Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 'Sınırlar'ı Zorluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yenimetinyenitiyatroTürkiye’de bir ilk olan ve oyun yazarlığı üzerine odaklanan Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nin ikincisi bu yıl 20 Mayıs – 26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor.

GalataPerform tarafından 2006 yılından beri düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında, ilk kez geçen sene başlayan Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali bu sene de yeni yazarların ilk oyunlarını tiyatro seyircileri ile buluşturuyor.

Çağdaş tiyatro yazınına ve yeni oyun yazım biçimlerine odaklanan, uluslararası ve yenilikçi bir proje olan Yeni Metin Yeni Tiyatro, 2006 yılından bugüne dek oyun okumaları ve oyun yazarlığı atölyeleri olarak iki ana eksen üzerinden ilerledi. Proje, yeni oyun metinlerinin nasıl bir reji, oyunculuk, dramaturji ve sahne tasarımı anlayışı içerdiğini tartışmaya açıyor.

Festivalin Teması ‘Sınırlar’

Geçen yıl ‘Felaket’ temasıyla gerçekleşen festivalin bu seneki teması ‘Sınırlar’ olarak belirlendi. 2012 yılının Aralık ayının başından itibaren, Yeşim Özsoy Gülan ve Ceren Ercan önderliğinde, Okan Urun, Sibel Arslan Yeşilay ve Doç.Dr.Beliz Güçbilmez’le oyun yazarlığı atölye çalışmalarına giren yeni yazarlar, İspanya’dan Paloma Pedrero ve İskoçya’dan Peter Arnott gibi yabancı yazarlarla da çalışma imkânı buldular.

Beş aylık atölye çalışmaları sürecinde ‘Sınırlar’ teması üzerine geliştirilen metinler arasından Yeni Metin Yeni Tiyatro ekibi 5 oyun seçti. Bu 5 oyun, 2.Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında, okuma tiyatrosu ve sahnelenmiş okuma tiyatrosu olarak seyirciyle buluşuyor.

Genç Yazarlar Profesyonel Tiyatrocularla buluşuyor

Festival kapsamında oyunları ilk kez seyirciyle buluşacak yazarların metinleri, profesyonel tiyatrocular tarafından sahneye taşınıyor. Sahnelenmiş okuma tiyatrosu olarak seyirci ile buluşacak Şenay Tanrıvermiş’in yazdığı “Dil” oyununu Yeşim Özsoy Gülan, Öznur Şahin’in yazdığı “When in Rome” adlı oyunu ise Belçika ve Türkiye’de öncü işlere imza atan Mesut Arslan yönetiyor. Festival’de ayrıca okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek “Dam”, “HSKTR” ve “No:2/1” adlı oyunları Ayşe Lebriz Berkem, Beyti Engin ve Yusuf Demirkol yönetiyor. Festivale destek veren ve oyunları okuyan oyuncular arasında Tansu Biçer, Yeşim Ceren Bozoğlu, Emrah Eren, Emre Yetim, Bertan Dirikolu gibi isimlerin yanı sıra üniversitelerin oyunculuk bölümlerinden yeni oyuncular da var.

Tiyatroda “Sınır” Kavramı

Festival teması bağlamında gerçekleştirilecek “Tiyatro’da ‘Sınır’ Kavramı” üzerine olan söyleşi, 25 Mayıs Cumartesi saat 18:30’da Yeşim Özsoy Gülan moderasyonuyla Şahika Tekand, Engin Alkan ve Mesut Arslan’ın katılımıyla Falls in Galata’da gerçekleşecek.

Ricci/Forte İstanbul’da!

Festivalin bu seneki uluslararası konukları İtalyan yazar/yönetmenler Ricci/Forte. “Macadamia Nut Brittle”, “Grimmless”, “100% Furious”, “Abbastarduna”, “Pinter’s Anatomy” ve “Imitation of Death” oyunlarıyla uluslararası festivallerde İtalyan Çağdaş Tiyatrosu’nu temsil eden aykırı ikili için İtalyan basını “çağdaş tiyatronun ve modern sahnelemenin iki büyük ustası” diyor.

Oyunlarında gündelik gerçekleri işleyen Ricci/Forte, oyunlarındaki şiddeti ve cinsellik öğelerini soranlara “biz sadece her gün gördüğümüz gerçeği şiirsel bir dille anlatıyoruz” diyorlar.

2.Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında ikilinin üç yıldır Avrupa’da biletleri yok satan “Macadamia Nut Brittle” oyunu “Yala ama Yutma” ve “re:fwd:die in good company” oyunlarıyla adlarından söz ettiren biriken disiplinler arası topluluk tarafından sahnelenmiş okuma tiyatrosu olarak sahneye taşınıyor. Oyun için IL SECOLO XIX “Büyüklerin korkularını anlatan bizim karanlık masalımız” diyor. Avrupa kültürünün, Amerikan ve global kültür karşısındaki çaresizliğini işleyen oyunun, ikilinin katılımıyla gerçekleşeceği okumasının ardından, Ricci/Forte’yle seyircilere açık bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Ayrıca Festival kapsamında, 23 Mayıs’ta Kiki Sıraselviler’de Ricci/Forte’nin 2011 yılında sahneye koydukları ve Grimm masallarından yola çıkarak hazırladıkları “Grimmless” oyunu video gösterim olarak İstanbul’lularla buluşacak. Ricci/Forte, Grimm Kardeşlerin masallarından yola çıkarak karanlık bir masal dünyası yaratan “Grimmless” için, “sonu mutlu bitmeyen masallar” diyor. Gösterimin ardından Kiki Sıraselviler’in ev sahipliğinde bir after party gerçekleşecek.

Son olarak Ricci/Forte, Türk oyuncularla Ricci/Forte “Beneath the Roses” – “Güllerin Altında” isimli üç günlük bir oyunculuk atölyesi gerçekleştirecek. Sadece 20 katılımcıya açık olacak olan atölyede, oyuncuların fiziksel ve psikolojik sınırlarını zorlayacak bir çalışma gerçekleştirecekler.

Festival programı ve daha fazla bilgi için www.galataperform.com adresine başvurulabilir. Etkinlik biletleri mybilet.com adresinden veya 05302602524 no’lu telefondan rezervasyon yapılarak temin edilebilir.

CNNTürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.