'Devlet Sanat İlişkisi İdeolojik'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

-devlet-sanat-iliskisi-ideolojik--32280262012 Milliyet Ödülleri kapsamında Örsan Öymen Anısına Yılın İnceleme Ödülü’nün Seçici Kurulu Prof. Hüsamettin Koçan başkanlığında, Prof. Nilüfer Ergin yazmanlığında Kenan Işık, Handan İpekçi, Altan Öymen, Tilbe Saran ve Ahmet Okyay’dan oluştu. Toplantıya ödül yönetmeni Ayça Atikoğlu da katıldı. Seçici Kurul, değerlendirmeyi iki aşamada gerçekleştirdi.

Açık tartışma ve oylama sonucu yapılan değerlendirmede ikinci tura 2 numaralı Sacit Akdede, 5 numaralı Ahmet Yapar ve 7 numaralı Sedat Nuri Kayış’ın incelemeleri kaldı. İkinci turda yapılan açık değerlendirme sonucu yapılan oylamada, Sacit Akdede’ye ait “Devlet Sanat İlişkisi Sanatın Politik Ekonomisi” başlıklı inceleme; iktidar ve sanat ilişkisinin ideolojik çatışma üstünden yürüdüğüne, bu çatışmanın ekonomik boyuttaki yansımalarının belirleyici olduğuna işaret etmesi ve özerk sivil yapılanma önerilerini tartışmaya açması açısından oy çokluğuyla ödüle değer bulundu.

Sacit Akdede kimdir?

Sacit Hadi Akdede 1965 yılında İzmir’de doğdu. ODTÜ’de başladığı Elektrik Mühendisliği eğitimini birinci sınıfta bırakıp, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Ekonomi/Maliye okudu ve 1990 yılında mezun oldu. 1996 yılında Amerika’da devlet bursuyla Middle Tennessee State University’den ekonomi alanında yüksek lisans derecesi ve 2002 yılında da Amerika’da Vanderbilt University’den ekonomi doktora derecesi aldı. Çalışma alanları kültür ve sanatın politik ekonomisi, kültürel ekonomi, politik ekonomi ve uygulamalı kamu ekonomisidir.

Kültürel ekonomi alanında uluslararası dergilerde yayınlanan bilimsel çalışmaları, bu ekonomi alt alanının Türkiye’de tanınmasına neden oldu. Kültürel çeşitlilik ve demoktatikleşme konusunda yazdığı bir makale İrlanda’da bir üniversitede zorunlu okuma olarak okutuldu. Efil yayınlarından 2011 yılında çıkan Kültür ve Sanatın Politik Ekonomisi Devlet Tiyotraları Örneği adlı bir kitabı bulunmaktadır. Bu kitabında devlet tiyatrolarının ekonomik ve politik yapısını araştırmıştır. Ayrıca 2012 yılında tamamladığı “Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Neyi Başardı?” başlıklı bir TÜBİTAK projesi hazırlamıştır.

Her yıl bir oyun!

Sacit Hadi Akdede halen Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Mali İktisad anabilim dalı başkanıdır ve aynı anabilim dalında doçent olarak görev yapmaktadır. Türkiye Ekonomi Kurumu ve Uluslar arası Kültürel Ekonomistler Birliği Üyesidir.

Sacit Hadi Akdede ayrıca tiyatro sanatı ile de aktif olarak ilgilenmektedir. Akdede doktorasını bitirdiği Amerika’dan Türkiye’ye döndüğü 2003 yılından beri çalıştığı üniversitede her yıl bir tiyatro oyunu sahneye koymaktadır.

Sahnelediği oyunlar arasında Oğuz Atay’ın “Oyunlarla Yaşayanlar”, Tunce Cücenoğlu’nun “Sabahattin Ali’yi Kim Öldürdü?”, Talat Halman’ın “Türk Şiirinde Aşk” adlı metin, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler”, kendi yazdığı oyunlar “Bizim Karikatürler” ve “Protokol Monologları”, Orhan Asena’nın “Atçalı Kel Mehmet” ve değişik yazarların çeşitli kısa oyunlarıdır.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.