Franca Rame'ye Elveda!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

franca1Mimesis Haber/ İtalya’nın önde gelen oyuncu ve yazarlarından biri olan Franca Rame dün 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir hasta olan Franca Rame’nin cenaze töreni bugün 10:00 sularında Picollo Teatro’da başladı. Katılımın yüksek olduğu cenaze töreninde sevenleri, dostları, izleyicileri onu son yolculuğuna uğurladı. Oyunlarını Türkçe’ye çeviren oyuncu Füsun Demirel dün Franca Rame’nin kısa bir zaman önce bloguna yazdığı son yazısında ölümü halinde kendisinin yardım ettiği, arkadaşları dostları, düşmanları olan tüm kadınların kırmızı giysilerle cenazeye katılıp hep birlikte “Ciao Bella” şarkısını söylemelerini istediğini belirtmişti.

Feminist tiyatro alanında önemli metinlere imza atan Franca Rame’nin hayat hikayesini siz okuyucularımız ile paylaşıyoruz:

Franca Rame Milano şehrinin küçük bir kasabası olan Parabiago’da doğdu. Orada doğmuş olması tamamen rastlantıdan ibaretti: o sırada ailesi kasabada bir oyun oynamaktaydı. Babası Domenico, annesi Emilia ve erkek kardeşi, beraberinde halalar, amcalar, kuzenler ve diğer anlaşmalı çalışan aktör ve aktrislerin hepsi Lombardiya ve Piedmont’un köy ve kasabalarında turne yapan gezici bir tiyatro kumpanyasının parçasıydı.

Rame Ailesinin tiyatro ile bağları çok eskidir. 17. yüzyılın sonlarından beri dönemin taleplerine göre oyunculuk ve kukla ustalığı yapmışlardır.

Sinemanın ortaya çıkışıyla birlikte kukla tiyatrosundan, bu tiyatronun bütün “özel efektleriyle” geliştirilmiş gerçek tiyatroya geçtiler.

Bugün bile, Franca Rame’nin tiyatro ve televizyondaki kişisel başarısına rağmen, bu kasabalarda yaşayanlar Franca’dan halen, “Domenico Rame’nin kızı” olarak söz ederler. Commedia dell’Arte geleneğini en iyi biçimde sürdürmüş olan Rame ailesi, trajedi ile komik durumlar ve diyaloglar arasında çeşitlenebilen zengin bir repertuar içinden gösteriler doğaçlardı.

Yeni bir kasabaya gittiklerinde oyunlarını çoğu kez -kasaba halkı arasında yapılan oylamayı müteakip- yerel koruyucu azizin hayatını temsil eden bir sahneyle başlatırlardı.

Ailenin repertuarı İncil’e ait metinler ve Shakespeare’den, Çehov ve Pirandello’ya; Niccodemi’den 19. yüzyılın –özellikle sosyalist ya da ruhban sınıfı karşıtı niteliğindeki- büyük tarihsel romanlarına kadar uzanıyordu. Gösterileri çoğunlukla, Giordano Bruno, Arnaldo da Brescia ve Galileo Galilei gibi kişilerin hayatlarından canlandırmalar içeriyordu.

Domenico Rame kumpanyanın ozanıydı; inançlı bir sosyalistti, bir gösteriden elde edilen gelir sıklıkla ya grev yapan işçilere destek olarak verilir, ya çocuk bakımı tesisleri kurmak için kullanılır, ya da başka yollardan sıradan insanların yaşamlarını iyileştirmek için harcanırdı. Hâlihazırda Rame-Fo arşivinde bulunan bu faaliyetlere ait titizlikle belgelenmiş kayıtlar, büyük olasılıkla Franca’nın Bobbio’da bir belediye mühendisinin kızı ve aynı zamanda öğretmen olan annesi Emilia Baldini tarafından muhafaza edilmiştir.

Genç bir öğretmen olan Emilia, kuklalarıyla Bobbio’dan geçmekte olan –kendisinden 20 yaş büyük- Domenico’ya aşık oldu. Ailesinin şiddetli ısrarlarına karşın onunla evlendi ve birlikte bütün Lombardiya’yı kapsayan bir turneye çıktılar. Emilia çok geçmeden kostüm tasarımı ve oyunculuk sanatını öğrendi. Dört çocuğuna oyunculuk yapmayı ve sahne üzerinde oynamayı öğreten de yine Emilia’ydı. Seçkin bir kadındı, her işinde çok titizdi ve mükemmel bir organizatördü. Sonunda kumpanyayı omuzlarında taşıyan da o oldu.

Franca çıraklık dönemini böyle bir ortamda geçirdi. Kendi deyimiyle, sahne üzerindeyken kendisini her zaman evinde hissederdi: “Orada doğdum: Annemin kollarında sahneye ilk çıktığımda yalnızca sekiz günlüktüm (Brabant’lı Genevieve’in yeni doğmuş oğlunu oynuyordu)… O akşam pek konuşma fırsatım olmadı!”

franca2Birkaç yıl sonra, 1950–51 tiyatro sezonunda, Franca, ablası Pia’nın izinden giderek aileyi terk etti ve Milano’da Teatro Olimpia’da Marcello Marchesi’nin “Ghe pensi mi” adlı oyunundaki bir rol için Tino Scotti Kumpanyası’na katıldı. Bu dönemde aynı kumpanyada Dairo Fo ile tanıştı. 1954 yılında evlendiler, oğulları Jacopo dünyaya geldi. Bu dönemde bir tiyatro kurdular. O dönemden bu yana birlikte pek çok ortak çalışmaya imza attılar. France Rame’nin tek başına ve Dario Fo ile yazdıği oyunlardan bazıları şunlardır:

  • Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü
  • Ödenmeyecek Ödemiyoruz!
  • Kahraman Kadın
  • Şişman Kadın
  • Seks mi? Eh, Hayır Demem
  • Açık Aile Neredeyse Ardına Kadar Açık
  • Hippi Anne
  • Tecavüz
  • Yalnız Kadın
  • Dans Hocası
  • Uyanmış
  • Medea
  • Akıl Hastanesinde Bir Fahişenin Monologu

Kaynakça:
http://www.feminisite.net/news.php?act=details&nid=108
http://www.guardian.co.uk/stage/2013/may/29/franca-rame
Duygu Dalyanoğlu/MİMESİS
 
 
 
 
 
 

Paylaş.

Yanıtla