Bütçe Kesintileri Sebebiyle Britanya’da Gösteriler İptal Ediliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Yeni yazım [new writing]bütçesinde gidilen kısıtlamaların etkilerini araştıran bir araştırmaya göre, Britanya tiyatrolarının ve yapım firmalarının %60’ından fazlası Nisan 2012’den beri en az bir prodüksiyonu iptal ettiklerini veya ertelediklerini belirttiler.

The Stage. 22 Şubat 2013, Çeviri: Burak Akyunak

Art-protest-001In Battalions adındaki bağımsız rapor Londra’daki Almeida Theater, turne grubu Out of Joint ve yeni yazım firması Paines Plough da dahil 26 tiyatro yapımcısıyla gerçekleştirilen görüşmelerden oluşuyor.

Rapora göre görüşülen kurumların yarısından fazlası Nisan 2012’dekine oranla daha az sayıda yeni prodüksiyon çıkarıyor.

Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu yazarlardan da daha az sayıda tamamlanmış eser aldıklarını belirtiyorlar.

Öte yandan bu tiyatroların yarısından fazlası bir çok bütçe kısıntısıyla karşı karşıya geldiklerini ve daha az kadrolu prodüksiyonlar çıkarmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Oyun yazarı Fin Kennedy, kültür bakanı Ed Vaizey’la yaptığı ve Vaizey’nin Nisan 2012’den beri uygulanan bütçe kısıntılarının tiyatrolar üzerinde “hiçbir etkisi” olmadığını ve yeni oyunların “giderek fazlalaştığını” söylediğini belirttiği görüşmeden sonra bu araştırmaya başlamaya karar vermiş.

Mart 2011’de Arts Council England (İngiltere Sanat Kurulu) düzenli olarak bütçe ayrılan kurumların 308’inin bütçelerinde Nisan 2012’den itibaren kesintiye gidileceğini açıklamıştı. Bu kurumlardan yeni portfolyoya dahil olmak için başvuruda bulunan 206’sının bütçesi tamamen iptal edilmişti.

National Theater sanat direktörü Nicholas Hytner ve Out of Joint sanat direktörü Max-Stafford-Clark da dahil olmak üzere 40’ın üzerinde tiyatro profesyoneliyle görüşen Kennedy, açığa çıkan bulgular ışığında bütçe kısıntılarının sadece küçük ölçekli tiyatroları etkilemekle kalmadığını, bunun yanında büyük çaplı tiyatroların da önümüzdeki yıllarda yeni yeteneklerin yetişmemesinden kaynaklı sıkıntılara gireceğini belirtiyor.

Hytner, “Yetersiz kamu yatırımının sonuçları daha az risk, yeni eserlerin gelişiminde yetersizlik, çok daha az ilgi çekici ve başarısız bir tiyatro çevresinin oluşması şeklinde olacak” diyor.

Kennedy ise “Son yıllarda yeni Britanya oyunları oldukça büyük bir uluslar arası başarıya ulaşmıştı, ödüller alıyordu, büyüme sağlıyordu, toplumların iletişime geçmesini sağlıyor ve gençleri cezbediyordu.

“Ne var ki raporda ulaşılan sonuçlara bakıldığında bu başarının ne kadar sürdürülebilir olduğu önemli bir soru işareti olarak ortaya çıkıyor. Görüştüğüm birçok kişi ve kurum bütçe kesintileri nedeniyle bu mesleğe başlangıç olanaklarının kısıtlandığını ve yeni bir krizin eşiğinde olduğumuzu düşünüyorlar.” diyor.

Paylaş.

Yanıtla