TİMİS Oyuncularından Mahmud ile Yezida

Pinterest LinkedIn Tumblr +

afiş jpegMimesis Haber/ İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2013’te Murathan Mungan’ın Mezopotamya Üçlemesi’nin ilk oyunu olan Mahmud ile Yezida, İTÜ TİMİS Oyuncuları tarafından dün Boğaziçi Üniversitesi’nde sergilendi.

Canlı müzik eşliğinde sergilenen oyun, toplumsal dayatıları, otoriteyi ve töreyi temsil eden Havvas Ağa ve Miro Ağa ile insani duyguları temsil eden Mahmud ve Yezida’nın aşkının arasındaki çatışmadan doğan lirik-trajik bir anlatı niteliğindeydi. Bunun yanı sıra oyun, bölgede mevcut olan Müslüman-Êzidi “düşmanlığını” da işliyordu.

Oyundan sonra yapılan söyleşide oyuncular, metinde veya herhangi bir kaynakta Êzidiliğe dair yeterli bilgi bulmakta zorlandıklarını belirttiler. Buna ek olarak, bazı sahnelerde yer alan dans gösterilerini mistik anlatımı güçlendirmek için kullandıklarını söylediler; bunun sonucunda da epik bir anlatıya yaklaşmak istediklerini ifade ettiler.

 Son olarak, amatör tiyatrolardan telif ücreti talep edilmesi sorununun devam ettiği şu günlerde, TİMİS Oyuncuları oyunun yazarı Murathan Mungan’la görüşüp oyunu oynamak için izin aldıklarını ve Murathan Mungan’ın üniversite tiyatrosu olduklarını öğrendiğinde herhangi bir ücret talep etmediğini belirttiler.

Maral Çankaya/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla