Atmasyon Dans Kumpanyası İstanbul Modern’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Atmasyon Dans Kumpanyası, YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı kapsamında İstanbul Modern’de. Kumpanya, iki eserini mekana uyarlarken bir yeni eser de müze mekanı için yarattı. Entelektüel Eğlence, Le Faune ve Sufle adlarını taşıyan performansların tasarımı kumpanya tarafından İstanbul Modern’in bahçesine özel olarak uyarlandı. Etkinlik 5 ve 6 Temmuz’da gerçekleşecek. Atmasyon Dans Kumpanyası’ndan Dilek Dervişoğlu Champs ile İstanbul Modern ile yaptıkları işbirliği ve performansları üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdik. 

atmasyonafişMimarlık Yeni Programı kapsamında üç çağdaş dans performansı gerçekleştireceksiniz. Bu işbirliği vesilesiyle şunu sormak istiyorum; mimarlıkla çağdaş dans arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz?

Mimarlıkla çağdaş dans benim için ayrılmaz bir bütün. Her alanın, dokunun verisi, hissi  farklı ve bedene getirdikleri bambaşka.

İstanbul Modern Sanat Müzesi ile işbirliği yapma fikri nereden çıktı? Nasıl bir süreç geçirdiniz?

Benim için herhangi bir ülkenin, şehrin, çağdaş sanatlar müzesine gitmek birincil işlerden biri. Oradaki çözümlemeler, ziyaretçilere verilen öneriler, sunumlar; keskin, net, yararlı , düşündürücü, vb…. şekliyle ulaşıyor insana. Dolayısıyla ülkemizin “İstanbul Modern” inde performans yapmak ve sanatı yaşamak niyetiyle gelen ziyaretçilere ulaşmak istedik. Müzenin talebiydi, yap projesinin yaşanmasında performansın yer alması.

Şu anda herkes sokaktayken müzede olmak; sokakla müze arasındaki ilişkiyi sağlasın istiyorum…Yani yaşadığımız, çalıştığımız her yer; sokakta ,parkta edindiğimiz doğru düşünce ve güdüyle dolsun,başkalaşsın!!!

“Entelektüel Eğlence” mekan için yeni üretilen bir çalışma oldu. Bu çalışma ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

2-3 ay öncesinden tasarlamaya başladığımız bir proje. Kübali  Toronto’da yaşayan Yuri Napoles Pereira ; dansçı ve plastik sanatçıyla birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. Birebir yaşamsal, politik, duygusal çözümlemelerimizin olduğu bir dans, performans durumu. Hümanizmi araştırdım. Krishnamurti dinledim, kuantum teorilerini, dini yaşam şeklini, tasavvufu, sufileri, Janis  Joplin , George Harrison’ın 27 yaşına kadar olan yaşamsal durumlarını, ölümü, yaşadığımız günleri nasıl yaşadığımızı, ”Intellectual Amusement” Khrishnamurti’nin ağzından çıkan bir şey oldu ama bana tamamıyla hitap etti bu projede, olumlu olumsuz…Istanbul Modern’in ve bizim ihtiyaçlarımız doğrultusunda oluştu.

İstanbul Modern Sanat Müzesi mekanında nasıl bir süreç geçirdiniz? Birkaç anekdot aktarabilir misiniz?

İstanbul Modern’i bire bir algılamamız gerekti. Kocaman İstanbul Modern yazan, inanılmaz büyüklükteki seyahat gemilerinin gümrük alanında durduğu ya da boğaz manzarasının getirdiği esintiyle ve dalgaların gücüyle yerden hareket eden gölgeleri ve ışıltıları olan enstelasyonla ilişki içinde olmak ve her provada entelektüel gözler önünde olmak, gemiye binen turistlere hitap etmek yaşadığımız anlardandı. Müze olarak çok duyarlı olduklarını düşünüyorum.

Şu günlerde Gezi Direnişi kapsamında parklarda sanat atölyeleri ve performansları yapılmaya devam ediyor. Atmasyon Dans Kumpanyası olarak yapılan çalışmaları takip ediyor musunuz? Dış mekanda gerçekleştirilen kamusal alan sanat çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yapılan çalışmaları takip ediyoruz. Etmemek mümkün değil! Gezi Direnişi’nin etkisi altındayız, benim için yıllardır var olan bir duygu ve düşünce olarak, yeni bir şey değil, yani direnişim! Gezi parkındayken, hamileyken bile kocamla kol kola gezemediğim, öpüşemediğim, bebeğimi pusetiyle rahat rahat gezdiremeyip tabii ki parkta emziremediğim günleri de biliyorum; bunları başkalaştırmak adına yıllardır dışarıda dans ediyorum , performans yapiyorum!!! 13 yıldır mesela… Her an, her zaman orda olmak gerektiğini hissederek! Küba sokaklarının, Odessa’nın, Viyana’ nın, Türkiye’ nin bir çok yerinin, Fransa’nın, vb.. tadına baktım, dünyalı olarak!

 *Etkinlik ve performanslarla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Gizem Aksu/MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla