Gezi Parkı Nöbetine Sanatçılardan Destek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

20130531-012820.jpg

Mimesis Haber /Taksim meydanının bir bölümünü oluşturan Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası için ağaçları devirmeye gelen dozerlere karşı 27 Mayıs Pazartesi gününden bu yana sürdürülen direniş bugün kitlesel bir boyuta ulaştı. Üç gündür ağaçlara sahip çıkarak polisle ve iş makinalarıyla mücadele halinde olan direniş inisiyatifinin bu sabah saat 05:00 sularında uykularından biber gazıyla uyanması ve çadırlarının polis tarafından yakılması büyük bir tepkiye neden oldu.

Akşam saat 19:00’da kitlesel buluşma için yapılan çağrıya farklı disiplinlerden sanatçılar, DİSK Metal – İş Sendikası, Tabipler Birliği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Oyuncular Sendikası ve öğrenciler yanıt verdiler. Beşiktaş’ın taraftar grubu olan Çarşı da eyleme katılım gösterdi. Akşam saatlerine doğru giderek kalabalıklaşan gezi parkında saat 19:00 sularında binlerce eylemci “Taksim Bizim, Gezi Parkı Bizim” sloganları atmaya başladı. Kardeş Türküler, Hilmi Yarayıcı, Ferhat Tunç ve Grup Entu şarkılarıyla eyleme destek sundular.

Tiyatro sanatçısı Şebnem Sönmez’in büyük bir coşkuyla okuduğu yer yer slogan ve alkışlarla kesilen basın açıklamasından aktarıyoruz:  “Taksim Dayanışması ve İstanbullular olarak Pazartesi gecesinden bu yana kalabalık kitleler halinde Taksim Gezi Parkı’ndayız. Buradayız. Meydanımız için, parkımız için, kıyılarımızı, ormanlarımızı, kamusal alanlarımızı elimizden alan tüm uygulamalara karşı durmak için tek yürek olarak buradayız. Sadece Taksim Meydanı ve Gezi Parkı için değil, Göztepe Parkı için, Kuşdili Çayırı, Haydarpaşa Garı, Çamlıca Tepesi, Atatürk Orman Çiftliği için buradayız. Başta Emek Sineması olmak üzere sinemalar, tiyatrolar ve diğer kültür yapılarımızın tahrip edilmemesi için buradayız”. Herkesi mücadele ve dayanışmanın belleği olan Taksim’e sahip çıkmaya davet eden Şebnem Sönmez basın açıklamasını yetkilileri kamu yararını gözetmeye ve göreve çağırarak sonlandırdı.

Gezi Parkı’nda gerçekleşen bu direniş, temel olarak şehirde yaşayan yurttaşların kendi yaşam alanlarına kendilerine sorulmadan müdahale edilmesini protesto eden bir eylem olmasıyla öne çıkıyor. “Mahalleme, meydanıma, ağacıma, suyuma, toprağıma, evime, tohumuma, ormanıma, köyüme, kentime, parkıma dokunma!” sloganı vurgu alan sloganlardan biri. Bu eylemin Boğaz’a yapılacak olan üçüncü köprünün temel atma törenlerinin ertesine denk gelmesiyle de farklı bir anlam kazandığını belirtmek gerekiyor.

Gezi Parkındaki nöbet devam ediyor.
20130531-012903.jpg
20130531-012937.jpg
Özgür Eren / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla