Sanata 'Kraliçe' Modeli!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dtDevlet opera ve balesi, devlet tiyatroları lağvedilecek.

Sanatçılar konservatuarlara geçebilecek. Düzenleme İngiltere’den alındığı için ‘Kraliçe modeli’ olarak anılıyor

AK Parti, Türkiye’nin kültür sanat yapısını tamamen değiştirecek düzenlemede ise İngiltere’yi model aldı. Son şekli verilen taslakla “Kraliçe modeli” uygulanaacak. VATAN’ın ulaştığı taslağa göre İngiltere’deki Sanat Konseyi, devlet denetimi olmaksızın, devlet yardımı sağlıyor. Konseyin başkanını ise Kraliçe atıyor. Türkiye’de oluşturulacak ve 11 kişiden oluşacak Sanat Kurulu’nu ise Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Sanat da özelleştiriliyor

DOBGM (Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü) ile DT(Devlet Tiyatroları)’nı lağvederek, Türkiye Sanat Kurumu’nun oluşumunu öngören taslak, özel sanat sektörünü “destekleme” üzerine kuruldu. Bakanlık bünyesinde sadece uluslararası alanlarda Türkiye’nin adını duyurabilecek prestij toplulukları barındıracak. Bu topluluklara seçilen özel isimler, devlet sanatçısı olarak özlük haklarını korumaya devam edecek. DOBGM ve DT’den, uluslararası temsiller yapabilecek, büyük oyunları sahneleyebilecek bu tarz topluluk oluşturulacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, korolardan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ise dağıtılmayacak.

İsteyenler konservatuara

SANAT kurumun kurulmasıyla Bakanlık bünyesindeki DOBGM, DT ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı sanat toplulukları da kalkacak. Bakanlığa bağlı sanatçılar isterlerse 52 üniversite bünyesinde bulunan konservatuarlarda görev alabilecek. Bakanlık, sanatçıların kadro şartı aranmaksızın konservatuarlara geçmelerine kolaylık sağlayacak.

Sanatçılar isterlerse de emekli olana kadar özlük hakları saklı kalarak maaşlarını almaya devam edebilecek. Özel tiyatro açabilecek.

Rus sistemi yerine geliyor

VATAN’a bilgi veren üst düzey bakanlık yetkilileri, taslağın hazırlık aşamasının 2009’lara dayandığını ve çıkış noktasında, TÜİK verilerinin etkili olduğunu belirtti. Bu istatistiklerde işsizlik oranının mesleklere göre dağılımı sıralamasında ilk sırayı sanat kurumunun almasının ve sanat kurumuna ayrılan devlet bütçesinin etkili olduğu vurgulandı. Yetkililer şöyle konuştu: “Düzenlemeyi kültür endüstrisi oluşturmak için bir adım olarak görüyoruz.”

Türkiye Sanat Kurulu kuruluyor

Sanat projelerinin değerlendirilmesi, desteklenmesi ve yaptırılması için idari ve mali özerkliğe sahip, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye Sanat Kurulu kurulacak. Kurumun karar organı “Türkiye Sanat Kurulu” olacak. Bu Kurul 11 üyeden oluşacak. Üyeler ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Kurul, görsel ve işitsel yapımlar ile tiyatro, opera, bale, dans, halk dansları, uyarlamalar, müzik, plastik sanatlar ve hat, ebru gibi geleneksel sanat dallarında kültür ve sanata katkı sağlayacak nitelikteki projelerden hangilerinin destekleneceğine karar verecek. Kurul, yetenekli sanatçılara uluslararası eğitim verilmesini de sağlayacak.

Vatan

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Seteney Koz

Yorumlar kapatıldı.