'Shakespeare Sıkıcıdır Derler, İnanmayın!'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BaharCuhadar[Bahar Çuhadar’ın Radikal’de yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.]Manhattan’lı altı kadının tiyatro topluluğu ‘The Tempest Ladies’, son oyunları ‘Macbeth’ ile üç gösterim için İstanbul’da. Bu akşamki ilk gösterim öncesi, kendilerini ‘Shakespeare’e tutkuyla bağlı kadınlar’ olarak tanımlayan ekibe bağlandık…

Stella Berg, Julia Giolzetti, Holly Hart, Stacey Bone-Gleason, Laura Borgward ve Lindsay Tanner ‘Shakespeare âşığı’ altı New Yorklu tiyatrocu kadın. Mottoları şu: Shakespeare oyunları sandığınız kadar sıkıcı ya da ağır değil, aksine çok eğlencelidir!

2008 yılında, Londra’da Shakespeare’in tiyatrosu olarak bilinen Globe Tiyatrosu’nda eğitim alırken ortak Shakespeare tutkuları bir araya getirmiş ekibi. O günden beri ‘The Tempest Ladies’ adlı gruplarıyla, İngiliz yazarın oyunlarını, ağırlıklı olarak fiziksel tiyatro anlayışıyla yorumluyorlar. Bugün, yarın ve 19 Nisan’da ise ikinci ve son oyunları ‘Macbeth’ ile İstanbul’da seyirci karşısına çıkacaklar.

Oyunculardan Holly Hart da Shakespeare’in anne-oğul, âşıklar, savaşçılar, karı-kocalar arasındaki en temel insani ilişkiler ve duygular üzerine yazdığı gerçeğinin göz ardı edildiği kanısında. Stella Berg ise son dönemde çoğu tiyatronun seyirciyi, gücünü yüksek teknolojiden alan ses sistemleri, multi-medya projeksiyonlar ve devasa dekorlarla etkilemeye soyunduğunu anımsatıyor önce. Kendi tercihlerinin ise sadece birkaç enstrüman, basit kumaş parçaları ve objelerden destek alarak bedenlerini, seslerini ve seyirciyi kullanarak hikâye anlatıcılığı yolunu benimsemek olduğunu söylüyor.

Oyunda ‘Macbeth’in hem kadın hem erkek tüm karakterlerini, beş kadın oyuncudan izleyeceğiz. Karakter geçişlerini bir parça kumaş, bir şal ya da bir şapka marifetiyle vereceklerini anlatıyor oyunculardan Julia Giolzetti: “Oyunu cadıların davul ritüeliyle açıyoruz. Seyirciler oyun boyunca da cadılarla iletişim halinde olabilecek.” Holly Hart ekliyor: “Bu sıradışı bir Macbeth yorumu, oyundaki tüm müziği de sahnede biz oyuncular yapıyor olacağız. Sahnede oyuncular tarafından yapılmayan neredeyse hiçbir şey yok.”

Oyun bu akşam(12 Nisan cuma) ve cumartesi saat 20.30’da Sahne Beşiktaş’ta, 19 Nisan’da saat 19.30’da Kadir Has Üniversitesi kampüsü içindeki ‘Sahne’de izlenebilir.
Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.