Tiyatro Oyunlarını, Evlerde Sahneliyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatro_1238246135Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, farklı sektörlerde çalışan vatandaşlar tarafından kurulan “Armada Tiyatro Grubu”, evlerde tiyatro oyunları sahneleyerek, insanlara tiyatro sanatını sevdirmeyi amaçlıyor.

Armada Tiyatro grubu kurucusu ve sanat yönetmeni Cenk Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiyatro grubunun 10 yıl önce çalışmalara başladığını, bu süreçte yaklaşık 300 oyuncunun da sahnelenen oyunlarda yer aldığını söyledi.

Tiyatro grubu içerisinde, öğrenci, doktor, öğretmen ve inşaat işçisi gibi farklı iş alanlarında çalışan insanların olduğunu dile getiren Gür, insanların gönülden isteyerek gruba dahil olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 50 metrekarelik bir dükkanda hazırladıkları oyunlarını yine burada sahnelediklerini dile getiren Gür, kendi yazdığı 20 tiyatro eserinin 19’unu farklı mekanlarda da izleyiciyle buluşturduklarını bildirdi.

-“Bize gelmeyenin ayağına biz gidelim”

Gür, grubun, tiyatro sevenlere ulaşmada bazı sıkıntılar çektiğini anlatarak, “Nasıl seyirciye ulaşalım diye düşündük. ‘Bize gelmeyenin ayağına biz gidelim’ dedik. ‘Evlere tiyatro’ adı altında böyle bir projeye başladık. Dünyada bir ilktir belki de. Bizim farkımız, seyircinin ayağına gidiyoruz, davet edilen yere misafir olarak gidiyoruz” ifadesini kullandı.

Gür, asıl mesleğinin satış yöneticiliği olduğunu ve aynı zamanda tiyatro oyunculuğu da yaptığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Bizim tiyatro grubumuzda avukat arkadaşlarımız var. Demek ki bir avukat da tiyaro oyunculuğu yapabilir, ‘ben hem avukat hem de oyuncu olabilirim’ ya da ‘hem işçi hem de oyuncu olabilirim’ diye düşünecek. İnsanın mesleği dışında sanatla uğraşması kadar güzel bir şey yok. Belki de toplum, eğer ileriye çıkacaksa bununla çıkacak.”

Evlerde, tiyatro oyununu sahnelemenin zor olmadığına dikkati çeken Gür, izleyicilerin dekora, kostüme değil, oyunculuklarına önem vermesini istediklerini vurguladı.

Gür, toplumun en temel yapı taşının aile olduğunu anlatarak, “Biz, tiyatronun toplumu itici ve dönüştürücü gücünü kullanarak, aileyi bir adım öteye götürmeyi hedef aldık” ifadesini kullandı.

-“Tiyatro sanatını toplum içerisinde yaymayı amaçlıyoruz”

Armada Tiyatro Grubu üyesi Emine Göz de grubun ortak noktalarının, tiyatro sanatını toplum içerisinde yaymak olduğunu dile getirerek, tiyatronun her yerde sahnelebileceğine vurgu yaptı.

Projenin amacına ulaşacağına işaret eden Göz, daha geniş kitleleri tiyatro oyunlarıyla buluşturacaklarını kaydetti.

Tiyatro grubu üyesi ve Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Özgür Demirelp de projeyle apartmanlarda bulunan komşuları bir araya getirerek, hem kopan komşuluk bağlarının birleşeceğini hem de insanların birbirlerini ziyaret etmelerinin sağlanacağını belirtti.

-“Mekanımız dar ama gönüller geniş”

Tiyatro oyununun sahnelendiği ev sahibi Vildan Çeri ise Armada Tiyatro grubununun projesine internetten başvuru yaptığını anlatarak, şunları söyledi:

“İnternette grubun evlerde tiyatro sahneleyeceklerini duydum, ben de kendilerinden evimde tiyaro oyunu oynamaları için talep ettim, onlar da kabul ettiler. Mekanımız dar ama gönüller geniş. Ben onların sahneledikeri oyundan çok etkilendim. Televizyon ve bilgisayar hayatımıza girdikten sonra komşuluk ilişkileri çok zayıfladı. Komşular geldikleri zaman da hep televizyonla ilgileniyor maalesef. Ben hem komşularımı toplayıp böyle bir etkinlikle onları misafir etmiş oldum hem de bu ortam herkes için daha iyi oldu.”

Beyaz Gazete

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Seteney Koz

Yorumlar kapatıldı.