‘Modern Dans Topluluğu İstanbul’ ile 3 Günlük Buluşma!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

minifestMimesis Haber /mini-fest/14-15-16 Mayıs

‘Modern Dans Topluluğu İstanbul’ ile 3 günlük buluşma!

dersler, atölyeler, söyleşiler, sunumlar….

Modern Dans Topluluğu İstanbul’ un bu yıl düzenlediği Mini- Fest, sahne üstü performansını değil, sahne gerisi çalışmalarını kutlayan bir mini festival. Mini- Fest’ in amacı bağımsız ya da kurumların çatısı altında iş üreten sanatçıları ve öğrencileri, bir dizi söyleşiler, dersler ve atölyeler aracılığı ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ nin himayesinde ‘bir araya getirerek’ deneyimlerini, yöntemlerini, düşüncelerini ve gözlemlerini, birbirleri ile paylaşacakları bir alan yaratmaktır.

Dolayısıyla Mini- Fest’ imizin temasını ‘Birlik’ olarak koyduk.

Birlik kavramının felsefede çeşitli kullanımları vardır; mantıksal birlik, kavramsal birlik, karşıtların birliği, bütünlük yada en temelinde varoluşsal birlik.

Tıpkı resimde tüm öğelerin koordinasyonu ile asıl temanın, amacın vurgulanacağı bir birlik yaratılması fikri gibi…

Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen Dans Platform etkinliklerinin minik ölçekli bir versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz Mini- Fest’ in bu seneki niyeti paylaşmak, konuşmak, tartışmak ve deneyim odaklı olduğundan, programı gösterilerden ziyade atölye ve söyleşiler oluşturmaktadır.

Profesyonel dansçı ve dans öğrencileri hedeflenerek programa dahil edilen teknik dersler, repertuar çalışmaları ve workshopların yanı sıra, tartışılacak, deneyimlenecek ya da sunumu yapılacak alana ilgisi olan herkesin de gözlemci olarak katılabileceği söyleşi ve atölyelerin de yer aldığı bu ‘bir- leşme’ de değinilecek konular, çağdaş ve modern dans teknik ve kavramlarından, fiziksel tiyatroya ve beden perküsyonuna kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Katılım ücretsizdir.
Ders ve Atelyelere katılım için 10 Mayıs’ a kadar aşağıdaki mail adresine kişisel bilgiler ile başvurulması rica olunur.
(Tüm çalışmalar saat 13.00′ ten itibaren seyirciye açık olup, girişte kayıt yaptırmak yeterlidir.)

Verimli, eğitsel ve keyifli bir 3 gün geçirmek umuduyla 14-15 ve 16 Mayıs’ ta Mini- Fest’ te buluşmak üzere…

Bilgi için: 0212 251 1092 e-mail: info.mdtist@gmail.com

https://www.facebook.com/MDTistanbul?fref=ts

Beşiktaş Fulya Sanat: Hakkı Yeten Cad. Selenium Plaza 10 C Fulya/ Beşiktaş/ İstanbul

Tel: 0 212 215 60 29 / Gişe tel: 0 212 215 60 37/38

‘BİR-LiKçiler’

‘Motto Dans Kolektif’-Alper Marangoz, Mihran Tomasyan, KeKeÇa, Şebnem Aksan, Tuğçe Tuna, Kemal Yiğitcan, Şafak Uysal, Korhan Başaran,  Bedirhan Dehmen,  Ebru Cansız ‘Deva-ver Hareket Tiyatrosu

MİNİ-FEST PROGRAM 

14 MAYIS SALI

ÇAĞDAŞ DANS TEKNİĞİ / ALPER MARANGOZ (orta ve ileri seviye)

saat  11.00 -12.30 

Motto Dans Kolektif’in kurucu üyelerinden olan Alper Marangoz tarafından gerçekleştirilecek olan bu atölye çalışması, bedenin fizi-kalitesini ve koordinasyon becerilerini arttırmaya yönelik tasarlanmıştır.Bu amacı destekleyen çeşitli hareket cümleleri içeren atölye, aynı zamanda hareket hafızasını geliştirmeyi hedefler.

REPERTUAR ÇALIŞMASI/ MOTTO DANS KOLEKTİF -Rutin (orta ve ileri seviye)

saat 13.00-14.30 

Bu çalışma, koreografisi Evrim Akyay’a ait ‘rutin’ adlı projenin hareket kalitesini deneyimlemeyi ve katılımcılara parçanın çeşitli bölümlerini öğretmeyi hedeflemektedir.

