Dansın Sultanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Buffini-Maria-web-340x400Mimesis Çeviri / Christchurch deprem sonrası toparlanma sürecine girdiğinden, büyük sanat hareketleri şehri eğlendirmek için geri dönüyor. Bu hamleye öncülük eden ise dünyaca ünlü İrlandalı dans fenomeni Riverdance’in veda turu. Riverdance topluluğunda birkaç yıl boyunca baş dansçı olan Maria Buffini, İrlanda dansına 4 yaşında Dublin’de başladı. Küçük yaşlardan beri İrlanda’da, Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde festivallerde sahne alarak dans etmeye hırsla devam etti. 2004’te Riverdance ile turnelere gitmeye başladı ve grupla birlikte İrlanda, Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Tayvan’da dans etti. Geçen sene Riverdance’de baş dansçı olan arkadaşı Padraic Moyles ile Kraliçe Elizabeth II ve Edinburg Dükü Prens Philip’in İrlanda’ya yaptıkları kraliyet ziyareti sürecinde Dublin’de dans etti. Riverdance ile Güney Afrika, Çin, İsrail’i de kapsayacak şekilde dünyayı dolaşırken, bu Avustralya kıtası turnesi Buffini’nin Yeni Zelanda’ya yaptığı ilk ziyaret olacak.

Riverdance Blog, Çeviri: Gülsen Özbekar

Maria Buffini gibi bir isim nedeniyle, İrlanda köklerinin içinde bir parça İtalyan kökünün de olduğunu farzetmek doğru olur mu?

Bu durum her zaman insanların kafasını karıştırıyor. Aslında bunun kökeninin ne olduğunu tam olarak bilemiyorum. Bu İtalyan adı ama mesela beş jenerasyon ya da onun kadar önce. Babam kesinlikle Dublin’den ve bronz bir tene sahip değilim; nokta!…

İrlanda dansına 4 yaşında başladınız, peki kariyer anlamında yapmak istediğiniz şeyin bu olduğunu nereden biliyordunuz?

Büyürken kesinlikle pek çok evreden geçiyorsunuz. Derslerden önce sinir krizine giriyordum çünkü gerçekten gitmek istemedim. Cumartesi günleri öğleden sonra arkadaşlarımla takılmayı çok daha fazla tercih ederdim. Şimdi buna gitmeye devam etmemi sağladığı için anneme minnettarım. Kız kardeşim ve ben ikimiz de dansçıyız. Erkek kardeşim üç hafta kadar gitti ve bunun kendisine gore olmadığına karar verdi.

Riverdance gibi bir şovda sahne almak için normalde ne kadar çalışmaya ihtiyaç vardır?

Bu çok fazla fedakarlık gerektiriyor ve bana diğer dans formlarını yapıp yapmadığım soruluyor, ancak yapmadım. Geçmişe bakarsak, bu durum muhtemelen o zamanlar böyle bir fırsat olmamasından kaynaklanıyor. Şu an evlerde herşey var, mesela hip-hop, herşey. Bu çok fazla zaman alıyor, okuldan sonra ve eğer sınavınız varsa genellikle herşey birbiriyle yarışmaya başlıyor. Buna devam etmek zor ama insanlar buna genellikle çok erken yaşlarda başlıyor; 4 ya da 5 ortalama yaştır.

Maria-and-Padraic-Fairfax-NZimageİrlanda dansı İrlanda’da hala çok yaygın mı?

Evet, hatta şu an daha da çok. Bence Riverdance bunu yeniden popülerleştirdikten sonra oldu. Riverdance’ten önce İrlanda dansı için tek görünür olma alanı yarışmalar – yani rekabetçi İrlanda dansıydı. Dans okulum sayesinde 10 yaşındayken küçük kurumsal gösteriler yapmaya başladım. Daha önce bir dansçının izlediği yol belli bir yaşa kadar mücadele etmek ve sonra düşüş yaşamak, bırakmak ve farklı şeylere odaklanmaktı, mesela üniversite gibi. Riverdance bunu bir mesleğe dönüştürdü. İnsanlar çok daha uzun zaman boyunca dans etmeye devam ediyor. Eğer bana 10 ya da 15 yıl önce 20li yaşların sonunda hala dans edip etmiyor olacağımı sorsaydınız, kesinlikle hayır derdim.

