Redhack: Halkın Hafıza Kartıyız…

Pinterest LinkedIn Tumblr +


redhackMimesis Haber
/ Dün gece yayınlanan bir program bugün kamuoyunda ilgi ve hayranlıkla karşılandı. Redhack adına açıklamalarda bulunan bir sözcü Halk TV’de yayınlanan program üzerinden konuşma yaptı. Program skype üzerinden gerçekleşti. Konuşmanın tamamını aşağıdaki linklere tıklayarak izleyebilirsiniz.

Konuşmanın en önemli yönü toplumun tüm kesimlerine yönelik birleştirici ve ayrım gözetmeyen dildi. Programda eşcinsellerin maruz kaldığı saldırı ve ayrımcılık söylemlerinden, Kürtlerin, Müslümanların, Kemalistlerin, Alevilerin, kadınların, çocukların yaşadığı mağduriyetlere kadar pek çok konuya değiniliyor. Konuşmanın ana eksenini devletin tüm toplumsal kesimler üzerinde yarattığı zalimlikler ve bunların teşhir edilmesi oluşturuyor.

Konuşmanın ilgi çeken anlarından biriyse Gezi Parkı’yla ilgiliydi. Redhack sözcüsü Tayyip Erdoğan’ın Topçu Kışlası inadında yatan söyleme, yani “tarihe saygı duymak” söylemine ise net bir dille cevap veriyor:

Peki, bugün Ermeni halkı çıkıp hani “Melkit Kilisesi yağmalanan Ermeni halkı”, “Malatya’da mezarlığına dozerlerle girilen Ermeni halkı” çıkıp da derse ki, “Gezi Parkı, e önceden Topçu Kışlasıydı, evet, doğru ama daha evvelinde Ermeni mezarlığıydı!” ne diyeceksiniz?

Konuşmanın bir bölümünüyse AKP’nin sanat kurumlarına yönelik müdahalesi oluşturuyor. Redhack sözcüsü AKP’nin bu konudaki sabıkalarını ise şöyle not düşüyor:

***

“Çıkmış diyor ki, “Akm’nin barok mimarisi!” … Eğer yanlışsam her yerden düzeltmeye ve özür dilemeye de hazırım- Akm’nin mimarisinin barok mimarisiyle en küçük bir alakası yoktur. Ama bir adam çıkıp hem filozof hem jinekolog hem antropolog hem şehir planlamacısı, hem ekonomist olmaya kalkınca, kifayetsizliği bu kadar sırıtırken orta yerde, e neticesi de bu oluyor!

Yani ne gariptir, gezi eylemi başlar başlamaz Lemi hoca’yı, Lemi Bilgin’i görevden aldılar. E bir de çıkmış, sanat olarak adlandırmaya çalışıyorlar. “Biz sanat daha doğru yerlerde yapılsın, ciddi bir opera binası elde edilsin diye bunu yapıyoruz” diyorlar. Savları bu şekilde; e ben çıkıp sormaz mıyım, insanlar sormaz mı, bir parça aklı olan –yakın tarihten, 10 yıllık dönemden bahsediyoruz. Ankara büyük şehir belediye başkanı çıkıp Mehmet Aksoy’un heykeline “tükürürüm böyle sanatın içine” demişken… Aynı heykeltıraşın bir barış abidesi olarak inşa ettiği Kars’taki heykel, “Harakani Hazretleri’nin mezarına yakındır” denilerek yıkılmışken… Tiyatrolar kapatılıyorken, emek sineması için halkın demokratik talepleri bu kadar ortadayken ve emek sineması bütün bu talepler hiçe sayılıp yıkılmışken hangi sanattan bahsediliyor?”

İlker Yasin Keskin – Mimesis Haber

1. Bölüm

redhack1

2. Bölüm

redhack1

Paylaş.

Yanıtla