Modern Bale Yorumuyla 1001 Gece Masalları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

modern“1001 Gece Masalları” Arnavut asıllı Fransız dansçı ve koreograf Angelin Preljocaj’ın modern tasarımıyla yeniden yorumlandı. Marsilya 2013 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yapımı tamamlanan ve “Geceler” adıyla sahnelenen bale, prömiyerini Marsilya yakınlarındaki Aix en Province şehrinde gerçekleştirdi.

Yugoslavya’nın dağılışının ardından ailesiyle birlikte siyasi mülteci olarak Fransa’ya yerleşen ve kariyerine klasik dansçı olarak Paris’te başlayan Preljocaj, 1001 Gece Masalları’nın öyküsünden etkilendiğini dile getirdi: “1001 Gece Masalları’nı gerçekten çok beğeniyorum. Rus matruşka bebekleri gibi iç içe geçen öykülerden oluşuyor. Hint öyküleri, İranlı, Arap ve Mağrip öyküleri var.
Bu gerçekten Akdeniz kültürünü kapsayan bir anlatı ve çok önemli.”

Aix en Provence’ta kendi balesini kuran dansçı, 1001 Gece Masalları’nın bu versiyonunun müziği için Arap kökenli Belçikalı şarkıcı Natacha Atlas ile ortak çalıştı. Atlas, projeye olan yakınlığını şu sözlerle ifade etti: “Ben dansa da çok yakınım. Daha önce oryantal dans yaptım. Bu öyküleri ise annem ve babam bana küçükken anlatmıştır. Bu projeye gönülden bağlı olduğumu hissediyorum.”

1001 Gece Masalları’ndan esintilerle “Geceler” balesi dünya turuna Los Angeles ile devam edecek.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.