Çapulcular Gazdanadam Festivali'nde Buluşuyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gazadampageÇapulcular, 7 Temmuz’da Kadıköy’de düzenlenecek 1. Gazdanadam Festivali’nde bir araya geliyor.

İstanbul 1. Gazdanadam Festivali, 7 Temmuz Pazar günü Kadıköy’de gerçekleşiyor. Basın sponsorluğunu penguenlerin değil halkın direnişini yayınlayan Odatv, Ulusal Kanal, Cem TV, Halk TV, Cumhuriyet , Yurt, Aydınlık, soL, Birgün gazetesi ve Yön FM’in üstlendiği festival, Kadıköy sokaklarını bir panayır alanına çevirmeyi amaçlıyor.

Pazar günü 17.30’dan itibaren Kadıköy çarşı, Rıhtım, Moda ve Bahariye sokağında başlayacak etkinliklerin ardından, iskelede kurulacak sahnede çok sayıda sanatçı ve aydın İstanbul halkıyla bir araya gelecek. Festivale katılacak sanatçılar arasında Bulutsuzluk Özlemi, direniş için bestelediği “Dağılın Lan” şarkısıyla Hakan Vreskala, Yaşar Kurt, Kurtalan Ekspress, Grup Eflatun ve Sattas Reggae Band’in yanı sıra, Fazıl Say’ın “İnsan İnsan” bestesini birlikte seslendiren Cem Adrian ve Güvenç Dağüstün, direnişe “Ayağa Kalk” şarkısıyla destek veren Renan Bilek gibi sanatçılar da yer alıyor.

Gaza maruz kalan gelsin
Bulutsuzluk Özlemi grubundan Nejat Yavaşoğulları, geniş bir katılım olmasını beklediğini ve gaza maruz kalan herkesin katılmasını beklediğini söyledi. Gezi Parkı’ndaki performanslarıyla dikkat çeken Çapulcular Korosu, Yiğit Özatalay’ın bestelediği “Boyun Eğmeyenler” şarkısı da dâhil olmak üzere direniş şarkıları seslendirecek. Direnişe “Çapulcu musun vay vay” şarkısını kazandıran Boğaziçi Caz Korosu, etkinlikte tüm sanatçılarla birlikte bu şarkıyı seslendirecek.
Mir Sanat Topluluğu ise festival sahnesine danslarıyla renk katacak. Orhan Aydın, Nâzım şiirleri okuyacak. Halk TV, Ulusal Kanal ve Cem TV’den canlı olarak yayınlanacak festivalin sunuculuğunu gençler yapacak. Modacı Barbaros Şansal, ayrıca festival için hazırladığı polis ve çapulcu defilesini halka sunacak. Yazar/şair ve gazeteci Ataol Behramoğlu ve Prof. Dr. Zerrin Bayraktar da konuşmalarıyla festivale katkı sunacaklar.

‘Gaza geldik!’
Haziran Direnişi esnasında yurttaşların aşırı biber gazına maruz kalmalarına ithafen festivalin adını Gazdanadam Festivali olarak belirleyen Düzenleme Komitesi, “Gaza geldik, gaz bulutları içinden yürüyüşe başladık! Biberi bal eyledik, özgürlüğümüzü ve geleceğimizi fethetmek için meydanları zalimlere dar eyledik. TOMA’sına, gazına, zalimlerin zulmüne, polis terörünün hasına başkaldırdık! Biz; doğa savaşçısıyız, aydınız, memuruz, işçiyiz, biriz, halkız!” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı. Komitenin yaptığı açıklamanın devamında, “Gaz kokusu parfümümüz, tazyikli su banyomuz, barikatlar penceremiz, sokaklar evimiz, milyonlar ailemiz oldu. Zorbalık sökmedi, yirmi gün boyunca direnen çapulcuların eylem tarzları biçim değiştirerek devam ediyor. Moralimiz yüksek ve geleceğe daha büyük bir umutla bakıyoruz. Güneş ufuktan doğuyor, halk kendi geleceğini ellerine alıyor” denildi.

Bağımsızlık, eşitlik, özgürlük, kardeşlik
Düzenleme Komitesi adına konuştuğumuz Doğan Ergün, festivalin hem Gezi Parkı direnişiyle başlayan ve tüm Türkiye’yi kapsayan eylemlere güç vermek, hem de gençliğin, aydınların ve sanatçıların AKP diktatörlüğüne meydan okuyacağı, “Hükümet istifa” talebinin bir kez daha güçlü bir şekilde haykırılacağı bir etkinlik planladıklarını vurguladı. Festivale bağımsızlık, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik sözünün damga vuracağını söyleyen Ergün, genç, yaşlı tüm çapulcuları festivale davet etti.

‘Çapulcular birleşin!’
Festival alanında serinlemek isteyenler için dev TOMA’lar, “oh biber!” diyenler için dev biber gazı kapsülleri bulunacak ve direniş yapbozu katılımcılarca yapılacak. Bilindiği gibi direnişe damgasını vuran en önemli unsurlardan biri duvarlardaki yazılamalardı. Bu festivalde iz bırakmak isteyenler için hazırlanacak dev bir maket duvar ise yine direnişçilerin yazılama yapmaları için orada olacak. Bugün Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde festival programının ve içeriğinin açıklanacağı bir basın toplantısı yapılacak. Toplantıya, festivalde emeği geçen aydınlar, sanatçılar ve gençler katılacak. Festivalin basın bülteni, gazeteci Barış Terkoğlu tarafından okunacak.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.