Sanatçılardan Açıklama: Çapulculuk Yapmaya Geldik!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft64_mf1490248Aralarında Zülfü Livaneli, Volkan Konak, Yavuz Bingöl, Hüseyin Turan, Edip Akbayram, Cezmi Ersöz, Şevval Sam, Ali Rıza Binboğa, Pelin Batu, Şebnem Sönmez, İbrahim Karaca, Orhan Aydın, Barış Atay, Selçuk Yöntem, Hüsnü Şenlendirici, Can Dündar ve Grup Yorum üyelerin de olduğu sanatçılar Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için Galatasaray Lisesi’nden Taksim Meydanı’na yürüdü.

Sanatçılar yürüyüş boyunca “Taksim Gezi Parkı Halkındır. Halkın kalmalı. Biber gazı kimyasal silahtır yasaklanmalı. İnsanlar dil din ırk cinsiyet ve yaşam biçimi üzerinden yaşanan her türlü saldırıya son verilmelidir” yazılı büyük bir pankart taşıdılar.

Tiyatro, Sinema, Edebiyatçı, Şair, Müzisyen yaklaşık 500 sanatçının saat 19.00’da Galatasaray Lisesi önünden başlayan yürüyüşüne Gezi Parkı eylemcisi binlerce insan katıldı. “Her yer Taksim her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız” şeklinde slogan atan sanatçılar, Taksim Meydanı’na geldiğinde burada bekleyen kalabalık tarafından da büyük bir coşkuyla karşılandı. Sanatçılardan bazıları burada birer konuşma yaptı.

“BURAYA ÇAPULCULUK YAPMAK İÇİN GELDİK”

Konuşmasına sanatçı arkadaşlarını göstererek “Buraya çapulculuk yapmak için geldik” şeklinde başlayan Zülfü Livaneli’nün bu sözleri büyük alkış topladı. Halkın herşeyi bildiğini söyleyen Livaneli, “Halk yaratır, halk çıkarır, halk indirir. Mazlumun ahı, devirir şahı. Bir ağaç devrilir bir ulus uyanır. Burada sizin büyük emeklerinizle başlatılan hiçbir örgüte mal etmeden hiçbir siyasi önderliğe mal etmeden sizin halk olarak yaptığınız bu direniş bizim ancak bizim alkış tutabileceğimiz ve elimizden gelen desteği verebileceğimiz platformlardır. Türkiye’nin ve dünyanın tarihine geçmiştir bu günler.

Taksim’de her düşünceden ve her kesimden insanın kardeşçe bir şekilde toplandığını söyleyen Edip Akbayram, “Ben Nazım Hikmet’in 50. ölüm yıldönümünü anmak için aşağı yukarı dört gündür Moskova’daydım. Dün İstanbul’a geldim, bugün de buraya geldim. Gördüklerimin kat be kat fazlası bir kitleyle karşılaştım. Çok sevindirici olan Bir Fenerbahçeli, Galatasaraylı, Beşiktaşlı taraftarın omuz omuza şu meydanda bazı duyguları paylaşması Türkiye’de bazı şeylerin aşıldığını gösteriyor diye düşünüyorum. Ben 1977’de 500 bin kişilik kanlı 1 Mayıs’tan sonra böyle büyük bir kalabalığı görüyorum. Bir sanatçı olarak çok mutluyum. Bizler demokrasiye inanan insanlarız her düşünceye saygılıyız burada da kimlikleri ne olursa olsun herkesin kardeşçe yaşayacağı bir dünyanın imzalarını atmaları benim için çok büyük bir mutluluk.” diye konuştu.

“BİZ BUNDAN SONRA BİRİZ”

Meydanda konuşan diğer sanatçılar da şu açıklamaları yaptılar:

Ali Rıza Binboğa: Gençler, anneler ve babalar hiçbir tehlikenin farkında olmayan herkes gerçekten tehlikenin farkına vardılar ve dediler ki, ancak ve ancak savaşlarda şafak vakti saldırı olur. O yüzden sabahın köründe gencecik kardeşlerimize olan saldırı bugün burada ülkemizin asla ve asla baskıyı kabul etmediği noktaya gelmiştir. Ağlamak yok gülmek var, düşmanlık yok dostluk var, yarınlarda seni sevmek var. Yarınlar senin, yarınlar benim, yarınlar bizim.”

Pelin Batu: “İster AVM, ister plaza ne dikerlerse diksinler onların karşısında durmaya devam edeceğiz. Biz bundan sonra “biriz”. Onlar bize siz 10 bin kişisiniz, biz 1 milyon kişiyiz deseler de biz “biriz” bir olmaya ve direnmeye devam edeceğiz.”

Cezmi Ersöz: “Bu Gezi Parkı devrimci bir mahalle oldu. Otoyol devrimci mahallenin önünde tıkandı. Bastırılan her şey geri döner. Buradaki gençlerden öğreneceğimiz çok şey var.”

SANATÇILAR VE VATANDAŞLARIN KOROSU

Yürüyüşün ardından meydanda bekleyen Sanatçılarla birlikte vatandaşlar hep birlikte türkü söyledi. Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Volkan Konak ve Derya Köroğlu başta olma üzere, sanatçılar ve vatandaşlar, “Karlı Kayın Ormanında” şarkısını söyledi.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.