OYÇED'den Yılın Oyun Teması Önerisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sUt-oyced-logo-1Mimesis Haber/Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) tarafından bu yıl üçüncüsü yapılacak yılın oyun temasını belirleme etkinliği için, geçtiğimiz günlerde bir toplantı düzenlendi. Birinci yıl demokrasi, ikinci yıl özgürlük olan yılın oyun teması, bu yıl “Değişmekte Dünya Değişsin Tiyatro Anladık ki Vazgeçilmeyen Barış” oldu. OYÇED yönetim kurulu tarafından gönderilen basın metnini okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

2013-2014 tiyatro sezonunun temasını belirlemek için OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği )’in çağrısıyla bir araya gelen başta kurum tiyatroları olmak üzere ve birçok meslek örgütü tema toplantısında yerini aldı.

Gezi Parkı eylemleri, tema toplantısına damgasını vurdu.

Uzun süren tartışma sonucunda önümüzdeki tiyatro sezonunun teması  “Değişmekte Dünya Değişsin Tiyatro Anladık ki Vazgeçilmeyen Barış”  oldu.

 OYÇED tarafından tiyatro basını dâhil olmak üzere 33 kuruma davet gönderildi. Kimi kurumların yoğunluğu, kent dışında oluşlarını mazeret gösterip, iyi niyetlerini ifade ettiler.  Toplantıya katılamazlarsa bile belirlenen temaya sahip çıkacaklarını belirttiler.

Mazeretli katılamayanların dışında, yine de yoğun bir katılımın olduğu gözlemlenen tema belirleme toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ev sahipliği yaptı.

12 Haziran’da Malta Köşkü’nde sabah kahvaltısının ardından toplantıya geçildi.

 OYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Uslu’ nun açılış konuşmasıyla başlayan yılın tema belirleme toplantısı 4 saat sürdü. Toplantıya damgasını vuran ve temanın içeriğinin belirlenmesinde önemli yeri olan Gezi Parkı eylemleri her konuşmacının söylemleri arasında yerini aldı.

Değişimin önemi defalarca altı çizilerek katılımcılar tarafından belirtildi.

Sonuç olarak  “Değişmekte Dünya Değişsin Tiyatro Anladık ki Vazgeçilmeyen Barış”  önümüzdeki tiyatro sezonun teması olarak belirlendi.

OYÇED Başkanı Nazif Uslu, belirlenen tema başlığının yaygınlaşması, daha çok kitlelere mal olması ve farklı düşüncelerinde hayat bulması için  ‘’Değişmekte Dünya Değişsin Tiyatro Anladık ki Vazgeçilmeyen Barış’’  söyleşileri gerçekleştireceklerini belirtti. Söyleşinin gerçekleştirileceği ilk iller ise şöyle belirlendi; Eskişehir, Ankara, Ordu, Denizli, İzmir, Kocaeli, Mersin, Adana, Bursa, İstanbul. Yıl içerisinde başka kentlere de yaygınlaştırılması için çaba sarf edileceği belirtildi.

OYÇED tarafından toplantıya davet edilen kurumların listesi aşağıdaki gibidir.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları,  Devlet Tiyatroları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Bakırköy Belediye Tiyatrosu, Sarıyer Belediye Tiyatrosu, Denizli Belediye Tiyatroları, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrosu, OBKT ( Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu ), Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, İzmir Menemen Belediye Tiyatrosu, TOBAV ( Tiyatro Opera Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı ) , DETİS (Devlet Tiyatrosu Sanatçıları ), TO-DER ( Tiyatro Oyuncuları Derneği ), TOMEB ( Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ), TEB ( Türkiye Eleştirmenler Birliği), İŞTİSAN (İstanbul B.B. Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği), ASSİTEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği), DESİDER (Direkler Arası Seyirciler Derneği), OY-SEN ( Oyuncular Sendikası ), İKSV ( İstanbul Kültür Sanat Vakfı ), Tarihi Yarım Ada Güzel Sanatlar ve Kültür Derneği, İstanbul Kukla Festivali, Ankara ETHOS Festivali, Tiyatro Gazetesi, Tiyatro Tiyatro Dergisi, Yeni Tiyatro Dergisi, Mimesis, Tiyatro Dünyası, Sahne Dergisi

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla