'Bu Sette Çocuk Var'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

7‘Bu Sette Çocuk Var’ kampanyası çocuk oyuncuların haklarına dikkat çekiyor.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Oyuncular Sendikası’nın gerçekleştirdiği, birçok kurum, kuruluş ve bakanlığın da destek verdiği “Bu Sette Çocuk Var” kampanyası sosyal medyada da ses getiriyor. Sanatsal ve kültürel faaliyetler ile reklam faaliyetlerinde yer alan çocukların çalışma koşullarını düzenlemek için yürütülen kampanyayla sektörde farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Parla Şenol, Erkan Can, Mehmet Ali Alabora, Janset ve Demet Evgar’ın rol aldığı tanıtım filmi çocuk oyuncu bulunan setlerde göz önünde bulundurulması gereken kriterleri anlatmak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde, Uluslararası Çalışma Örgütü, Oyuncular Sendikası, ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından hazırlandı.

Kampanyaya destek veren sektör çalışanlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Twitter’da en çok konuşulan konu başlıkları arasında giren kampanyaya, yine sosyal medya üzerinden birçok oyuncu desteğini açıkladı. Bu kişilerin arasında Tuba Büyüküstün, Mehmet Günsür, Ahmet Mümtaz Taylan, Şebnem Sönmez gibi ünlü dizi oyuncuları da bulunuyor.

Son Söz Meclis’te

Türkiye’de şu an yürürlükte olan yasalara göre 15 yaşından küçük çocukların çalışması yasak. Başka bir deyişle, Türkiye’de oyunculuk yapan 15 yaş altındaki tüm çocuk oyuncular, yasadışı bir şekilde çalışıyor ve bu çocuk oyuncuların çalışma koşulları için önlem alacak yasal bir düzenleme de yok.

Çalışma Bakanlığı bu durumun değişmesi için, İş Kanunu’nun ‘Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı’ başlıklı 71. maddesine “Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalışan çocukların çalışma koşulları yönetmelikle düzenlenir” ibaresi eklemeye hazırlanıyor. Oyuncular Sendikası ise düzenlemenin bir an önce yürürlüğe girmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Hemen hemen hazır olan düzenlemelerin yasallaşması için son sözü Meclis söyleyecek.

Oyuncular Sendikası, yeni düzenlemelere dikkati çekmek amacıyle 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele gününde bir yürüyüş düzenleyecek.

Yeni yasa yürürlüğe girerse gözetilmesi gerekecek koşullardan bazıları şöyle:

•Çocuklara tahsis edilecek alanda çocuğun yaşına ve gelişimine uygun dinlenme, oyun ve çalışma alanları olmalı.

•Çocuklar, yanlarında yasal temsilcileri olmaksızın çalıştırılmamalı ve yasal temsilciler, çocuğun her daim görebileceği ve ulaşabileceği şekilde faaliyet alanında bulunmalı.

•Çocuğun çalışma ortamında konusunda uzmanlaşmış bir çocuk psikoloğu veya çocuk gelişim uzmanı ile çocuk oyuncu koçu bulundurulmalı.

•Çocuklara kapalı mekanlarda ayrı bir oda, açık mekanlarda ise çalışma koşullarına uygun olarak bir kabin ya da karavan tahsis edilmeli.

•Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimi için sakıncalı olabilecek sahnelerde çocuk ortamdan uzaklaştırılmal.ı

•Hiçbir çocuk sigara ve tütün mamulü dumanına maruz bırakılmamalı.

•Hiçbir çocuk yetişkinlerle birlikte giyinip soyunmamalı.

•Hiçbir çocuğa anti-hijyenik kıyafetler giydirilmemeli.

•10 yaşından küçük çocuklar üzerinde hiçbir şekilde kozmetik malzeme kullanılmamalı.

•Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun bir beslenme düzeni sağlanmalı.

(Kaynak: Busettecocukvar.org)

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.