ATÖLYE / MİHRAN TOMASYAN – Obje ve Beden Kullanımı (her seviye için)

saat 15.00-16.30
Çıplak Ayaklar Kumpanyası kurucu üyelerinden Mihran Tomasyan tarafından gerçekleştirelecek bu atölye, seçilmiş objelerle hareket etmek, objenin kimliğini değiştirmek, bedene uyumlamak, bazen bedenin sabit, objenin hareket ettiği bazen seslerinin kullanıldığı bazen de farklı objelerin birleştirilmesiyle yaratılacak alanları kullanarak, alışık olduğumuz beden dilimize yeni tecrübeler katmayı amaçlar.
GÖSTERİM VE ATOLYE – 
KeKeÇa (Kendi Kendini Çal) / Beden Perkusyonu (Genel Seviye)
saat 17.00 -19.00
Kekeça grubundan Gökçe Gürçay’ın solo sunumunun ardından gerçekleşecek olan beden perküsyonu atöylesi yine KeKeÇa grubundan Timuçin Gürer, Ayşe Akarsu ve Gökçe Gürçay tarafından yönlendirilecektir.
Beden Perküsyonu, ellerin ayakların bedenle birlikte vurmalı bir enstrüman olarak kullanıldığı bir alandır. Müzik ve Hareketin tam da ortasında yer alır. 
Müzik dansın şekillerini ve örüntülerini yaratırken, dans müzikteki sesleri ve ritimleri oluşturur. Böylece müzik “görünür”, dans “işitilir” bir hale gelir.’
SÖYLEŞİ / Şebnem Aksan – “Ballet: Why and How?” (Bale: Neden ve Nasıl?)
saat 19.30
Geçtiğimiz Eylül ayında Stokholm’de düzenlenen “Ballet: Why and How?” (Bale: Neden ve Nasıl?) konferansına Türkiye’den Şebnem Aksan ve Bahar Vidinlioğlu katıldılar. Bu etkinliğin önemi, uluslararası dans camiasından farklı insanları bir araya getirerek bale hakkında ilk defa bu kadar kapsamlı ve derinlikli bir tartışma ortamı yaratmasıydı. Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi Modern Dans Bölümü kurucusu Prof. Şebnem Aksan’ın   yönlendireceği bu söyleşi/sohbetin niyeti, sevgili Şebnem Aksan ve Bahar Vidinlioğlu’nun oradaki izlenim ve deneyimlerini bizlerle paylaşmalarına zemin sağlamaktır.
Söyleşiye katılmadan önce Stokholm’e düzenlen konferans ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, aşşağıdaki linkten Mimesis’te yayınlanan Şebnem Aksan ve Bahar Vidinlioğlu röportajına ulaşabilirsiniz.
http://mimesis-dergi.org/2012/12/2012-bale-uzerine/
15 MAYIS ÇARŞAMBA
ÇAĞDAŞ DANS TEKNİĞİ VE BEDEN FARKINDALIĞI / TUĞÇE TUNA
(orta ve ileri seviye)

saat 11.00-12.30
Çağdaş dans ve performans sanatları kolektifi olan RemDans’ın sanat yönetmeni, dans sanatçısı, koreograf ve akademisyen Tuğçe Tuna’nın yöneteceği çalışma, bedensel ve kişisel alışkanlıklarımızı tanıyarak bedenimiz ile zihnimiz arasındaki ilişkiyi geliştirmeyi ve hareket kapasitemizi, bedensel koordinasyonumuzu güçlendirmeyi hedefliyor.
REPERTUAR ÇALIŞMASI / MOTTO DANS KOLEKTİF -Rutin (orta ve ileri seviye)
saat 13.00-14.30 
Bu çalışma, koreografisi Evrim Akyay’a ait ‘rutin’ adlı projenin hareket kalitesini deneyimlemeyi ve katılımcılara parçanın çeşitli bölümlerini öğretmeyi hedeflemektedir.
ATÖLYE – KEMAL YİĞİTCAN / 
‘Işık ve Tasarımı Sormak istediğiniz Herşey’ (Genele Açık)
saat 15.00-16.30
SUNUM/SÖYLEŞİ – Şafak Uysal /
Bir Tasarım Ürünü Olarak Dans: Koreografide Farklı Tutumlar
saat 17.00-19.00

Şafak Uysal tarafından gerçekleştirilecek olan ve koreografi pratiklerinin birer tasarım süreci olarak ele alınacağı bu sunumda, klasik, modern, çağdaş gibi estetik ve tarihsel kategorilerin ötesinde, koreografik yaklaşım ve tutumları birbirinden ayırt etmeye yönelik bir tipoloji öne sürülecek ve yerli/yabancı örnekler bağlamında tartışmaya açılacaktır.

