Huzura Alınmak, 'Padişahım Çok Yaşa' Diyerek Secdeye Varmak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Üstün Akmen

Bu satırlar, bilgisayarımın klavyesinde tıkırdarken, Türkiye tarihinin en büyük eyleminin üstünden tam 22 gün geçti. Padişahımız Efendimiz, “dediğim dedik, öttürdüğüm düdük” Recep Efendi Hazretleri, çözüm için önce “inadım inat, kalçam iki kanat” örneği esti gürledi, sonrasında Padişahlık Resmi Konutu’nda önce aralarında tiyatro/sinema/dizi oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan’ın da olduğu, nereden türediği bilinmeyen 11 kişiden oluşan Gezi Parkı heyetini kabul buyurdu. Toplantı sonrası Padişahımız Efendimizin Topçu Kışlası için “Referandum yapalım” önerisinde bulunduğu açıklandı. Devrisi gün Herodot Cevdet Hasan Kaçan ve Necati Şaşmaz (nam-ı diğer Polat Alemdar) huzura gelirken referandum, bu kere plebisit olarak adlandırıldı.

Öğleden sonraysa Hülya Avşar…

Avşar’ı televizyonda izlerken tencere kapağı gibi olan güneş gözlüklerinden ve: “Ben Başbakanımızdan ya da AK Parti’den korkarsam, ya da Gezi’den korkarsam herkes işine bakarsa olmuyor bu işte” sözlerinden çok etkilendim(!).

Magazin muhabirleri, Padişahlık Resmi Konutu’nun önünde: “Acaba ne zaman gelecekler” diye Yılmaz Morgül’ü, Seda Sayan’ı, Sibel Can’ı, Arto’yu, Bülent Ersoy’u, (Işıklar içinde yatsın, Ahmet Kaya’ya çatal fırlatan çatalcı/şarkıcı) Serdar Ortaç’ı, Fatih Ürek’i, Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftini falan beklerlerken saatler 23.30 oldu.

Bülent Ersoy Otağ-ı Hümayun’a Neden Dahil Olmadı

Derken Dostum Sunay Akın, Sevgili Yavuz Bingöl, güzel yüzlü kızım Ceyda Düvenci, İyi Oyuncu Halit Ergenç, müthiş ses Sertab Erener, yetenekli Anadolu çocuğu Mahsun Kırmızıgül, Belgesel Uzmanı Nebil Özgentürk ve oğlum gibi sevdiğim Ali Sunal’ın yanı sıra birileri daha kendilerini ışınlanmış gibi huzurda buldu.

Onlar kendilerini huzurda buldu, ama Türkiye daha huzursuz oldu.

Anlaşılan o ki toplantılarda, Taksim Gezi Parkı’nda kesilen iki ağaç ve 1909 ayaklanmasında şeriatın merkezi olan Topçu Kışlası yeniden yapılsın mı yapılmasın mı muhabbetine devam olundu. “Yahu Devletlûm, olay sadece çevrecilik değil, Gezi Parkı olayı düdüklü tencere örneği basınçtan patladı” denmedi. Padişahımız Efendimizin insanların özgürlüklerini kısıtlamasından, on yıldır dayatmacı bir dil kullanmasından, insanları ötekileştirmesinden, toplumu kamplara bölmesinden, kent yönetiminde ve merkezi yönetimde katılımcılığı hiçe saymasından bir Allah’ın kulu söz etmedi. Sunay Akın, Padişahımızın apış aramıza girip kaç çocuk yapacağımıza; Ali Sunal, hangi gazeteyi okuyup, hangi TV kanalını seyredip, kimlere saygı duymamız gerektiğine “bizzat” karar verişine değinmedi. Halit Ergenç: “Hükümdarımız Efendimiz, lütfetseniz de neyin sanat, neyin ucube, neyin müzik, neyin gürültü olduğuna kendimiz karar versek” diyemedi. Yavuz Bingöl: “Padişahım Çok Bilenim, bırak da kim terörist, kim vatansever, kim Müslüman, kim kafir, kim çapulcu, kim soyguncu biz bilelim” diye söylenmedi.

Dilleri mi Tutuldu Ne

Plansız, programsız, örgütsüz oluşan Gezi Parkı eyleminin “Yeter Artık” çığlığı olduğuna hiçbir şekilde değinilmedi. “Haşmetlûm, ama siz de ne çok halt ettiniz, 4+4+4 sistemiyle ‘a eyli ala ula ambırleyli ap up’ dönemini geri getirmeyi hedeflediniz” diyen çıkmadı. Hem Devlet Tiyatrolarını hem de Devlet Opera ve Balesini kapatmayı hangi amaçla düşlediği, Türkiye’de bundan böyle “devlet eliyle” tiyatronun, operanın, balenin, dansın sahnelenmeyecek olması, senfoni orkestrası konserlerinin düzenlenmeyeceği hususları gündeme hiç mi hiç taşınmadı. “Bir daha ağzınıza almayınız Devletlûm, AKM koruma altında, yıkamazsınız” denmedi. Siyasal iktidar ve uzantısı yerel yönetimlerin, arsa kazanmak uğruna her şeyi, ama her şeyi yıkmaya hazır oldukları gerçeğinin altı çizilmedi. “Haydi ağaçları paralayacak, yeni bir rant kapısı açacak, üçüncü köprüyü yapacaksınız; o köprüye Yavuz Sultan Selim adı konur mu be Hünkarım” diyen çıkmadı. Ceyda Düvenci Gezi Parkı’na neden ille de Topçu Kışlası, Sertab Erener Çamlıca Tepesine neden 30 bin kişilik cami, Mahsun Kırmızıgül n’olcak bu HES’ler diye konuşmadı. Nebil Özgentürk: “Hepsinin ortak paydası yeşil, doğa, ağaç katliamı değil mi” diye sormadı.

Ben Demiyorum, Ama Ona Şimdi ‘Sunay-Ak’ Diyorlar

Divan içtimaından sonra toplantı sürecini Sunay Akın: “Yargı sürecine saygılı olduklarını bize tekrarladılar. Yargı süreci sonunda karar olumsuz olursa buna uyacaklarını, Gezi Parkı’nı park olarak koruyacaklarını, yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkarsa o zaman halk oylamasına gideceklerini söylediler” diye anlattı. Halit Ergenç: “Şiddet görüntüleri ile ilgili herhangi bir görüntü varsa bunları kendilerine ulaştırmamızı istediler” dedi. Sadaret Kethüdalığının başındaki Muammer Efendi’nin şiddetin kim tarafından yapıldığına bakılmaksızın herkesin soruşturulacağını, Gezi Parkı’nda eylemlerine devam edenlerin de artık evlerine dönmelerinin istendiğini vurguladı, toplumu aydınlattı (!).

Size bir şey söyleyeyim mi?

Şairimize, türkücümüze, şarkıcımıza, oyuncumuza Padişahımız Efendimizin huzurunda Gezi Parkı’nda eylem yapanlar kadar cesur olamamak, onlar kadar korkusuz olamamak, “Padişahım Çok Yaşa” diye secdeye varmak hiç, ama hiç yakışmadı.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Üstün Akmen

Yanıtla