Sanatçılardan Ana Akım Medyaya Çağrı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Bir grup sanatçı dün saat 22.00 sıralarında Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanarak bir açıklama yaptı. Açıklamayı sanatçılar adına tiyatro ve sinema sanatçısı Şebnem Sönmez yaptı. Basın açıklamasının tamamını yayınlıyoruz:

101848_3

“Gezi Parkı direnişine karşı ana akım medyanın sansürcü tutumunu kınıyoruz. Biz bu ülkenin sinemacıları, sanatçıları ve yazarları olarak kendini Türkiye’nin önde gelen tarafsız medya kuruluşları olarak tanımlayan, NTV, CNN Türk, Habertürk, Show TV, Star, Kanal D, ATV ve TRT olmak üzere tüm ana akım TV kanallarının ve başta Star, Sabah ve Habertürk olmak üzere bazı gazetelerin Gezi Parkı direnişiyle başlayan süreçte tarafsız haber ilkelerini hiçe sayan sansürcü ve yanlı tutumlarını kınıyoruz.

Gezi Parkı direnişi ve ülkenin dört bir yanında yapılan protestolar, gün geçtikçe varlığını perçinleyen baskı düzenine karşı Türkiye ve dünyada yaşanan bir uyanışı simgeleyen, hiçbir siyasi partiye bağlı olmayan ve gücünü halkın ortak bilincinden alan eylemlerdir. Tamamen barışçıl bir çerçevede gerçekleştirilen bu eylemlere katılanların ortak amacı özgürce yaşama hakkına, yaşadıkları coğrafyaya, kent ve çevre bilincine sahip çıkmaktır.

Ana akım medya kuruluşlarının hem bu harekete hem de polisin bu hareketi bastırmak için uyguladığı, zaman zaman cana kast eden, kışkırtıcı ve saldırgan tutumlarına; neredeyse hiç denebilecek kadar az, siyaset ve sermaye erklerinin gözüne batmamaya çalışacak şekilde yer veren yayınlarını hayret ve üzüntü içerisinde izledik. Ancak medyanın bu yok sayan tutumu görüldüğü üzere direnişi küçümseyen ve yozlaştırmaya çalışanların niyetlerini Türkiye ve dünyada deşifre etmekten başka hiçbir işe yaramadı. İlgili yayın kuruluşlarını bir an evvel bulundukları tarihi aymazlıktan vazgeçerek tarafsız haber ilkelerini gözeten bir yayın yapmaya, demokratik ve özgür bir medya oluşumuna katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Yaşanan tarihi bir süreçtir. Bağımsız bir medya hepimize güven ve özgür verecektir. Bizler bu sürecin tanığı olmaya devam edeceğiz. ”

Şebnem Sönmez’in açıklamasının ardından konuşan yönetmen Zeki Demirkubuz ise, 20 yıllık yönetmenlik kimliğini çıkararak kendini çapulcu ilan ettiğini söyledi. Demirkubuz, “20 yıllık yönetmenlik hayatımı kimliğimi bırakıyorum ve şuandan itibaren kendimi çapulcu ilan ediyorum. Sadece sosyalistler, ulusalcılar, Çarşı Grubu, o bu değil. Bu ülkenin bütün vicdanlı insanlarına sesleniyorum. Bu iktidar, Başbakan tarihi ihya etmek isteyebilir. Bunu ben de herkes de anlayabilir. Bu ülkenin geçmişinde karanlık şeyler olmuş olabilir. Fakat burada ben, siz, milyonlarca insan beğenseniz de beğenmeseniz de bu cumhuriyetin ve bu yaşam biçiminin içinde büyüdü” dedi.

Duygu Dalyanoğlu/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla