Valilikte bir Sezar!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sezarRoma İmparatoru Julius Sezar’ın, Tokat’ın Zile ilçesindeki kalede kazandığı savaş tiyatro oyunu olarak sergilendi. Kente gelen 4 ülkeden 26 sanatçı, kıyafetleriyle ilgi odağı oldu

Roma İmparatoru Julius Sezar’ın, Tokat’ın Zile ilçesindeki bir kalede elde ettiği savaşı tiyatro oyunu olarak sergileyen sanatçılar Tokat’ı Roma’ya çevirdi… Zile Belediyesi tarafından hazırlanan projede, İmparator Julius Sezar’ın Pontus asıllı Basforos kralı II. Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde yaptığı savaş canlandırıldı.

 10 gün çalıştılar

Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Basın Ajansı katkılarıyla hazırlanan, ‘Geldim, Gördüm, Öğrendim’ projesi kapsamında dört ülkeden yaşları 18-33 arasında değişen 26 genç sanatçı, 10 gün önce ilçeye geldi.

Birbirlerini burada tanıyan gençler, Roma İmparatoru Sezar’ın kazandığı savaşı canlandırmak için kendi kıyafetlerini hazırladı. Burada 10 gün boyunca çalışmalarını sürdüren yabancı gençler, gösteri öncesi Zile’den kent merkezine geldi. Kıyafetleriyle dikkat çeken yabancı gençler sık sık, ‘Sezar, Sezar, Sezar’ sloganı attı. Ardından gençler Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ile Tokat Vali Vekili Mustafa Tüysüzoğlu’nu ziyaret etti. Vidinel, “Tanıtım eksikliğinden dolayı güzelliklerimizi fark edemediler. Daha önceden tescili almış olduğumuz, ‘Veni Vidi Vici’ sözcüğünü tekrar gün ışığına taşımak için bu programı düzenledik” dedi.

‘Geldim, gördüm, yendim’

MÖ 100 veya MÖ 44 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Roma İmparatoru Julius Sezar, Pontus asıllı Basforos Kralı II. Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verir. Ancak savaşı Julius Sezar kazanır. Bunun üzerine dünyaca ünlü sözü “Veni-vidi-vici” (Geldim-gördüm-yendim) diyerek, durumu Roma’ya bildirir.

 Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.