedi.

Açılış öncesi düzenlenen basın toplantısına Türk Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı Volkan Bozkır, Yurt Dışındaki Ruslar Dairesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan katıldı.

Rus Kültürü Festivali iki ülke arasındaki kültürel alışverişin gelişmesi için ilk kez yapılıyor. Fotoğraf sergisinden, tiyatro gösterisine; edebiyat defilesinden, Rus panayırına, sinema günlerinden, operaya kadar farklı etkinliklerin yer alacağı festivalin açılış gecesinde 4 bin kişilik konser salonunda unutulmaz anlar yaşandı.

Dünyaca ünlü İgor Moiseyev Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu, Rus ve dünya halklarının halk oyunlarını sanatsal şekilde yorumlayan ilk profesyonel koreografi topluluğu olarak biliniyor.

Rusya’nın ve tüm dünyanın en önemli dans gruplarından olan 85 kişiden oluşan İgor Moiseyev Halk Dansları Topluluğu, Rus halk danslarını, halk kostümlerini ve müziğini yakından tanıma fırsatı sundu.

Program, topluluğun en çok beğeni toplayan gösterileri “Leto” yani “Rus Yaz Dansı”yla başladı. Ardından Kalmuk dansı ile devam etti. “Polyanka” yani “Orman içinde açlık” adlı Rus halk dansı ile sahnede adeta izleyenleri büyüleyen topluluk, 15 farklı oyunla halk danslarının bale ile birleşimini sundu.

En son 1990 yılında Türkiye’ye gelen topluluk, Rus Kültürü Festivali’nin açılışında sadece Türk izleyiciler tarafından değil ülkemizde yaşayan Rus ve diğer yabancı konuklar tarafından da bol bol alkış aldı.

İgor Moiseev Halk Dansları Topluluğu, Rus ve dünya halklarının halk danslarını sanatsal şekilde yorumlayan ve tanıtan ilk profesyonel koreografi topluluğu olarak tanınıyor. Duayen Rus kareograf İgor Aleksandroviç Moiseev (1906-2007) tarafından 1937 yılında kuruldu.

İgor Moiseyev’in başlıca hedefi, o zamanlar Sovyetler Birliği’nde yaygın olan halk danslarının sanatsal bakış açısıyla geliştirilerek seyirciyle buluşturulmasıydı. Bu amaç doğrultusunda topluluğun üyeleri tüm Sovyet coğrafyasında folklor araştırma gezilerine çıktı ve değişik bölgelerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dans türlerini ve halk şarkılarını tespit etti. Sonuçta topluluk bünyesinde “Sovyetler Birliği Halklarının Dansları” ve “Baltık Halklarının Dansları” adlı ilk programlar ortaya çıktı.

Efsanevi kareograf Moiseyev, tüm Rus halk danslarını senfoni müziği, drama sanatı, sahne perspektifleri ve aktörlük gibi sahne kültürünün tüm bileşenleriyle ustaca biraraya getirdi. Böylelikle Rus halk oyunları, İgor Moyseev Topluluğu’nun repertuarıyla sahnede yeniden hayat buldu ve tüm dünyada farklı nesillere ulaşacak şekilde korundu.

1945 yılından bu yana pek çok turne gerçekleştiren İgor Moiseyev Halk Dansları Topluluğu, demir perde döneminde yurtdışı gösterilerinde sahne alan ilk Sovyet grubudur. İgor Moiseyev Halk Dansları Topluluğunun Rus kültürüne bir diğer katkısı da 1943 yılında dünyanın kendi alanında ilk ve tek dans okulunu kurmuş olmasıdır. Topluluk, faaliyetlerinden dolayı Rusya’da “Halkların Kardeşliği” ödülüne de layık görüldü.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.