Atina’da Yabancı Düşmanlığına Karşı Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imagesAtina’da yer alan Vice Versa tiyatro topluluğu, Yunanistan’da yabancı düşmanlığına “Hayat Bu” adlı oyunuyla yanıt veriyor.

Yunanistan’a yasa dışı yollardan göç etmek zorunda kalan ya da bölgeyi bir geçiş noktası olarak kullanan kağıtsız göçmenleri konu alan “Hayat Bu” oyununda Yunan tiyatroculara dünyanın dört bir yanından oyuncular eşlik ediyor. Suriye kökenli oyuncu Bakhar Hussein, kağıtsız bir göçmen olmanın verdiği hissi şu sözlerle dile getiriyor: “Yunanistan anayurdum değil ama ikinci ülkem. İki ülkem olduğu için kendimi zengin hissediyorum. Eğer nüfus kağıdı alacak olsaydım insan olmayı seçerdim. Çünkü günümüzde sadece nüfus kağıdınız olunca insan sayılıyorsunuz. Belgelerim, nüfus kağıdım olsaydı normal insanlar gibi seyahat edebilirdim.”

İki yıl önce kendi yaşam öykülerinden yola çıkarak “Hayat Bu” oyununu yazmaya koyulan Vice Versa tiyatrosunun sanat yönetmeni Aggeliki Girginoudi, oyunun bir siyasi direniş aracı olduğunu belirtiyor: “Bu konuda üzeri örtülü gerçekleri açığa vurmak istiyoruz. İzleyicinin kendi yaşamları ve bizim kişisel öykülerimiz üzerinden bir şeyleri görmesinin istiyoruz. Bu evrende tek bir ruh olduğumuzu ve birbirimize saygı duymamız gerektiğini anlamalarını diliyoruz. Yasa dışı ruh yoktur, yasa dışı göçmen de…”

Terk edilmiş bir binanın ön cephesi ve bahçesini dekor olarak kullanan tiyatro grubu, “Hayat Bu” gösterisine bilet kesmezken oyunun finansmanı izleyicilerin bağışları üzerinden sağlanıyor.

Euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.