16 MAYIS PERŞEMBE

MODERN DANS TEKNİĞİ / BEYHAN MURPHY 

saat 11.00-12.30

Modern Dans Topluluğu Ankara ve MDTİST Projesi’nin kurucusu olan ve halen  MDTİST Projesi Sanat Yönetmenliğini sürdüren koreograf /eğitmen Beyhan Murphy tarafından gerçekleştirilecek olan modern teknik dersi, en az taban seviyesinde klasik bale tekniği olan, orta ve ileri seviyedeki çağdaş dansçılara açıktır.

REPERTUAR ÇALIŞMASI / Mdtist-Seyahatname (orta ve ileri seviye)

saat 13.00-14.30

Beyhan Murphy tarafından ve Mdtist Projesi dansçılarının da katılımıyla gerçekleştirilecek olan atolyenin niyeti, Evliya Çelebi’nin 17.yüzyıl’da kaleme döktüğü seyahat gözlemleri ve Elif Şafak’ın çağdaş edebiyat metinleri üzerinden kurgulanmış olan ‘Seyahatname’ adlı eserden seçilmiş, Seyrü Sefer, Yap-Boz gibi, metin ile doğrudan ilişkili ve fiziksel doğaçlamaya açık olan bölümlerinin, atolye katılımcıları tarafından deneyimlenmesine imkan sağlamaktır.

ATÖLYE / KORHAN BAŞARAN – Çağdaş Teknik ( orta ve ileri seviye)

saat 15.00-16.30

Korhan Başaran tarafından gerçekleştirilecek olan bu atölye de farkindalik, anın bilgisi, virtuozite ve cagdas performer’in kimligini işine taşıması üzerine focus olunacaktır.

SUNUM/ ATÖYLE – Bedirhan Dehmen / 

Müzik Kompozisyonu’ndan Koreografik Kompozisyon’a (Genel Seviye)

saat 17.00-19.00

Bu atölye çalışmasında, Müzik Kompozisyonu alanına ait bazı teknik ve stratejilerin Koreografik Kompozisyona nasıl tercüme edilebileceği araştırılacaktır. Özellikle minimalist müzik teorisindeki “additive process” (eklemeli süreç), “phase shifting” (faz kaydırma) ve “gradual process” (ilerlemeli süreç) terimleri üzerinde durulacak; bu terimlere dönük kısa bir sunumun ardından, beden-hareket çalışmasına geçilecektir. Temel fiziksel eylemler üzerine kurulu olacak atölye çalışması, dansçılar dışında bedende ve bedenle çalışan herkese açıktır.”

Gösterim ve Söyleşi / (Genele Açık)

Ebru Cansız – ANİMA/ Deva Ver Hareket Tiyatrosu

saat 19.30
‘Canlı olmak.. Canlı olan herhangi bir kimse hayvandır aynı zamanda. Ama insana hep şu aşılandı ‘sen hayvan değil insansın’. Bu söylemle sahte bir üstünlük duygusu verildi insana.Aslında varoluşta üstünlük ya da aşağılık yoktu.Varoluşta herşey eşitti;ağaçlar,hayvanlar,insanlar.Varoluştaki tek gerçek hayat kaynağı ,ruh ve can idi.. ‘OSHO

Deva_ver hareket tiyatrosu; 2011 yılında Semaver Kumpanya çatısı altında dertlerine deva ararken kendilerini dans ediyor bulan bir takım dertli insan toplluğundan oluşmustur.Semaver Kumpanya nın verdiği devayı paylaşma ihtiyacından yine dertlenmişler ve çalışmaya koyulmuşlardır.Buldukları deva yı vermeyi amaç edinmişlerdir.

Koreografisi Ebru Cansız tarafından gerçekleştirilen Buğra Balkan, Ezgi Aydın, Senem Berfin Batun, Yusuf Dal, Öykü Gürol, Muhammet Kulu, Umay Şen, Mine Urtan perform edilen ANİMA adlı işin sunumundan sonra  koreograf ve oyuncular ile yaratım süreci hakkında sohbet edilecektir.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.