Assos'taki Antik Tiyatro, Festival ve Konserlere Ev Sahipliği Yapacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

indir[Fikriye Susam Uyar’ın hazırladığı haberi aktarıyoruz.] Çanakkale’de bulunan Assos Antik Kenti’ndeki antik tiyatro, gerekli ödenek sağlanabilirse restore edilerek yaklaşık 5 bin kişilik kapasitesiyle festival ve konserler düzenlenebilecek bir mekan haline getirilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Assos’ta bu yıl için planlanan kazılara başladıklarını söyledi.

Yurt içi ve dışından bazı üniversitelerden arkeolog, mimar, topograf ve restoratörlerin yanı sıra işçilerden oluşan ekiple bu yıl farklı alanlarda çalışmak istediklerini belirten Arslan, bunlardan birinin, akropolisin yamaçları olduğunu anlattı.

Kentte MÖ 2000 ve 3000’li yıllara (Bronz Çağı) ait bazı bulgular elde edildiğini dile getiren Arslan, bunların daha derinlerde olup olmadığına yönelik yeni arkeolojik verilere ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

Arslan, agoranın (pazar yeri) da öncelikli çalışma alanlarından biri olduğuna işaret ederek, kentin en iyi korunmuş ve görsel kesimi olan nekropoliste açılan lahit kapaklarının yerine konulması için bir düzenleme planladıklarını bildirdi.

Nekropolis alanında Roma dönemi ağırlıklı mezar gibi köklü geleneklerinin belirlenmesi için çalışma yapılacağını kaydeden Arslan, şöyle konuştu:

“Uzun vadede surların restorasyonunu yapmak istiyoruz. Köyün girişinde en iyi korunan bölüm ve taşlar var. Şu anda bir kısmı dizilmiş durumda. İç kısımda okulun bulunduğu alanda kazılar yapıp bu yapıyı gelecek yıllarda restore etmek üzere kazıya başlamak istiyoruz. Bu yıl hem yeni kazılar yapılacak hem de var olanların restorasyonu gerçekleştirilecek. Onarım ve restorasyon, kazı çalışmalarımızın yüzde 50’sini oluşturacak. Bu yıl restorasyon, önceliklerimiz arasında. Gerekli ödenekleri bulabilirsek tiyatroda bir restorasyon projesi hazırlayıp orayı tamamlamayı planlıyoruz. Burasının yaz aylarında sürekli olarak konser ve festivallerin yapılabileceği bir alan haline gelmesi için çaba harcıyoruz. Bu olursa bölge önemli değer kazanacak.”

Arslan, daha önce tiyatronun bir bölümünün restore edildiğini ancak üst teraslardaki oturma sıralarının bazılarının eksik, kimilerinin ise kaymış durumda olduğunu anlattı.

Şu anda antik tiyatronun yaklaşık yüzde 50’sinin kullanıldığını vurgulayan Arslan, “Tiyatroda çalışmaların tamamlanmasıyla burada 4-5 bin kişi kapasiteli organizasyonlar yapılabilir. Son yıllarda bu konuda tüm tiyatrolar yenileniyor. Çünkü kentlerde sürdürülebilirlik için en önemli yapılar tiyatrolar” ifadesini kullandı.

Festival ve müzik gibi organizasyonlarda en uygun mekanların tiyatrolar olduğuna dikkati çeken Arslan, Çanakkale’de antik kent içinde deniz manzaralı başka bir tiyatro bulunmadığını sözlerine ekledi.

Haberler

Paylaş.

Yanıtla