“Değişim İçin 100 Bin Sanatçı”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sanatMimesis Haber / “Değişim İçin 100 Bin Sanatçı”  adlı organizasyonla işbirliği ile “Yüz Binlerce Sanatçı Yaratıcı Direnişin Sembolü  “Gezi Park” için Sanatıyla Meydanlarda!” etkinliği başlatılıyor. Başlangıç tarihi 22 Haziran 2013 Cumartesi olan etkinlik her hafta Cumartesi günü dünyanın her yerinde devam etmek üzere tasarlanıyor. Etkinlik yapmaya karar veren sanatçılar etkinlik ismi, yer, saat, organizatörün isim ve mail bilgilerini ve etkinlik içerik bilgisini etkinlik koordinatörleri ile paylaştığında tüm etkinlik bilgileri ve etkinlik sonu görsellerinin etkinlik siteleri üzerinden paylaşılması planlanıyor.  Etkinlik koordinatörleri Vedat Zar ve Derya Yüksek. Etkinlik duyurusu tüm sanatçılara bir çağrı niteliği taşıyor:

“İstanbul’un merkezindeki son yeşil alan olan Gezi Park’ı ve yüz yıllık ağaçlarını korumak için başlayan barışçıl direniş, polisin direnişçilere yoğun şiddet uygulamasıyla çok kısa bir sürede Türkiye genelinde bir gençlik hareketine dönüştü. Hareketten ilham alan milyonlarca vatandaş, sistem ve otoriter yönetim tarafından baskı altına alınan temel hak ve özgürlükleri için ayakta! 31 Mayıs’tan bu yana aktivistler, sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum örgütleri ve farklı kesimlerden milyonlarca vatandaş şehir meydanlarını ve sokakları doldurarak Gezi Park’ı destekliyor, insanı ve doğayı hor gören statükoya meydan okuyor ve demokratik taleplerini dile getiriyor.

Sanatı bir Yaratıcı Direniş yöntemi olarak ele alan protestolarda, Sema dansından baleye ve performans sanatlarına, müzikten edebiyata ve nizaha kadar pek çok sanat formu bir araya geliyor. Direniş sırasında ulusal medyaya uygulanan baskı ve sansür, Sanatın insanla bağlantı kurmak için en iyi araç olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Özgürlük karşıtı uygulamalara, Hukuksuzluğa ve İnsan hakları ihlallerine karşı barışçıl yollarla direnen protestocular, olayların başlangıcından bu yana kimyasal gazlar, TOMA’lar, plastik mermiler ve coplarla yoğun polis şiddetine hedef oldu. Protestoları şiddet kullanarak bastırmayı amaçladığını pek çok kez ifade eden hükümet, vatandaşların ilettiği demokratik talepleri görmezden geldi, polisin sert saldırılarını önlemek yerine destekledi. 27 Mayıs’ta protestocular tarafından ele geçirilen ve doğrudan demokrasinin deneyimlendiği bir forum ve festival alanına dönüştürülen park, 15 Haziran’da binlerce vatandaşın, yaşlı ve çocukların içeride olduğu bir anda polis tarafından gaz bombaları ve coplarla acımasız bir güç uygulanarak boşaltıldı. Polisin şu ana kadarki orantısız müdahaleleri sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 130’dan fazlası ağır olmak üzere 7500’e yakın kişi yaralandı, 10 kişi gözünü kaybetti ve onbinlerce kişi yoğun gaz kullanımı nedeniyle zehirlendi. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler tüm canlılar üzerinde ölümcül etkiler bırakan yoğun bir gaz bulutu altında… Türkiye’de giderek tüm şehirlere yayılan protestolara yurtdışından da destek ve dayanışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Şimdi, dünya sanatçıları olarak tüm dünyadaki temel hak ve özgürlük ihlallerine, baskıcı yönetimlere, insan ve çevre pahasına yaşam alanlarının rant aracı haline getirilmesine karşı AYAĞA KALKMA ve “DUR” DEME ZAMANI! Haydi meydanları ve sokakları KALPLERİMİZLE ve SANATIMIZLA dolduralım. Gündönümünü müjdeleyen 21 Haziran gününden başlayarak bu hareketi Dünya çapında bir KARNAVAL’a dönüştürelim! Sanatımız ve yaratıcılığımızla halkın sesine kanal olalım!

DEĞİŞİMİ yönlendirmek ve dünyanın YENİ GELECEĞİNİ biçimlendirmek için haydi MEYDANLARA, haydi SANATA!

Etkinlikleri takip edebilmek için:

Global Site

Türkiye Resmi Sitesi

Bu etkinlik  Dünya’nın yüzlerce noktasında binlerce sanatçı tarafından her yıl düzenlenen  en büyük sanat olayı “Değişim İçin 100 Bin Sanatçı”*  adlı organizasyonla işbirliği ile düzenlenmektedir.

Not:*”Değişim için 100 Bin Şair” olarak bir sanatçı aktivistin duyarlılığı ile başlayan sivil organizasyon müzisyenlerin, fotoğrafçıların, performans sanatçılarının vb katılımıyla çığ gibi büyüyerek her sanat grubu için ayrı bir logo ve isimle devam etmektedir. Genel olarak  türkçemize bu isimle çevrilmiştir.”

Koordinatörler:

Vedat Zar: vedatzar@gmail.com

Derya Yüksek: dyuksek@gmail.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.