Üstün Akmen'den -Zorunlu Bir Açıklama-

Pinterest LinkedIn Tumblr +

201211ustunakmenSon günlerde bir sosyal ağ sitesinde ve bir gazetede tiyatro ödüllerinde “üç kurumun jüri başkanlığını yaptığı” gerekçesiyle eleştirilen Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Başkanı ve Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri ile Lions Tiyatro Ödülleri seçici kurulları başkanı Üstün Akmen dün bir açıklama yaptı.

Üstün Akmen yaptığı yazılı açıklamada, TEB ödüllerinin dört kategoride verildiğini ve ödüllerin seçici kurul tarafından değil, tüm Birlik üyelerinin kapalı oylarıyla saptandığını anlattı ve: “TEB ödüllerinde, diğer üyeler gibi, benim de sadece bir oyum var. Yani TEB ödüllerinde jüri başkanı yok, hiçbir zaman da olmadı” dedi.

Lions Tiyatro Ödülleri ile ilgili bilgi veren Üstün Akmen: “Uluslararası Lions Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu tiyatroya hizmet amacıyla 13 kategoride tiyatrocuları ödüllendirmeyi amaçlamış. Kendi üyeleri arasında üç aday belirlemişler. Benim başkanı olduğum beş üyeden oluşan seçici kurul, ödül töreni günü (15 Mayıs’ta) bir araya gelerek her daldaki üçer aday arasından birini kapalı oyla ‘en iyi’ olarak belirleyecek. Adayların tamamıysa Lions örgütünce ayrıca ödüllendirilecek. Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri’nde jüri olarak o kadar zorlanıyoruz ki, bizim için tamamını birinci olarak kabul ettiğimiz, ancak aralarından birini ‘en iyi’ olarak belirlememiz gereken üç adaydan ikisine ek olarak, bazı kategorilerde altı, hatta daha da fazla adayı eleyerek sonuca ulaşabiliyoruz. Bu durum da, tüm jüri üyelerinde çaresizlik duygusu yaratıyor. Lions üyeleri tarafından belirlenen aday listesini incelediğimizde Sadri Alışık jürisinde değerlendiremediğimiz ya da diğer ödül kurumu Afife’nin 33 kişilik seçici kurulu tarafından da görülmeyen/görülemeyen kimi oyuncu adaylarına haklarını bir nebze dahi olsa vermek olanağını yakaladığımız için Lions’un davetini sevinerek kabul ettik, nihai seçici kurulu böylece oluşturduk. Sadri Alışık jürisini oluşturan üyelerin en azı 60 oyun görmüş uzman kişilerden kurulu bir kurul. Şimdi sorarım size: Belirlenmiş üç aday arasından ‘en iyi’leri bir sezon içinde yüzün üstünde oyun izleyen uzmanlar seçmeyecek de, kim seçecek” diye sordu.

Bir olgunun aslını astarını bilmeden, araştırmadan soruşturmadan saldırıya geçmeyi “cahillikten kaynaklanan terbiyesizlik” olarak değerlendiren Üstün Akmen: “Ne istiyorlar anlamıyorum, neyin peşindeler bilemiyorum, beni, ödül kurumunu ve ödül alacak sanatçıları yıpratacaklar da ne kazanacaklar hesap edemiyorum. Gereksiz, gerekçesiz saldırganlık haysiyetsizlik işaretidir, bilmiyorlar mı acaba, şaşırıyorum” dedi.

Tiyatrodünyasi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.