Geleneksel İrlanda dansını mı, Riverdance tarzını mı tercih edersiniz?

İrlanda dansının bu biçiminden daha çok hoşlanıyorum. İçine kendinizden daha fazla şey katmak zorundasınız, bu da İrlandalı dansçılar için biraz cesaret istiyor çünkü sert ve dik olmak üzere yetiştiriliyorsunuz. Kalçanın üstündeki kısımda pek bir ifade olmuyor , dans tamamen ayaklarla ilgili. Riverdance buna daha fazla karakter katıyor.

İlk başlarda Riverdance’e karşı herhangi bir olumsuz tepki var mıydı?

Yüzde doksanının bunun harika olduğunu düşündüğünü ve yüzde onunun ise İrlanda dansının eski tarzını tercih ettiğini söyleyebilirim. Riverdance’in İrlanda dans dünyasına dair merak uyandırdığını inkar edemezsiniz. Tüm dünya genelinde gittiğimiz yerlerde yerel bir İrlanda dans okulunun olmadığı pek fazla yer yok.

Orta Doğu gibi gittiğiniz bazı yerlerde gösteri yapmak için kostümleri değiştirmek zorunda kalıyor musunuz? Bazı etekler çok kısa ve uçuşuyor.

Siyah taytlar ve üste giyilen uzun altlıklarımız var, bu yüzden bunun bizi fazla dekolteden uzak tuttuğunu umuyoruz.

Maria-Buffini2004’ten beri Riverdance için dans ediyorsunuz, değil mi?

Üniversitede fen alanında bir lisans derecesi elde etmek için çalışmaya devam ederken başladım. Bu yüzden her hafta Avrupa turuna ve okula birlikte gidip geldim.

Diplomanızı kullanma şansınız oldu mu?

Henüz değil. Okulu 2005’te bitirdim ve Riverdance ile Japonya turuna gittim. O zamanlar kafamda şu vardı; bu bir ya da en fazla iki yıl sürecekti, sonra ayrılacak ve fen alanındaki harika kariyerime başlayacaktım. (gülüyor)  Harika bir deneyim oldu ve bunu yeniden yapma fırsatımın bir daha asla olmayacağını biliyorum, bu yüzden yapabiliyorken buna devam edeceğim.

QUEEN-IRL-RIVERDANCE-MX1-1024x682Uçak yolculuğu yorgunluğuyla mücadele ederken gösteri yapmak, sürekli ayakta ve bedenle bir şeyler yapıyor olmak zor olmalı.

Bu oldukça külfetli. Her hafta sekiz gösterilik bir programımız var, buna seyahat de ekleniyor. Ancak bir fizyoterapist ve bir masözle seyahat ediyoruz. Gece sekizde birden sahneye fırlamıyoruz. Akşam beşten itibaren orada bulunuyoruz, gösteriye hazırlanıyor ve ısınıyoruz.

 Daha once Yeni Zelanda’da bulundunuz mu?

Hiç bulunmadım. Ve evet, büyük bir hevesle bekliyorum.

Christchurch’e geldiğiniz için çok endişeli misiniz?

Çok da değil.

Sizin seviyenizdeyken, hala dans etmenin zevkini yaşıyor musunuz yoksa daha çok bir atlet gibi misiniz?

Bence şu an ikisinin bir birleşimi. Zevk alma durumu kesinlikle hala geçerli. İnsanların bunu bu kadar uzun süre boyunca yapmasının sebebi bunun harika bir iş olması. Orada çıkıp insanlara gösteri yapabilmek ve İrlanda dansındaki en gıpta ile bakılan rolde yer almayı başarabildiğini bilmek bir zevk. Bu biraz baskı ve fazlasıyla gurur veriyor. Her gece hala orada olduğunuz için memnun oluyorsunuz.

Bu veda turu Riverdance için gerçekten de bir son mudur?

Açıkçası bu tür şeyleri bilen daha büyük güçler var, ancak bu, şu an olduğu gibi, şu anlamda bir veda; Rİverdance Avustralya ve Yeni Zelanda’ya tekrar dönmeyecek.

Röportaj – MARGARET AGNEW, Your Weekend Page, Christchurch, Yeni Zelanda

 

Riverdance Veda Turu

Canterbury Arena, Christchurch,  7-10 Haziran.2012

Paylaş.

Yanıtla