Oyuncusuz Oyun da Nasıl Olurmuş!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1Salon İKSV, 15-25 Mayıs tarihleri arasında tiyatro oyunlarını ağırlıyor. Avignon’dan gelen oyuncusuz oyun ’33 Tur Ve Birkaç Saniye’, Kubilay Tunçer’in ‘Katil Uşak’ ve Hareket Atölyesi’nin ‘Kül-Kadın’ı ilk kez Salon’da.

Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali yepyeni bir işbirliğine imza atıyor. Salon ve İstanbul Tiyatro Festivali ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilen ‘Oyun Salonu’ projesi, tiyatroseverleri 15-25 Mayıs tarihleri arasında 21 yıldır tiyatroya destek olan Efes sponsorluğunda Salon’da ağırlamaya hazırlanıyor.

İlk veya ön gösterimini yapacak üç oyun ve iki okuma tiyatrosuna sahne olacak ‘Oyun Salonu’, kendi alanındaki yenilikçi örneklerle, tiyatro severlere sahneleme, konsept ve uygulama açısından alternatif deneyimler yaşatacak. Etkinlik kapsamında ayrıca, bir atölye çalışmasının yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konuşma ve paneller de düzenlenecek. Konuşma ve panellere katılmak için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak yeterli.

‘OYUN SALONU’NDA OYUNLAR VE OKUMA TİYATROLARI

Katil Uşak (17 Mayıs Cuma, 20.30)

Kubilay Tunçer’in yazdığı ve yönettiği, Yeşim Taşkın ve Özlem Gürses’in rol aldığı Katil Uşak, yeni kadrosu ve prodüksiyonuyla seyirci karşına ilk kez ‘Oyun Salonu’nda çıkacak. İstanbul’un yoksul bir semtinde, dışarıya kapalı yaşayan ikiz kız kardeşlerin, kendilerini bir cinayet davasının ortasında bulmalarını konu alan oyun, maktulün güçlü, adalet ile gerçeklik arasındaki çizginin ise ince olduğuna dikkat çeken ve sır perdelerinin bir bir aralandığı olaylarla örülüyor. Biletler, 30 TL ve 20 TL (öğrenci).

Kül-Kadın (20 Mayıs Pazartesi, 20.30)

Prömiyerini 2013 sonbaharında yapacak Kül-Kadın, ön gösterimiyle Salon sahnesinde olacak. Hareket Atölyesi Topluluğu’nun ortak çalışmasıyla sahnelenecek oyun, “Külkedisi” masalından yola çıkıyor ve masalı, kadın psişesi, antropoloji ve hikaye anlatımı açısından yeniden yorumluyor. Kül-Kadın’da Aslıhan Erguvan, Deniz Yamanus, Dizem Kaftan, Ece Ulutan, Gizem Soysaldı, Gülsu Okay, Leyla Okan, Nilgün Günsür, Özden Çetin, Sibel Günsür, Şehnaz Layıkel, Zeynep Günsür gibi isimler rol alıyor. Oyun sonrası ekiple söyleşi var. Biletler, 20 TL üzerinden satılıyor.

Okuma Tiyatrosu: Dil & When in Rome (21 Mayıs Salı, 19.00)

Oyun Salonu programındaki okuma tiyatroları GalataPerform tarafından düzenlenen 2. Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında. Yeni tiyatro yazarlarını izleyicilerle buluşturacak etkinlikte, Yeşim Özsoy Gülan’ın yönettiği Dil oyununun yazarı Şenay Tanrıvermiş ve Mesut Aslan’ın yönettiği When in Rome oyununun yazarı Öznur Şahin, oyunları okunduktan sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Biletler, 30 TL ve 20 TL (öğrenci).

33 Tur Ve Birkaç Saniye (24 Mayıs Cuma, 20.30-25 Mayıs Cumartesi, 18.00 ve 20.30)

Oyun yazarı, oyuncu ve yönetmen Rabih Mroué ile oyuncu, yazar, yönetmen ve akademisyen Lina Saneh’in yazıp yönettiği, geçtiğimiz yıl Avignon Festivali’nde sahnelendiğinde büyük ilgi gören ‘oyuncusuz’ tiyatro oyunu ‘33 Tur Ve Birkaç Saniye’, Türkiye ’de ilk kez seyirciyle buluşacak. İntihar eden Lübnanlı genç bir aktivistin son günlerini yatak odasındaki telefon, televizyon ve Facebook sayfasından aktaran oyun, “her kişisel eylem aynı zamanda siyasi değil midir?” sorusundan hareketle, Ortadoğu’nun karmaşık sosyal yapısı ile yüzleşiyor. Biletler, 50 TL ve 40 TL (öğrenci).

ATÖLYE ÇALIŞMASI

Küçük Bir Sahneden Dramanın Bütününe (24 Mayıs Cuma ve 25 Mayıs Cumartesi, 10.00-17.00)

Bugüne dek birçok edebiyat ödülüne layık görülen Alman yazar Moritz Rinke, Goethe Institut işbirliğiyle Küçük Bir Sahneden Dramanın Bütününe isimli atölye çalışmasıyla Oyun Salonu’nun konuğu olacak. Çevirmen eşliğinde İngilizce olarak gerçekleştirilecek atölyenin bilet fiyatları 75 TL ve 60 TL (öğrenci).

ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER

Tiyatro İşletmeciliği Paneli (15 Mayıs Çarşamba, 20.00)

Çağdaş Türkiye tiyatrosunun üretken yüzü olan özel tiyatroların yöneticilerini izleyicilerle buluşturacak. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde düzenlenecek panelde Altıdansonra Tiyatro’dan Gülhan Kadim, Krek’ten Nisan Ceren Göknel ve Dot’tan Özlem Daltaban bir araya gelerek “bir işletme olarak tiyatro”yu konuşacak.

Oyun Yazarlığı Paneli (22 Mayıs Çarşamba, 20.00)

Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panelde Krek’ten Berkun Oya, GalataPeform’dan Yeşim Özsoy Gülan ve Altıdansonra Tiyatro’dan Yiğit Sertdemir bir araya geliyor.

Avrupa “Sınır”larından Uluslararası Platforma Sahne Sanatları Konuşması (18 Mayıs Cumartesi, 16.00)

Konuşmacı Uluslararası Eurokaz Yeni Tiyatro Festivali’nin kurucusu ve sanat yönetmeni, akademisyen, yazar, tiyatro eleştirmeni Gordana Vnuk.

Radikal

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Seteney Koz

Yorumlar kapatıldı.