Sanatçılardan Direnişe Destek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Birkaç gün önce İstanbul’da başlayıp ülkenin ve hatta dünyanın dört bir yanına yayılan Gezi Parkı protestolarının destekçileri arasında sanatçılar da bulunuyor. Sokaklardaki eylemlerde her kesimden olduğu gibi sanatçılardan da katılım gerçekleşti. Ana akım medyada yer almasa da çeşitli internet mecralarında da sanatçılar yaptıkları açıklamalarla direnişe destek veriyor, uygulanan polis şiddetini kınıyor ve Başbakanı sağduyuya çağırıyor. Sanatçılardan bazılarının açıklamaları şöyle:

Cem Yılmaz: Yahu su gaz sıkma isini bir bitirin. Bu insanlar düşman mı? Kaç yerden mesaj geliyor “öleceğiz” diye günahtır ayıptır ya! Kimi kimden koruyorsun?

Deniz Türkali: Arkasına asker ordu almamış muhalefeti ilk defa görüyor simdi yalnız biz varız ve en güçlüyüz diyen Deniz Türkali Erdoğan’ın “Bu millete hizmetkar olan insana diktatör diyorlarsa ben buna diyecek bir şey bulamıyorum. Benim ülkeme hizmetten başka bir derdim olmadı.” sözlerine karşılık “polisi insanların üzerine salmak da hizmete dahil mi başbakan” yorumunda bulundu.

gencoGenco Erkal: İsyan, evet İSYAN! İnsanlar dayandı dayandı sonunda patladı. Bunu göremediler yazık. Mağrur olma padişahım, bu bahar bizim bahar. Bir ağaç sebep oldu bütün bunlara: Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim. Böylesine görkemli ve coşkulu bir kalabalığı, Taksim Taksim olalı, hiçbir lider bir araya getiremezdi. Sağ olasın Padişahım, ömrüne bereket. Bizde gelenektir, biz 1 Mayısları hep 1 Haziran’da kutlarız. Herkes de şaşar bu işlere

Hakan Gerçek Artık çekin şu polislerinizi geri. Bu insanların can güvenliğini korumalısınız. Vali’ler, Emniyet müdürleri yeter! Bu halk bunu hak etmiyor. Ülkemdeki bütün politikacılardan utanıyorum. Şu kıyıma engel olamıyorsunuz ya. Yazıklar olsun.

Hayko Cepkin: Rant sisteminin son kalelerinden bir tanesi, İstanbul’un merkezindeki son ağaçlık noktayı da daima duman edecekler. Sonuç itibariyle zamanında her hangi bir söz verdiklerinde bunun katliam olduğunu söyleyenler aynı şeyi şu an kendisi yapıyor.

Okan Bayülgen: Memleketin her yerinde bunca insanı aynı anda meydanlara çıkaracak, polis müdahalesi altında günlerce ayakta tutacak parti ya da örgüt yok. Halkınızı gazlayarak, yaralayarak tahrik ederseniz, bundan herkes zarar görür. Medya nerde? Yalan yanlış bilgi paylaşımları çok tehlikeli! Bu ülkenin başına gelen her felakette dizi, yarışma yayınına devam ettiniz.

Sezen Aksu: Yönetimin uzlaşı aramak ve dinleme olgunluğunu gösterip birlikte çözüm bulmak yerine, sahip olduğu güç ile vatandaşına şiddet uygulamasını, demokrasiyi ve yıllardır ihtiyacını duyduğumuz toplumsal barışı temelinden zedeleyen ve bizi uygar olmaktan gittikçe uzaklaştıran bir yol olduğuna dikkat çekerek, tüm erk sahiplerini aklıselime ve vicdanlı olmaya davet ediyorum.

Zeki Demirkubuz: Bugün bu ülke daha iyi, daha güzel ve daha temiz bir yer. Ve bizler daha insan, daha onurlu ve daha iyi bir hayat için daha umutluyuz.

Taksim Direnişine yurtdışındaki sanatçılardan da destek geldi. Yumruğu havada pozunu internette paylaşan Madonna “Türkiye’deki şiddeti durdurun! Aşkın devrimini başlatın! Hoşgörü-İnsan onuru ve saygı” notunu düştü. Bruce Willis ise Türkiye’de Gezi Parkı nedeniyle yaşanan protestoları ve polisin sert müdahalesini şöyle duyurdu: “Herkes bildirsin… Türkiye’de basın çalışmıyor… İnsanlar sokaklarda ölüyor? Türkiye acı çekiyor!”. Oyuncu Tilda Swinton da elinde pankartla poz veren fotoğrafını yayınladı. Swinton’ın elindeki pankartta şunlar yazıyor:

s“1 Haziran 2013
Sevgili dünya vatandaşları,
Şu an polis İstanbul’da hükümeti protesto eden vatandaşlara şiddetle saldırıyor.”
 
 
 
Duygu Dalyanoğlu/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla