Diyarbakır Cezaevi’ni Anlatan İşkence Tiyatrosu Aklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dbakircezaeviAK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı, 15 Eylül 2012 tarihinde, 1980 darbesinden sonra Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’nde işlenen insanlık dışı olaylara dikkat çekmek için ‘Demokrasi Mahkemesi’ adıyla bir tiyatro oyunu sergiledi.

Temsili mahkemede, işkence yaptığı söylenen Esat Oktay Yıldıran yargılandı. Mahkeme heyetinde AK Parti yöneticilerinden avukatlar Müzeyyen Soylu, Ercan Çelik ve Yaşayan Elbir yer aldı. Savcı olarak da avukat Aydın Ak görev yaptı. Sanık sandalyesine Binbaşı Esat Oktay Yıldıran yazılı bir kâğıt konuldu, müdafiliğini de Hüseyin Yalar üstlendi. Tiyatro gösterisinde, iddianamenin okunmasının ardından mağdurlar gördükleri işkenceleri anlattı. Temsili mahkeme, yargılamanın sonunda Yıldıran’ın mahkûmiyetine karar verdi.

Bu etkinliğin basında yer almasının ardından Esat Oktay Yıldıran’ın İzmir’de yaşayan oğlu Gültekin Selçuk Yıldıran, babasının manevi kişiliğine hakaret edildiğini öne sürerek şikâyetçi oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin AK Parti İl Başkanı Avukat Halid Advan’ın ifadesini aldı. Advan, Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yapılan insan hakları ihlalleri ve işkencelerin bir daha yaşanmaması için bir tiyatro etkinliği düzenlediklerini belirtti. Advan, “Müştekinin şikâyetinde belirttiği gibi tiyatro temsilinde, internetten araştırma yaparak derleme hazırladık. 1980 darbesi sonrasında yaşanan işkencelerin bir daha yapılmaması amacıyla temsili bir oyun sunduk. Oyuncular parti yöneticilerimizdi. Bir hakaret kastımız yoktu.” şeklinde savunma yaptı. Yıldıran’ın şikâyetini haksız bulan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, davayla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.