Tiyatro Dünyasını İsyan Ettiren Ölüm: Alaattin Eraslan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

olumTürkiye’nin önde gelen özel tiyatrolarından AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucularından Alaittin Eraslan’ın önceki gün İzmir’de düzenlenen cenaze töreni yakınları ve ünlü sanatçıların isyanına neden oldu. Eraslan’ın yanlış tedavi sonucu öldüğünü iddia eden ailesi sorumlulara dava açtı.

İzmir Belediyesi’ne yapılan yolsuzluk operasyonunda tutuklanan, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucularından Alaattin Eraslan geçtiğimiz salı günü İzmir Sabancı Kültür Sarayı’nda yapılan törenin ardından, Bornova Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi. Yakınları ve sanatçı dostları Eraslan’ın tutukluluğu sırasında sağlığının bozulduğunu ve uygulanan yanlış tedavi sonucunda yaşamını yitirdiğini iddia ettiler. Törende, ağabeyinin “tiyatronun sessiz devrimcisi” olduğunu söyleyen Necip Eraslan, yaşananların hukuki ve tıbbi süreçlerini anlatmaları için Avukat Ercan Demir ve kuzeni Dr. Cemil Akıllı’yı sahneye davet etti. Avukat Ercan Demir, “Gözümüzün önünde gerçekleşen bu cinayet sonlanmış oldu” diyerek Eraslan’ın tutukluluk sürecini anlattı. Dr. Akıllı ise, Eraslan’a tutukluluk sürecinde yanlışlıkla mide kanseri teşhisi konularak, midesinin alındığına ve bu gereksiz ameliyatta yanlış teknik uygulandığına dikkat çekti. Yakınlarının yanı sıra; Genco Erkal, Vahide Gördüm, Rutkay Aziz, Tilbe Saran, Sermiyan Midyat, Taner Barlas, Günay Karacaoğlu, Orhan Aydın, Volkan Severcan, Mahir İpek ve Serhat Kılıç gibi birçok sanatçı dostu ve yol arkadaşı Alaattin Eraslan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Eraslan, geçen yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında ‘usulsüz evrak düzenleme’, ‘devleti zarara uğratma’ ve ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamalarıyla tutuklanmış; davanın ikinci duruşmasında tutuklulukta geçirdiği süre ve sağlık sorunları göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırılmıştı. Bu arada yaklaşık bir yıl kaldığı cezaevinde böbrek yetmezliği sebebiyle doktorlarının zorunlu kıldığı diyetini uygulayamamış, serbest bırakılmadan evvel baş gösteren mide sorununun kendi doktorlarınca kontrol edilmesine izin verilmemişti. Yatırıldığı İzmir’deki Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nce mide kanseri teşhisiyle acilen ameliyata alınmış, Dr. Cemil Akıllı’nın iddiasına göre, ‘yanlış teknik’ kullanılarak yapılan ameliyat sonrasında gerçekte kanser olmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşasaydı yarın 50’nci doğum gününü kutlamaya hazırlanan Alaattin Eraslan’ın kardeşi Necip Eraslan, konuyla ilgili dava sürecinin başlatıldığını belirtirken, “bu ölümde sorumluluğu olan herkes cezasını çekecek” dedi.

Türkiye’yi Tiyatroyla Buluşturdu

AYSA Organizasyon’u 1985 yılında; AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu’nu ise 2002 yılında, kardeşleri Necip Eraslan ve Sabahattin Eraslan’la birlikte kuran Alaattin Eraslan, ilk olarak Ankara Sanat Tiyatrosu’nun organizasyonlarını tüm Türkiye’de yapmaya başladı. AYSA Organizasyon; İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kent Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu, Oyun Atölyesi, Tiyatro İstanbul, Ortaoyuncular ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu gibi Türkiye’nin birçok köklü tiyatro gruplarının turne organizasyonlarını gerçekleştirdi. ‘Rumeli Hisarı Tiyatroya Kavuşuyor’ konsepti ile Rumeli Hisarı’nda özel ve ödenekli tiyatroları bir araya getirdi. Kendi bünyesinde birçok oyunun prodüktörlüğünü de üstlenen AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu; son dönemde ‘Basit Bir Ev Kazası’, ‘Cam’, ‘Adalet, Sizsiniz’, ‘Kuçu Kuçu’ gibi oyunları seyirciyle buluşturdu.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.